Fotografia de: Introducció | Màster Oficial en Gastronomia Sostenible

Universitat de Barcelona
Oferta acadèmica
Introducció
Introducció
Introducció

Introducció

Propera convocatòria: Octubre 2021
 

Amb el Màster Oficial en Gastronomia Sostenible del CETT-UB adquiriràs les competències personals i professionals necessàries per donar resposta a la conversió cap a la sostenibilitat del sector gastronòmic.

Al CETT-UB som conscients de la necessitat de garantir una alimentació sostenible, accessible i responsable. Les noves generacions de clients prefereixen empreses en les quals confiar, empreses que tinguin la seva mateixa filosofia i respecte pel medi ambient, amb actuacions sostenibles i que es relacionin amb ells en un entorn digital.

El sector necessita nous perfils especialitzats i molt qualificats per gestionar els negocis de restauració cap a una economia circular i trobar solucions a aquests reptes amb l’ajuda de la innovació i les noves tecnologies.

Si vols formar part del canvi, el Màster Universitari en Gastronomia Sostenible de la UB i del CETT ha nascut per donar resposta a les necessitats i objectius de desenvolupament sostenible en el sector de la Gastronomia.

El nostre Màster en Gastronomia Sostenible et permetrà:

  • Adaptar els negocis gastronòmics als paràmetres del desenvolupament sostenible, aprofitant al màxim tots els aliments i evitant el malbaratament.
  • Innovar amb l’ajuda de les tecnologies disruptives per garantir la competitivitat dels negocis.
  • Establir processos i sistemes de gestió que redueixin l’impacte en el medi ambient d’acord amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides).
  • Crear solucions, amb nous models de negoci, que donin resposta a la creixent necessitat i interès per una gastronomia accessible per a tothom.
  • Garantir la competitivitat del negoci a través de la innovació i evolució tecnològica amb una visió sostenible.
  • Addicionalment podràs cursar més d'un itinerari i obtenir una doble o triple especialització. El nostre equip d'atenció a l'estudiant t'explicarà tots els detalls.
  • Desobreix més raons per cursar aquest màster.

Per acabar, es tracta d’una formació universitària oficial que et prepararà de manera pràctica per poder donar resposta a les demandes de conversió cap a la sostenibilitat del sector gastronòmic. Durant el Màster podràs accedir a la borsa d’ofertes de pràctiques en empresa o fer un projecte d’investigació culinària, amb l’afegitó que a més podràs accedir a un doctorat.

Metodologogia i Avaluació

El Màster i el CETT-UB té un sistema d'aprenentatge propi en el qual tu seràs el centre del procés d'aprenentatge. Aprendràs gràcies a la teva participació activa a l'aula a través del learning by doing i la interacció entre alumnes, o metodologias pròpies com el ABR i el ABP.

UN MÀSTER I DOS ESPECIALITATS

El màster disposa de dos itineraris d'especialització que et permetran aprofundir en diferents àrees segons els teus interessos i motivacions. Gràcies a aquestes especialitats aconseguiràs un perfil professional molt més competitiu i els coneixements necessaris per a afrontar els diferents reptes als que s'enfronten empreses i destinacions turístiques per a crear i llançar productes.

PER QUÈ ESTUDIAR EL MÀSTER OFICIAL EN GASTRONOMIA SOSTENIBLE?

Unint teoria i pràctica, aquest Màster Universitari en Gastronomia Sostenible et formarà en les estratègies específiques i les eines adequades per introduir la sostenibilitat en un entorn empresarial, així com en els seus processos culinaris.

El conjunt d’assignatures permet comprendre i entendre, entre d’altres, la sostenibilitat i la responsabilitat social empresarial, l’anàlisi d’inversions i el customer centric, com a elements estratègics que contribueixen a la diferenciació en un mercat turístic competitiu i dinàmic.

