Fotografia de: Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca: “El moment actual fa més necessari que mai la formació professional” | CETT
Universitat de Barcelona

Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca: “El moment actual fa més necessari que mai la formació professional”

18.05.2020
 
Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca: “El moment actual fa més necessari que mai la formació professional”

Ens trobem en un moment de l’any en el qual molts joves estudiants han de decidir quin camí triaran per al seu futur. Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca, ha participat en una videoconferència amb exalumnes d'FP en el marc de la primera Mostra d'ImpulsFP, en la qual ha animat als joves a formar-se. “El més important ara per al jovent és que es preparin molt i que trobin el seu camí, que trobin allò que els motiva realment”, ha afirmat.

El xef ha destacat, com a punt fort de la formació professional, que “la societat demanda especialització, oficis, i gent que tingui coneixements tècnics en coses específiques i, a més, canviants”. Ha fet èmfasi, així, en què “el moment actual fa més necessari que mai la formació professional, aquesta especialització concreta en oficis”.

De fet, el mateix Joan Roca ha explicat que “en el cas del projecte d’El Celler de Can Roca, som tres germans, tots tres exalumnes de formació professional”. Així mateix, ha apuntat que l’entorn, i sobretot l’ecosistema familiar, és determinant a l’hora de prendre la decisió sobre quin camí escollir.

L’emprenedoria i la gestió dels riscos que implica s’ha tractat també en la sessió. En aquest sentit, el xef ha assenyalat el canvi que s’ha produït, ja que “les noves generacions, afortunadament, tenen molt més clar que en el camí hi ha l’objectiu. No hi ha un final, sinó un camí que ha de ser plaent, engrescador, una forma de seguir aprenent contínuament i que els projectes comencen, s’acaben i en comencen d’altres”.

En relació amb la represa de l’activitat al sector de l’hostaleria i el turisme, Roca ha indicat que “el nou luxe en el nostre àmbit serà la seguretat, òbviament amb l’excel·lència, que és la raó per la qual triaran un lloc o un altre, però sobretot aquesta nova seguretat que haurem d’aprendre a gestionar en els processos, en la rebuda, amb tota la feina que hem de fer”. Ha afegit que “no serà gens fàcil, però ha de ser possible. Hi haurem de conviure durant un temps i no serà gens fàcil, però suposarà un aprenentatge”.

Per acabar, ha fet referència a la importància del contacte entre el centre educatiu i el sector i que els professionals puguin anar-hi a fer classes o xerrades “per transmetre coneixement d’una manera més natural a l’alumne i donar una visió el més real possible del que està passant al sector professional”.

En aquest sentit, el CETT actua com a nexe d’unió entre el món acadèmic i el sector, impulsant múltiples fòrums i activitats que s’han consolidat com a punt de trobada de referència per al món del turisme i la gastronomia i que compten amb la participació dels professionals del sector, entre ells, Joan Roca.

Pots consultar el vídeo en el qual Joan Roca explica la seva experiència a la formació professional aquí.