Producció ecològica d'espirulina a Catalunya i aplicacions en alta gastronomia

Codi
2022_ESPIRULINA
Grup de recerca
Cuina i Gastronomia
Línia de recerca
Gastronomia Sostenible
Descripció del projecte
Organització de finançament
Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Convocatòria
Ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica
2022-2023

Aquest projecte es centra en l'estudi i aplicació gastronòmica de l'espirulina, una microalga amb gran potencial en la indústria alimentària, i també en l’optimització del sistema de producció ecològica. La finalitat de l’estudi és promoure l'ús d'espirulina fresca ecològica i artesanal a través de la gastronomia, així com avaluar la seva producció amb el sistema de producció ecològica. 

Pel que fa a la metodologia, s'han avaluat fertilitzants ecològics per al cultiu d'espirulina i s'han comparat amb els convencionals. S'ha caracteritzat l'espirulina en diferents formats i s'han realitzat diverses preparacions gastronòmiques. 

Els resultats mostren que l'ús d'insums ecològics és efectiu i millora la producció i sostenibilitat del cultiu. L'ús de fonts de fòsfor i nitrogen ecològic pot augmentar la velocitat de multiplicació de l'espirulina. A més, l'espirulina fresca té bones propietats emulsionants i s'ha incorporat amb èxit en diverses elaboracions gastronòmiques, augmentant-ne el contingut de proteïna i fibra sense afectar negativament la qualitat ni el procés de fermentació. En resum, aquest projecte destaca l'eficàcia de l'ús d'insums ecològics per al cultiu d'espirulina i la seva viabilitat en la gastronomia, especialment en productes fermentats, sense comprometre la seva qualitat ni propietats funcionals.

Galeria d'imatges

Entitats col·laboradores