  • Contribuiràs a transformar la producció gastronòmica segons un model d’economia circular dels processos, basats en el Pacte Verd (Green Deal) que la UE ha plantejat per al 2050.
  • Aprendràs a donar resposta al Pla d’Aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, en què la gastronomia té un paper essencial.
  • La majoria de models de negoci necessiten ser reorientats: el sector gastronòmic s’està reinventant en un entorn de la “Nova Normalitat”, però encara té pendent l’assignatura de la sostenibilitat i no hi ha cap professional format específicament per a això.
  • Aprofitaràs aquest nou escenari per crear nous models de negoci o adaptar els que ja existeixen utilitzant tecnologies disruptives.
  • Integraràs les diferents estratègies que actuen sobre la biodiversitat d’aliments, la producció ecològica i la transició cap a les energies sostenibles.
  • Seràs un dels primers a posicionar-te al mercat laboral: la sostenibilitat és tendència, però no serà una moda passatgera. Ha vingut per quedar-se. Aprofita-ho i aconsegueix un avantatge competitiu.
  • Aprendràs seguint la metodologia learning by doing perquè apliquis els teus coneixements en casos reals a les nostres pròpies empreses.
  • Disposaràs d’un centre amb 3.600 m2 d’instal·lacions dedicades a la formació, amb espais especialitzats i adaptats a la formació pràctica en els àmbits de la Gastronomia: espais de cuina i pastisseria habilitats amb maquinària capdavantera, amb un laboratori gastronòmic i aules d’anàlisi sensorial.
  • És l’únic Màster Oficial en Gastronomia Sostenible atorgat per la Universitat de Barcelona i el CETT-UB. A més, tindràs la possibilitat de fer el doctorat.
  • Amb les especialitats del màster, podràs aprofundir en àrees de marketing, comercialització o comunicació, o bé fer pràctiques en cuina circular (el tipus de cuina que disminueix el malbaratament alimentari).

Què en pensen els nostres estudiants de màster del CETT?

Jennifer Diaz
Estudiar en el CETT m'ha permès trobar un treball en el qual puc aplicar tots els coneixements adquirits en el màster
Jennifer Diaz
Màster Oficial de Direcció d'Empreses Turístiques
Leila Sabtec
Vaig tenir l'oportunitat d'aprendre moltíssim dels meus companys de classe
Leila Sabtec
Màster Oficial d'Innovació en la Gestió Turística

QUINS OBJECTIUS ACONSEGUIRÀS AMB EL MÀSTER OFICIAL EN GASTRONOMIA SOSTENIBLE?

L’objectiu general del Màster Universitari en Gastronomia Sostenible és proporcionar-te un aprenentatge de caràcter especialitzat, amb una visió global i multidisciplinària de la gestió i creació de nous models gastronòmics sostenibles.

Els objectius específics del Màster són:

  • Comprendre les implicacions en sostenibilitat de la producció gastronòmica, proporcionant instruments i tècniques de gestió.
  • Formar professionals capaços de donar resposta als reptes que genera l’aplicació de la circularitat, l’accessibilitat i la responsabilitat social en la Gastronomia.
  • Capacitar per adaptar els negocis, negocis gastronòmics, a un desenvolupament sostenible tenint en compte totes les seves dimensions (ambiental, econòmica, social i del patrimoni cultural).
  • Crear solucions sostenibles que donin resposta a la creixent necessitat d’accessibilitat i interès tant de la indústria com del client.
  • Donar eines d’innovació i conèixer les tecnologies disruptives que garanteixin la competitivitat del negoci en un entorn sostenible.
  • Crear productes i serveis sostenibles per atraure les noves generacions de consumidors, conscienciats amb la cuina ecològica des de la sostenibilitat i el canvi climàtic.
  • Desenvolupar productes gastronòmics personalitzats, que s’adaptin a les necessitats fisiològiques a partir de cuines substitutives o accessibles i/o ètiques, sense que l’alimentació del client se’n ressenti o deixi de ser una experiència gastronòmica plaent.

