Fotografia de: El projecte 'La ciència que s’adquireix a la cuina' de la UB i el CETT serà finançat per la FECYT | CETT
Universitat de Barcelona

El projecte 'La ciència que s’adquireix a la cuina' de la UB i el CETT serà finançat per la FECYT

26.06.2018
 
El projecte 'La ciència que s’adquireix a la cuina' de la UB i el CETT serà finançat per la FECYT

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) ha publicat la resolució definitiva de la darrera Convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació, que ha adjudicat 3.850.000 euros a 210 accions de divulgació i comunicació de la ciència i la innovació de diferents institucions, tant públiques com privades. La Universitat de Barcelona ha rebut finançament per a quatre projectes: La UB Divulga 2018, Concurs de Neuroart, «La ciència que s’adquireix a la cuina» i «Estratègia, cooperació i justícia: matemàtiques per a la societat».

La UB Divulga 2018 és un projecte ampli de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la Universitat de Barcelona que es divideix en dues grans línies: una de comunicació dels resultats de la recerca i una altra d’organització d’activitats de divulgació per a la millora de la cultura científica de la ciutadania i el foment de les vocacions científiques. La UB Divulga impulsa, per exemple, activitats anuals com ara la Festa de la Ciència. Així mateix, és la responsable de l’organització de Camins infinits, un projecte que posa en contacte escolars i joves investigadors de la Universitat amb el doble objectiu d’estimular l’interès social per la ciència i el coneixement i, a la vegada, millorar les habilitats comunicatives dels investigadors que comencen, i de Toc-toc, una iniciativa per facilitar la comunicació entre la UB i els diferents agents socials (més enllà dels centres educatius) interessats en la recerca que es fa a la Universitat. Els investigadors que hi participen ofereixen xerrades divulgatives en què expliquen d’una manera clara i entenedora en què consisteix la seva recerca.

La segona edició del Concurs de Neuroart també rebrà finançament en aquesta convocatòria. El certamen, convocat per la UB a través de l’Institut de Neurociències i amb el suport de la UCC+i, té l’objectiu que els alumnes d’ESO plasmin mitjançant representacions artístiques quins coneixements tenen sobre l’estructura, les funcions i la plasticitat del sistema nerviós. De cada treball, el jurat n’avalua tant la vessant artística com el rigor del contingut científic.

Un projecte de la Facultat d’Economia i Empresa presentat pel professor Javier Martínez de Albéniz també ha estat seleccionat per la FECYT. Es tracta d’«Estratègia, cooperació i justícia: matemàtiques per a la societat» (ECOJUST), una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer al públic d’una manera clara, senzilla i divulgativa, però alhora rigorosa, algunes aplicacions de la matemàtica. Per fer-ho, es planteja una exposició i un seguit d'activitats associades. L'exposició s'aborda amb un format innovador i s'emplaçarà a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. ECOJUST pretén, així mateix, establir un diàleg amb el públic objectiu mitjançant una sèrie de xerrades i conferències. També es preveuen visites guiades per estimular la participació ciutadana en activitats relacionats amb la ciència.

El darrer projecte finançat es titula «La ciència que s’adquireix a la cuina», una proposta amb què es vol acostar la ciència a la vida quotidiana dels joves i promoure el pensament científic. L’objectiu és dissenyar, implementar, avaluar i difondre el mètode científic aplicant les ciències experimentals a través de tallers presencials de cuina i utilitzant el model educatiu digital. Així, es vol desenvolupar uns laboratoris mòbils i un centre virtual d’aprenentatge que permeti als joves experimentar les transformacions físiques i químiques que es produeixen en els aliments. L’equip investigador d’aquest projecte està format per membres del Grup de Recerca en Didàctica de la Història, la Geografia, i altres Ciències Socials (DHiGeCs), el CETT-UB, i per docents de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i del Departament de Didàctica de l’Educació Física.

Font: Universitat de Barcelona

Categories
CETT Campus CETT-UB Recerca UB Projecte La ciència que s’adquireix a la cuina