Fotografia de: Gastronomia Sostenible Barcelona | CETT
Universitat de Barcelona

“Conèixer la quantitat de projectes i avenços que es produeixen en gastronomia sostenible ha estat molt enriquidor”

12.07.2023
 
“Conèixer la quantitat de projectes i avenços que es produeixen en gastronomia sostenible ha estat molt enriquidor”

Lluís Domínguez té 40 anys i és de Barcelona. Després d'abandonar la carrera d'Enginyeria Tècnica Naval a la UPC, s'ha dedicat professionalment a la cuina i especialment a la pastisseria. Va viure a Colòmbia durant 10 anys, on va tenir negocis de restauració i pastisseria. Va retornar a Barcelona l'any 2022 i es va plantejar reprendre els estudis per aportar valor a la seva carrera. Per això va estudiar el Màster de Gastronomia Sostenible del CETT-UB.


Estudiar un màster en Gastronomia Sostenible

Què t'ha portat a interessar-te per la gastronomia sostenible i per què has decidit fer aquest màster?

Fa temps que m'interessa aquest tema; tot i que és un terme relativament nou, des de quan era adolescent ja tenia una inclinació cap a temes relacionats amb el medi ambient i la seva conservació. Un cop dins del món de la restauració i des dels negocis que vaig tenir, em passaven pel cap i m'interessava incorporar idees basades en els plantejaments de la sostenibilitat. Ho feia sense gaires coneixements i per això vaig voler fer aquest màster. Alguns amics meus ja estan immersos en temes relacionats des de fa temps. Després de parlar amb ells i investigar per internet, vaig trobar l'opció del CETT. Per la seva durada, requisits d'admissió i horaris, vaig decidir-me a fer-lo.

Quin impacte creus que té la gastronomia en el medi ambient i com creus que la gastronomia sostenible pot contribuir a mitigar aquest impacte?

Els hàbits de consum actuals tenen un impacte molt gran sobre el medi ambient. La pressió sobre els recursos naturals i la forma en què ens alimentem tenen molt a veure amb les situacions adverses que estem vivint últimament. La gastronomia sostenible pot contribuir a canviar el paradigma actual de consum. Oferir una proposta coherent amb la conservació del medi ambient i la salut dels nostres clients hauria de ser una pràctica habitual en el sector per reduir l'impacte negatiu de les nostres activitats.

Quines habilitats o coneixements has adquirit durant el màster que consideres més rellevants per abordar els reptes de la gastronomia sostenible?

Trobo que ara tinc una visió molt més àmplia del sistema alimentari. El màster, en aquest sentit, és molt bo per mostrar la petita escala i la gran escala dins d'aquest sector, aportant un ventall molt ampli d'actors diferents a les classes. Un altre aspecte lligat amb aquesta perspectiva més àmplia de la qual et parlo és tot allò que està relacionat amb la tecnologia i les noves tendències de la indústria alimentària. Conèixer la quantitat de projectes i avenços que es produeixen en aquest àmbit ha estat molt enriquidor i crec que és clau per donar resposta als reptes que ens esperen.

Aplicació de gastronomia sostenible

Podries compartir un exemple concret de com has aplicat els principis de la gastronomia sostenible en algun dels teus projectes o pràctiques durant el màster?

En el cas particular del meu TFM, estic aplicant els coneixements i les eines del màster per poder fer una proposta d'economia circular i sostenibilitat aplicada a l'àmbit rural. La idea és aportar propostes per a la recuperació d'un antic mas i els seus terrenys agrícoles i forestals. Treballant sobre els eixos: persones, producte i planeta. En l'eix persones, mitjançant una proposta inclusiva en la qual participin diverses associacions de col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió social de la zona. En l'eix producte, mitjançant l'activació d'un hort d'agricultura regenerativa per produir productes frescos ecològics i de temporada per als restaurants de la zona, afavorint cadenes de subministrament d'aliments curtes. Finalment, en l'eix planeta, oferint una proposta basada en l'ús d'energies renovables, una bona gestió dels recursos naturals i la conservació del medi ambient mitjançant un model d'explotació agrícola-ramadera que sigui coherent amb les necessitats del territori on es durà a terme el projecte.

Quines són les principals barreres o desafiaments que veus en la implementació de pràctiques de gastronomia sostenible en la indústria de l'alimentació?

L'encariment dels productes lligat a la inflació i la volatilitat dels preus dels productes bàsics agrícoles. El desconeixement d'una gran part de la societat sobre la idea de sostenibilitat i els impactes negatius de l'actual model de consum. Si no es coneix, no es valora i si no es valora, no es paga en consideració. La manca de cohesió entre les diferents administracions públiques i organismes de govern en temes tan importants com el malbaratament alimentari o la política agrària, entre d'altres. La burocràcia excessiva que no facilita l'adaptació dels petits productors a un mercat molt competitiu. La falta de controls sobre el sector de la restauració per assegurar-se que es compleixen les lleis que promouen aspectes de sostenibilitat.

Quina és la teva visió de futur per a la gastronomia sostenible i com creus que pots contribuir-hi com a professional en el camp?

Crec que la gastronomia sostenible s'anirà estenent amb el pas dels anys, a mesura que les circumstàncies ens forcin a prendre mesures i que es vagi veient més clar que aquest ha de ser el camí a seguir. M'agradaria poder contribuir-hi creant un sistema alimentari més just per a totes les persones que hi participen. M'han agradat moltes associacions i organitzacions que hem conegut al llarg del curs, que busquen millorar les condicions, des de diferents perspectives, de les persones implicades, i m'interessaria poder formar-ne part.

Quins consells donaries als estudiants que consideren estudiar el màster de Gastronomia Sostenible del CETT-UB?

No sabria què dir-te... El màster és interessant i el professorat és molt professional. Es toquen molts aspectes de la sostenibilitat i per això es converteix en un curs atractiu, que està obert a molts perfils que busquin introduir-se en aquest camp.