Fotografia de: Presentació de dades del turisme rural a Catalunya | CETT
Universitat de Barcelona

El turisme rural a Catalunya supera els nivells d’ocupació prepandèmia

28.04.2022
 
El turisme rural a Catalunya supera els nivells d’ocupació prepandèmia

El turisme rural de Catalunya va registrar una ocupació mitjana del 24% en aquests primers tres mesos de l’any amb puntes d’ocupació superiors al 75%. És una de les xifres que s’han destacat en la presentació de les dades de Catalunya de l’Observatori de Turisme Rural 2021 que ha tingut lloc aquest dijous a l’Aula Plaça del CETT amb presència de diversos actors del sector.


Sobre les xifres del primer trimestre de l’any la directora de màrqueting d’Escapada Rural, Olivia Fontela, ha afirmat: “A Catalunya les xifres d’ocupació han estat molt elevades i superen els nivells prepandèmia”. Segons Fontela, “l'ocupació dels allotjaments rurals a Catalunya registra una demanda sostinguda en aquests primers mesos de l’any amb puntes d’ocupació superiors al 75% que coincideixen amb dades especials com Cap d’Any, amb ocupacions del 83%, o Setmana Santa, període en el qual 3 de cada 4 allotjaments rurals de la comunitat han penjat el cartell de complet”, afegeix Fontela.

L’Observatori de Turisme Rural és una iniciativa privada de recerca conjunta desenvolupada per generar coneixement i aportar dades de valor sobre el sector del turisme rural a l’Estat espanyol, que ajudi els actors del sector en la presa de decisions i al seu creixement responsable i sostenible. Aquesta iniciativa neix el 2012 amb Escapada Rural, la plataforma digital especialitzada en turisme rural, el CETT-UB i l’empresa d’estudis de mercat Netquest.

Dades de turisme rural a Catalunya

Algunes de les dades destacades de l’Observatori de Turisme Rural 2021 sobre Catalunya són:

  • Creix el nombre d’escapades rurals anuals: el volum d’aquells que fan tres escapades o més per any augmenta fins al 38%. Són punts percentuals per sobre de la xifra registrada l’any anterior.
  • Augmenta un 7% la despesa mitjana en allotjaments rurals. Es passa dels 28 euros per persona i nit l’any 2020 a 30 euros de mitjana l’any passat
  • Es diversifica la procedència dels viatgers rurals que visiten Catalunya amb una reducció de 20 punts - del 83% al 63% - dels que provenen del mateix país.

Perfil del turista rural a Catalunya

El retrat tipus de turista rural a Catalunya respons a les següents característiques:

  • És una dona d'entre 40 i 64 anys
  • Prefereixen escapar-se amb la família més pròxima (37%) o la família ampliada (25%). El segon grup són les parelles (40%).
  • Els aspectes més valorats per aquests viatgers per escollir destinació són l’abundància d’opcions a l’aire lliure (70%), la possibilitat de visitar un entorn cultural (46%) i la riquesa gastronòmica (40%).

Valoracions del turisme rural a Catalunya

En la presentació de les dades, la CEO del CETT, la Dra. Maria Abellanet i Meya, ha afirmat: "Aquest Observatori suposa un clar exemple de cooperació entre la universitat i l'empresa i aporta, d'una banda, un millor coneixement del mercat i la identificació de reptes i oportunitats per millorar la competitivitat del turisme rural. D'altra banda, i gràcies a la col·laboració d'associacions de turisme rural, de les Universitats de la REDINTUR i altres entitats turístiques compromeses amb el desenvolupament i la competitivitat del turisme, l’Observatori permet transferir els resultats obtinguts a Catalunya i a l'Estat espanyol".

Per la seva banda, la professora del CETT-UB Maria Soy ha destacat: “Durant la pandèmia i la post-pandèmia, les pernoctacions de turisme rural ha augmentat. El client posa en valor el contacte amb la natura, l’autenticitat, la gastronomia i el consum de productes de proximitat que els ofereix aquesta modalitat de turisme”.

El Dr. Enric López C., professor i investigador de CETT-UB, ha subratllat: “L’observatori genera un coneixement expert únic sobre el turisme rural que, sens dubte, es configura com una oportunitat excel·lent per a dissenyar estratègies, implementar plans d'acció, etc. per part de les empreses, organitzacions i administracions públiques, gràcies a dades com les motivacions, freqüència d'escapades, destins favorits, perfil del turista rural, etc.”.

Casos d’èxit de turisme rural

La presentació de les dades ha inclòs una taula rodona amb exemples d’èxit de turisme rural. La Masia Spa Can Pascol, Els Plans de Cornet i Llobet Rural han explicat les seves experiències i pràctiques.