Fotografia de: Espirulina: aliment que podria transformar la nutrició | CETT
Universitat de Barcelona

L'estudi de l'espirulina al CETT-UB, a 'La Vanguardia'

21.06.2023
 
Recepta amb espirulina feta al CETT

Recepta amb espirulina feta al CETT

Una microalga anomenada espirulina està guanyant terreny com a superaliment i podria transformar el món de la nutrició, segons Helena Martín, investigadora al capdavant del projecte del CETT-UB que estudia la producció ecològica d'aquest aliment i les seves aplicacions en gastronomia amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Aquesta microalga, que ha estat utilitzada durant segles en algunes cultures, s'està convertint en una font prometedora de nutrients essencials i proteïnes. 'La Vanguardia' s'ha fet ressò de la investigació recentment.


Investigació de l'espirulina al CETT

En aquest article publicat a La Vanguardia, s'hi explica que l'espirulina té diversos avantatges nutricionals. En primer lloc, és extremadament rica en proteïnes amb un 70% de proteïnes completes i amb tots els aminoàcids essencials que el cos necessita. Això la converteix en una opció atractiva per a les persones vegetarianes o veganes que busquen fonts alternatives de proteïna.

“L'espirulina fresca conserva millor les seves propietats i no presenta aquells tocs torrats que li donen un gust a terra, com succeeix amb les versions en pols o pastilles", afirma Helena Martín, que afegeix que es pot utilitzar per augmentar el contingut nutricional de diversos productes, no només com a suplement. "Gràcies al seu poder emulsionant, pot substituir els ous i, barrejada amb oli, es converteix en una maionesa concentrada apta per a vegans, d'un intens color verd", remarca.

Al CETT-UB, també s’hi ha provat en receptes dolces, com un gelat de xocolata amb menta de color verd intens en què l'espirulina compleix dues funcions: actuar com a colorant natural i augmentar el seu contingut nutricional.

A més de la seva elevada quantitat de proteïnes, l'espirulina és una excel·lent font de nutrients com ferro, vitamina B12, beta-carotè i àcid gamma-linolènic (GLA). Aquests nutrients són essencials per a diverses funcions corporals, com ara el suport al sistema immune i la salut del cor.

Beneficis de l'espirulina

L'article també destaca els beneficis potencials de l'espirulina per combatre la desnutrició. A causa de la seva riquesa en nutrients, pot ser una opció econòmica i sostenible per abordar aquesta problemàtica en àrees del món on l'accés a aliments nutritius és limitat.

Malgrat tots aquests beneficis, els experts adverteixen que cal prendre precaucions en l'ús de l'espirulina. Com amb qualsevol suplement o aliment, és important assegurar-se de la seva procedència i qualitat, així com consultar amb professionals de la salut abans d'integrar-la en una dieta regular.

En resum, l'espirulina està guanyant atenció com a superaliment per la seva alta quantitat de proteïnes i contingut nutritiu. Encara que és necessari més investigació per entendre plenament els seus efectes i beneficis, molts experts creuen que aquesta microalga podria tenir un impacte significatiu en el món de la nutrició i en l'abordatge de la desnutrició a nivell global.

Helena Martín

Helena Martín

Categories
CETT Recerca Universitat de Barcelona