Fotografia de: Una delegació d’EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy) ve a Catalunya per conèixer casos de bones pràctiques en l’àrea de gastronomia | CETT
Universitat de Barcelona

Una delegació d’EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy) ve a Catalunya per conèixer casos de bones pràctiques en l’àrea de gastronomia

28.03.2019
 
Una delegació d’EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy) ve a Catalunya per conèixer casos de bones pràctiques en l’àrea de gastronomia

Catalunya, a partir de diversos projectes públics i privats, és considerada com un referent internacional en el binomi Gastronomia i Educació.

Catalunya és l’amfitriona de l’Interregional Exchange Visit del Projecte Europeu EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy) que se celebrarà entre el 26 i el 29 de març a Barcelona i el Bages. La trobada se centrarà especialment en el binomi Gastronomia i Educació i l’experiència catalana en aquest àmbit.

Així, 7 països europeus, a través de 25 representants de diferents institucions de referència a Europa, coneixeran de primera mà, analitzaran i debatran sobre algunes de les bones pràctiques desenvolupades a Catalunya. Cal destacar que Catalunya és considerada un referent en aquest camp a partir d’experiències innovadores que s’han posat en marxa en la divulgació dels valors de la gastronomia en tots els àmbits de la societat i a través de diferents centres del país. Les sessions de treball se centren en l’anàlisi d’aquestes experiències i el seu impacte en l’activitat gastronòmica, així com els estímuls i generació d’oportunitats a la indústria agroalimentària i a la producció local.

En les sessions de treball també s’estudia la implementació del Pla de Contractació Publica Alimentària de Catalunya, el programa PAAS del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per promoure la salut a partir de l’activitat física i alimentació saludable, així com diverses experiències adreçades a fomentar els bons hàbits alimentaris als menjadors escolars.

L’organització de la trobada i el disseny de les sessions de treball ha estat realitzada per PRODECA (Promotora dels Aliments Catalans), un dels 9 socis que conformen el consorci EUREGA.

Catalunya, referent en Gastronomia i Educació

Per a l’Interregional Exchange Meeting d’EUREGA es compta amb la participació de projectes de referència en innovació, formació i divulgació gastronòmica, com:

· El Campus internacional CETT-UB, és un campus internacional per a l'educació i la transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona. Ofereix formació i estudi a tots els nivells -formació professional, universitària de grau, màsters i postgraus, contínua per a professionals en actiu i a mida de les empreses- que utilitzen el seu propi model educatiu basat en un equip de docents i professionals que combina rigor acadèmic i àmplia experiència, i la recerca de coneixements especialitzats en turisme, hoteleria i gastronomia.

· La FUNDACIÓ ALÍCIA, com a centre de recerca en cuina, productes i processos culinaris per a la millora de l'alimentació de les persones vinculat al patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris.

· LABULLIGRAFIA, el disruptiu projecte liderat per Ferran Adrià basat en l'auditoria creativa del restaurant El Bulli, on s’organitzarà en format expositiu el seu arxiu històric sota la metodologia Sapiens per comprendre la immensitat del llegat de coneixement, creativitat, innovació i emprenedoria generat per Ferran Adrià i tot el seu equip.

· El CULINARY INSTITUTE OF GASTRONOMY, escola de cuina de recent creació que vol transformar la forma de cuinar amb un projecte pedagògic centrat en formar professionals amb innovadores metodologies d’aprenentatge aplicades a Silicon Valley i adaptades a aportar solucions de valor en què la tecnologia, la creativitat i la innovació són claus.

EUREGA, un projecte per posar en valor la gastronomia en les polítiques i estratègies de país

L’any 2016 Catalunya va ser proclamada Regió Europea de Gastronomia i fruit de l’experiència, juntament amb d’altres socis europeus, el 2018 va començar a caminar el projecte EUREGA que es durà a terme entre 2018 i 2022.

L'objectiu principal de EUREGA és incloure i promoure la importància i potencial de la gastronomia en les estratègies i polítiques de la UE, regionals i nacionals, com a actiu i element distintiu de la identitat cultural regional i generador de noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

La gastronomia, el patrimoni alimentari local i regional és un patrimoni cultural europeu comú i un important actiu econòmic. Les cadenes de valor agroalimentàries regionals i la cooperació que generen entre diversos sectors, inclosos el sector agroalimentari, el turisme, l'hostaleria, l'educació, etc., ofereixen un potencial molt rellevant en el desenvolupament local, davant reptes complexos com la uniformitat i empobriment gastronòmic, amb tot el que això implica, que es deriva de la globalització. En aquest sentit els esforços d’EUREGA en concentren en donar valor a la singularitat del patrimoni gastronòmic com a subjecte de protecció i potenciació per part de les polítiques públiques. Aquestes són les línies de treball i els objectius marcats en el projecte EUREGA per part dels 9 socis que el conformen.

Els membres de programa EUREGA son la municipalitat de ‘s-Hertogenbosch (Holanda), la província de de Noord-Brabant (Holanda), l’organisme ProAgria Pohjois-Savo (Finlàndia), l’Assemblea Regional del Nord i Occidental (Irlanda), l’Agència de Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu -READ SA (Grècia), el Consell del comtat de Sibiu (Rumania), el Govern del comtat d'Hajdú-Bihar (Hungria, Prodeca i IGCAT (Catalunya)

Categories
Campus CETT CETT-UB CETT EUREGA Projecte europeu