Fotografia de: La Universitat de Barcelona, a la què està adscrit el CETT, entre les millors universitats del món! | CETT
Universitat de Barcelona

La Universitat de Barcelona, a la què està adscrit el CETT, entre les millors universitats del món!

06.06.2018
 
La Universitat de Barcelona, a la què està adscrit el CETT, entre les millors universitats del món!

Per una banda, els resultats de l’edició 2018 del rànquing del Center for World University Rankings (CWUR) atorga un ascens espectacular a la Universitat de Barcelona, a la què està adscrit el CETT des de fa més de 20 anys, que se situa en la posició 87 del món i en la 24 a escala europea, dins del grup selecte dels 100 millors centres universitaris del món. El progrés de setze llocs respecte al 2017 s’explica per la millora en indicadors com la producció científica, en què la UB es classifica en el lloc 47; l’impacte internacional (posició 54); citacions (lloc 72), o influència, on es col·loca en el lloc 91. És especialment accentuat l’augment en citacions, on passa de la posició 89 el 2017 a la 72 d’aquesta edició. La puntuació total de la Universitat de Barcelona se situa en 82,1 d’un màxim de 100 punts.

La UB manté el lideratge a l’Estat, seguida per la Universitat Autònoma de Barcelona, en el lloc 152, i la Universitat Complutense de Madrid, en el 264. A escala internacional, la classificació la lideren les universitats americanes. Dins del top 10 es classifiquen vuit centres dels Estats Units, encapçalats per Harvard, Stanford i l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). Cambridge, en la quarta posició, i Oxford, en la cinquena, són l’excepció.

El rector magnífic Joan Elias ha volgut destacar la importància dels resultats obtinguts per la UB: «En el context actual en què les universitats públiques desenvolupen la seva activitat, marcat per l’infrafinançament i la manca d’autonomia en alguns aspectes, com la política de professorat, és un autèntic èxit formar part de les 100 millors universitats del món. Una vegada més, es demostra l’excel·lent recerca del nostre personal investigador i l’impacte internacional d’aquesta». «On arribaríem si disposéssim d’un pressupost equiparable a altres universitats europees amb les quals ens emmirallem?», conclou Elias.

Aquest rànquing, que es basa en dades públiques i contrastades de les universitats, també té en compte altres indicadors com la qualitat de l’ensenyament —mesurada pel nombre d’antics estudiants que han guanyat premis internacionals o reconeixements—; l’ocupabilitat dels exalumnes, és a dir, el nombre d’exalumnes que són alts directius en grans empreses internacionals; o la qualitat de les facultats, que es mesura segons el nombre d’acadèmics que han guanyat premis internacionals o les patents atorgades.

El rànquing CWUR ordena 800 institucions de tot el món d’entre les aproximadament 25.000 universitats que existeixen.

Bons resultats al rànquing de Leiden

Per una altra, la Universitat de Barcelona torna a ser de les 150 millors universitats del món i líder a l’Estat en l’edició 2018 del rànquing de Leiden, una classificació internacional que avalua el rendiment científic i el grau de col·laboració de més de 900 universitats del món. Per això, s’ha tingut en compte un ampli conjunt d’indicadors bibliomètrics en publicacions indexades a les bases de dades del Web of Science de Thomson Reuters durant el període 2013-2016.

En indicadors d’impacte científic, la Universitat de Barcelona és una de les 150 millors universitats del món en nombre de publicacions (number of publications, P), i ocupa el lloc 140 d’acord amb el mètode de comptatge fraccionat. En l’àmbit europeu, assoleix el lloc 38.

En aquest rànquing internacional —elaborat pel Centre d’Estudis de Ciència i Tecnologia (CWTS) de la Universitat de Leiden (Països Baixos)—, les institucions amb més productivitat científica al món són la Universitat de Harvard (Estats Units), la Universitat de Toronto (Canadà), la Universitat de Zhejiang (Hangzhou, Xina), la Universitat Jiao Tong (Xangai) i la de Michigan (EUA).

La UB i la UAB comparteixen el rànquing de "TopUniversities" amb centres com el MIT, la Universitat d'Stanford, Harvard

I finalment, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) apareixen entre les millors 200 universitats del món, segons el rànquing que publica anualment l'entitat TopUniversities. En concret, la UB ocupa el lloc 166, i la UAB el 193.

Als quatre primers llocs del llistat hi ha monopoli d'universitats nord-americanes: el MIT, la Universitat d'Stanford, Harvard i l'Institut Tecnològic de Califòrnia. Als dos següents hi ha les angleses Oxford i Cambridge. Pel que fa a les estatals, la primera que hi apareix és la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), que ocupa el lloc 159. La UB i la UAB són la segona i la tercera. Pel darrere, la Universitat Complutense de Madrid, al lloc 206, la Universitat de Navarra, al 242, o la Universitat Carles III, al 253.

Altres universitats que apareixen al rànquing són la Universitat Politècnica de Catalunya, al lloc 275; la Universitat Pompeu Fabra, al 298; la Universitat Politècnica de València, al 310; la Universitat de Saragossa, al 412; la Universitat Politècnica de Madrid, al 470; la Universitat d'Alcalà, al 481; la Universitat de Granada, al 495, i la Universitat Ramon Llull, que apareix a la franja de la 541 a la 550.

Fonts: Universitat de Barcelona www.ub.edu i Nació Digital 

Categories
Campus CETT-UB CETT Universitat de Barcelona CWTS
Material relacionat
2018-19.php