QUINES COMPETÈNCIES ACONSEGUIRÀS AMB EL MÀSTER OFICIAL EN GASTRONOMIA SOSTENIBLE?

Les competències que desenvoluparàs són:

  • Dissenyar i implementar estratègies sostenibles que donin resposta a les noves tendències emergents en l’àmbit de la Gastronomia Sostenible.
  • Optimitzar la gestió dels recursos economicofinancers a les organitzacions del sector gastronòmic.
  • Avaluar inversions i prendre decisions sobre nous projectes.
  • Planificar, coordinar i controlar els processos organitzatius i de servei en totes les àrees de gestió de les empreses gastronòmiques, incorporant-hi criteris d’accessibilitat i responsabilitat corporativa.
  • Identificar i implementar les tecnologies sostenibles adequades depenent de les necessitats de les empreses gastronòmiques.
  • Desenvolupar i aplicar eines de marketing en empreses, projectes i serveis de Gastronomia Sostenible.
  • Dissenyar i desenvolupar productes i models de negoci gastronòmics que suposin una novetat i generin un impacte positiu en la cadena de valor.
  • Analitzar i aplicar les tecnologies de la informació i de les comunicacions en els diferents àmbits del sector de la Gastronomia Sostenible.
  • Utilitzar els ingredients, processos i tècniques d’avantguarda en cuina per a la producció, elaboració, transformació i conservació dels aliments de l’oferta gastronòmica sostenible.
  • Dominar els fonaments i aplicar la ciència i tecnologia dels aliments en la investigació de la Gastronomia Sostenible.

Other_

ITINERARI GENERAL

Durant la primera part del Màster aprendràs les bases teòriques i pràctiques de la sostenibilitat sobre les quals s’estructuren les assignatures comunes. Coneixeràs tots els processos i mecanismes de gestió en el sector gastronòmic, així com els recursos tecnològics i d’innovació aplicables a la Gastronomia Sostenible.

En la segona part del Màster podràs escollir entre les següents especialitats:

itinerario del master con sus especialidades
ESPECIALITAT EN GESTIÓ GASTRONÒMICA, CIRCULAR I ACCESSIBLE
ESPECIALITAT DINNOVACIÓ EN CUINA RESPONSABLE

Aprendràs les eines i coneixements per transformar la gestió en el món empresarial gastronòmic cap a la sostenibilitat, amb una visió àmplia i pràctica. Treballaràs en els processos que tenen més rellevància en la sostenibilitat aplicada a la gestió gastronòmica, com ara la cadena d’aprovisionament, la comercialització i el marketing. Un cop assimilats, els posaràs en pràctica dissenyant negocis amb valor en entorns sostenibles.

Vull saber més

Transformaràs l’oferta i els processos gastronòmics cap a la sostenibilitat, amb una visió oberta i pràctica. Practicaràs la cuina sostenible i circular, que disminueix el malbaratament alimentari. Et formaràs en tècniques i ingredients que et permetin substituir components de les receptes que siguin perjudicials per a alguns comensals. Aprendràs a integrar aquestes estratègies a la creació i gestió de processos i experiències gastronòmiques en negocis amb valor, en entorns sostenibles.

Vull saber més

ESPECIALITAT EN GESTIÓ GASTRONÒMICA, CIRCULAR I ACCESSIBLE

Aprendràs les eines i coneixements per transformar la gestió en el món empresarial gastronòmic cap a la sostenibilitat, amb una visió àmplia i pràctica. Treballaràs en els processos que tenen més rellevància en la sostenibilitat aplicada a la gestió gastronòmica, com ara la cadena d’aprovisionament, la comercialització i el marketing. Un cop assimilats, els posaràs en pràctica dissenyant negocis amb valor en entorns sostenibles.

