Fotografia de: Sostenibilitat i campings | CETT
Universitat de Barcelona

Toni Castellar (Ballena Alegre): “També es pot contribuir a la preservació del planeta mentre es fan vacances”

17.06.2022
 
Toni Castellar (Ballena Alegre): “També es pot contribuir a la preservació del planeta mentre es fan vacances”

Toni Castellar és el director del càmping la Ballena Alegre de Sant Pere Pescador. Va néixer a Barcelona i el 1978 va començar a treballar al càmping mentre estudiava Econòmiques. Poc després li van proposar ser-ne el director administratiu i a partir de 1997 va agafar la direcció del càmping juntament amb Lai Gainza. Ha fet cursos d’informàtica, programació i xarxes socials. Recentment, La Ballena Alegre ha guanyat un dels premis Alimara en la categoria de sostenibilitat pel projecte Vacances Responsables.


Sostenibilitat i vacances

Què és el projecte Vacances Responsables?

És una campanya a quatre anys vista que va començar el 2020 en plena pandèmia amb l’objectiu de generar consciència entre clients, proveïdors i personal del càmping amb la idea que de vacances també es pot contribuir a la preservació del planeta. Vam voler fer valdre que el càmping ja fa més de vint anys que treballa en aquest sentit amb un reportatge en què fèiem un recorregut des que surt el sol fins quan es pon passant per totes les instal·lacions sostenibles, basades en el model INSIDE que promou beneficis energètics, mediambientals, econòmics i socials de proximitat. Enguany hem estrenat Proveïdors Responsables on cinc dels nostres proveïdors expliquen per què fan agricultura o ramaderia ecològica, o treballen per l’eliminació del plàstic i la relació de guanyar-guanyar que tenen amb nosaltres. L’any vinent parlarem del Personal Responsable i el 2024, dels Clients Responsables.

D’on sorgeix la idea d’aplicar-lo?

L’abril de 2020 en plena incertesa post-confinament, l’equip de comunicació i màrqueting va proposar mirar més enllà de la conjuntura i valorar l’esforç del càmping pel que fa a la cura del planeta seguint la tendència tant de les empreses com dels ciutadans europeus.

Quins resultats s’han obtingut?

Els resultats han estat espectaculars des de dos punts de vista. Primer, la gran acollida que ha tingut entre els nostres clients, proveïdors i personals, que han entès el valor afegit que suposa ser sostenibles. La seva fidelitat ha fet que hàgim superat amb nota els dos últims anys. En segon lloc, hem rebut premis internacionals i nacionals, com l’Alimara, que ens situen i projecten com el càmping més sostenible d’Europa.

Turisme sostenible

Al marge de Vacances Responsables, quins reptes en sostenibilitat té al davant la Ballena Alegre?

Un dels grans reptes en el qual ja estem treballant és el d’auditar el càmping pel que fa a la seva empremta de CO2 amb l’objectiu de reduir-la al màxim o compensar-la, i ser autosuficients energèticament. Això no només s’aconsegueix fent inversions en aquest sentit sinó, sobretot, generant consciència entre tothom qui forma la família Ballena Alegre proposant activitats infantils i familiars que vagin en aquest sentit, que els nostres proveïdors i esdeveniments del càmping també ho siguin i que els nostres clients visquin una experiència que vulguin fer-se seva també en el seu dia a dia.

La clientela tria la Ballena Alegre per la implicació en la sostenibilitat?

Hem de començar a acceptar que les empreses o seran sostenibles o no seran, i que hi hauran d’arribar o per consciència pròpia o perquè les normatives europees les obligaran. Per tant, els clients hauran d’assumir també aquesta responsabilitat, que ja ho fan. És evident que aquest és un valor afegit del càmping, però sempre ens ho hem plantejat com la contribució que com a empresa volem fer a favor de la preservació del planeta. Com més gent s’hi sumi, molt millor.

Què suposa per a la Ballena Alegre haver guanyat un dels premis Alimara en sostenibilitat?

Sempre fa molta il·lusió que et reconeguin l’esforç amb premis europeus, però encara més que ho facin des de casa i amb guardons de tant prestigi i recorregut com els Alimara. I a més és un honor que ho facin els companys del sector que saben valorar perfectament l’esforç que això suposa.

Camping Ballena Alegre premi

La Ballena Alegre, en el moment de la recollida del premi Alimara