Fotografia de: Ferran Adrià presenta a la UB el projecte de la Bullipèdia a les escoles de cuina i cuiners amb la implicació del CETT | CETT
Universitat de Barcelona

Ferran Adrià presenta a la UB el projecte de la Bullipèdia a les escoles de cuina i cuiners amb la implicació del CETT

18.03.2013
 
Ferran Adrià presenta a la UB el projecte de la Bullipèdia a les escoles de cuina i cuiners amb la implicació del CETT
En un acte que ha tingut lloc aquest dilluns dia 18 a la Universitat de Barcelona, el xef i doctor honoris causa per la UB Ferran Adrià ha presentat el projecte Bullipèdia i la Unitat UB-Bullipèdia a cuiners, periodistes especialitzats i escoles de cuina. En l’acte, el rector de la Universitat, Dídac Ramírez, ha explicat que «la participació de la UB en aquest projecte innovador es concreta en la gestió de la Unitat UB-Bullipèdia, que hi donarà suport acadèmic i que permetrà crear sinergies entre experts universitaris de disciplines molt diverses i l’equip d’El Bulli Foundation, així com nomenar-ne el coordinador acadèmic».
 
La Bullipèdia és un dels objectius principals d’El Bulli Foundation, iniciativa impulsada per Ferran Adrià que pretén, mitjançant les noves tecnologies de la informació i la comunicació, aportar a la societat en general, i al món culinari especialitzat en particular, tota la informació de qualitat disponible sobre el fons creatiu d’El Bulli.
 
Tal com ha destacat Adrià en la seva presentació, «la Bullipèdia és un projecte únic al món que permetrà divulgar tot el coneixement que generi El Bulli Foundation, però també permetrà crear-ne de nou». Segons el famós xef, amb aquesta eina professional cuiners i docents dels ensenyaments relacionats amb la cuina i la gastronomia podran incorporar les noves tecnologies en el seu dia a dia.
 
La Unitat UB-Bullipèdia
En el marc d’aquest projecte, la Universitat de Barcelona acull la unitat acadèmica UB-Bullipèdia, de suport i assessorament a la Bullipèdia. Aquesta unitat, ubicada a la primera planta de l’edifici de la Masia del campus de l’Alimentació de la UB, a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, és conseqüència del l’acord signat entre el rector de la UB i Ferran Adrià en nom d’El Bulli Foundation el 23 d’octubre de 2012.
 
Abel Mariné, catedràtic emèrit del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la UB, ha estat nomenat pel rector com a coordinador acadèmic de la UB-Bullipèdia. En relació amb aquest projecte, Mariné destaca que «la unitat incorpora investigadors de la UB sobre temes relacionats amb l’alimentació i la tecnologia dels aliments i coordina la participació d’aquells centres i universitats d’arreu del món que s'hi vulguin integrar». Actualment, ja hi participen especialistes d’altres centres i disciplines així com estudiants dels ensenyaments de Nutrició i Dietètica i de Ciència i Tecnologia dels Aliments i de Química.
 
La Unitat UB-Bullipèdia ha encarregat a Pere Castells la coordinació i l’enllaç amb El Bulli Foundation. La part acadèmica de la Bullipèdia es desenvoluparà en diversos àmbits interrelacionats: història de l’art culinari occidental, mitjançant la recuperació de documentació històrica; ciència i cuina, amb què es pretén aplicar el coneixement científic a la cuina per desenvolupar idees i projectes nous; estudi de les tècniques culinàries que es treballen actualment a les universitats i escoles de cuina per tal d’estructurar-ne la informació; estudi de productes culinaris; terminologia de la cuina; creativitat i cuina (aplicació del procés creatiu que uneix art i cuina), i organització i gestió d’empreses.
 
Per tal d’organitzar el treball s’han creat estructures o subunitats de la UB-Bullipèdia, amb base acadèmica en diferents disciplines. En aquest sentit, també avui s’ha signat amb el CETT l’annex a l’Acord marc, amb la finalitat de crear la Unitat UB-Bullipèdia.CETT.
El CETT com a centre universitari internacional d’hoteleria i turisme, adscrit a la UB, coordinarà  les escoles i centres de formació oficial —tècnica i superior— de cuina, gastronomia, hoteleria i restauració, a escala mundial, que vulguin participar en el projecte, especialment en les tècniques culinàries aplicades al producte i a l’àmbit de gestió.
 
La Unitat UB-Bullipèdia tindrà un paper especial en la definició i validació de l’arxiu creatiu de productes, que s’iniciarà amb una classificació rigorosa i amb base científica dels productes alimentaris per tal que puguin ser aplicats pels professionals de la cuina i en els ensenyaments.
Veure 
Notícia publicada al Telenotícies de TV3
minut 35:15
Matins de TV3
minut 14:30
Telenoticies migfia TV2
minut 10:14
Premsa
El Periodico 19/03/2013
Categories
Bullipedia