Vull saber més

ESPECIALITAT DINNOVACIÓ EN CUINA RESPONSABLE

Transformaràs l’oferta i els processos gastronòmics cap a la sostenibilitat, amb una visió oberta i pràctica. Practicaràs la cuina sostenible i circular, que disminueix el malbaratament alimentari. Et formaràs en tècniques i ingredients que et permetin substituir components de les receptes que siguin perjudicials per a alguns comensals. Aprendràs a integrar aquestes estratègies a la creació i gestió de processos i experiències gastronòmiques en negocis amb valor, en entorns sostenibles.

Vull saber més

Tot el teu aprenentatge culminarà en el Treball Final de Màster, que et permetrà consolidar tots els coneixements adquirits i t’aproparà al teu nou entorn professional. I si vols fer una immersió encara més propera, pots accedir a fer pràctiques en el sector, durant el Màster o al final.

DURADA

El pla d’estudis del Màster en qualsevol de les seves especialitats té una durada d’un curs acadèmic equivalent a un any.

El Màster Universitari en Gastronomia Sostenible es dirigeix a aquells professionals, consultors, xefs, gestors o emprenedors que vulguin crear un negoci gastronòmic basat en els principis de la sostenibilitat, així com a estudiants acabats de llicenciar que vulguin especialitzar-se i millorar la seva ocupabilitat.

El programa de Màster s’enfoca en 5 perfils:

  • Professionals del sector Gastronòmic

Empresaris, propietaris, xefs, pastissers, assessors i consultors gastronòmics, tècnics d’R+D de la indústria gastronòmica que desitgin transformar els processos gastronòmics i els models de negoci en clau sostenible.

  • Directius i professionals que exerceixin càrrecs de gestió

Professionals en la direcció d’empreses que vulguin entendre les implicacions d’un canvi cap a la sostenibilitat i conèixer estratègies i eines per a una transició d’èxit.

  • Directius i professionals que exerceixin càrrecs operatius en empreses gastronòmiques

Professionals que vulguin entendre les implicacions, en processos, servei i desenvolupament, d’una oferta gastronòmica adaptada als àmbits de la sostenibilitat i conèixer les estratègies i eines per a una transició d’èxit.

  • Emprenedors

Persones amb iniciativa que pretenen aprofitar les oportunitats derivades de l’aplicació dels ODS, l’economia circular i la gestió responsable i sostenible dels recursos naturals en la Gastronomia.

  • Titulats universitaris

Persones amb titulació universitària relacionada amb la Gastronomia i la Gestió recent, interessades a adquirir experiència i la capacitat de dissenyar i gestionar projectes gastronòmics sostenibles i innovadors.

Masters 2020

Les principals sortides professionals dels nostres estudiants de Màster són:

  • Director en gestió de projectes de Gastronomia Sostenible.
  • Gestor especialitzat en adaptació a la circularitat, accessibilitat i responsabilitat social de negocis gastronòmics.
  • Dissenyador de negocis i serveis gastronòmics accessibles.
  • Gestor de projectes gastronòmics en entorns d’innovació corporativa, globals i/o digitals.
  • Tècnic d’R+D+I en adaptació circular i accessible de processos culinaris.
  • Investigador en aplicació de sostenibilitat en l’entorn gastronòmic.
  • Gestor especialitzat en transformació circular i accessible de processos en negocis gastronòmics.
  • Dissenyador de serveis gastronòmics sostenibles, amb responsabilitat social.
  • Consultor/Formador en Gastronomia Sostenible.
  • Emprenedor en Gastronomia Sostenible.
  • Intraemprenedor en Gastronomia Sostenible.
  • Professionals autònoms en sectors relacionats amb la innovació en Gastronomia Sostenible.
quins son els àmbits laborals del máster de restauració i hoteleria

Els nostres Alumni opinen

Isabel Baez
Isabel Baez
SEA Manager Central Europe at AccorHotels (Paris)
Jordi Noguera
Jordi Noguera
Executive Chef & Co-owner, Foc Restaurant (Singapore)
Natalia Mateu
Natalia Mateu
Project Management Office, The Sydney Opera House (Sydney)