Fotografia de: Estudiar sommelieria Barcelona | CETT
Universitat de Barcelona

Natàlia Roig: “Sense coneixement no es pot apropar el món del vi al consumidor de forma entenedora”

05.06.2022
 
Natàlia Roig: “Sense coneixement no es pot apropar el món del vi al consumidor de forma entenedora”

Natàlia Roig va néixer a Tordera i aquest octubre farà 50 anys. És coordinadora dels Diplomes d’Extensió Universitària de restauració del CETT. Va estudiar la Diplomatura d’Estadística i va treballar molts anys envoltada de xifres. Li agradava el vi com a consumidora i, per casualitats de la vida, va fer un curs d’iniciació a la sommelieria en substitució d’un familiar que no el podia fer. Va ser llavors quan va descobrir que de gran volia ser sommelier. Aleshores va estudiar el Diploma Sommelier i va anar a tot arreu on podia aprendre’n algun aspecte. És vicepresidenta i tresorera de l’Associació Catalana de Sommeliers. És jurat en concursos de vins, sommelieria i cocteleria, i des del 2017 treballa al CETT.


Formacions per ser sommelier

Quines formacions ofereix el CETT en matèria de sommelieria?

El CETT ofereix un curs d’extensió universitària d’iniciació a la sommelieria en format modular i semi presencial, d’un curs acadèmic de durada, que permet una flexibilitat a l’hora d’estudiar, però amb un seguiment constant de l’expert del mòdul i del coordinador/a del curs. Els continguts apresos en línia es consoliden presencialment una setmana al febrer i una altra setmana al juny. En paral·lel, també ofereix un diploma d’extensió universitària Superior de Sommelier. Aquests és presencial, de dos cursos acadèmics de durada, i s’imparteix tots els dilluns amb personal docent expert del sector i de les diferents disciplines.

Què ofereix el Curs d’Iniciació de Sommelieria?

És una formació flexible, on l’alumne pot assimilar els coneixements al seu ritme sempre acompanyat d’un expert per resoldre dubtes i d’un coordinador que incentiva l’estudi. Tenim espai de trobada al nostre Campus Virtual on interactuar amb els docents i els companys del grup. Es tracta d’un aprenentatge en línia que es consolida presencialment a les instal·lacions de l’escola, una setmana amb sessions pràctiques dels conceptes teòrics explicats. El curs ofereix les eines necessàries per reconèixer, diferenciar i apreciar organolèpticament tota mena de vins d’àmbit nacional i altres productes líquids (vermuts, cerveses, te, cafès, cerveses, etc.) vinculats a la sala d’un restaurant, ampliant el vocabulari per comunicar les seves propietats.

A qui es dirigeix?

El curs està pensat per a amateurs o apassionats del món del vi interessats a introduir-se en el món de la sommelieria, professionals de l’àmbit de la restauració vinculats al sector de l’alimentació i les begudes, emprenedors, diplomats o graduats universitaris que volen especialitzar-se en aquesta àrea de coneixement.

Quines sortides professionals té?

Les sortides són: sommelier en establiments de restauració, Comercial de vendes de celler i empreses distribuïdores de vins, responsable d'enoteca, responsable de centre de visitants de celler, responsable de botiga especialitzada en vins i productes especials, guia turístic de zones vitivinícoles nacionals o integrant de departament de comunicació de cellers i empreses vinícoles del sector.

Què ofereix el Diploma Superior de Sommelieria?

Al Diploma Superior de Sommelieria, s’hi estudien els factors de qualitat del vi, el seu servei i el domini del tast. La formació ofereix les eines per a elaborar i gestionar una carta de vins i begudes. També aporta una visió acurada i precisa del món del vi nacional i internacional, vins tranquils, escumosos, fortificats, a més d’aquelles begudes i productes gastronòmics presents a la sala d’un restaurant. (destil·lats, cerveses, vermuts, sakes, hidromels, sidres, aigües, té, cafè, olis, vinagres, foies, pernil, formatges, etc.) així com les regles del maridatge per trobar la millor combinació que doni resposta a les expectatives dels clients.

A qui es dirigeix?

Està concebut per a professionals de l’àmbit de la restauració i/o professionals de cellers i empreses vinícoles així com de sectors vinculats a la gestió d’alimentació i begudes. També es dirigeix a tècnics en restauració, diplomats o graduats amb un mínim d’experiència en el món del vi que vulguin especialitzar-se en sommelieria. Està pensat, a més, per a aquells emprenedors i amants del vi amb experiència que vulguin professionalitzar-se.

Quines sortides professionals té?

Les competències assolides amb el Diploma Superior de Sommelier et capaciten per treballar com a sommelier en un restaurant o en una botiga especialitzada de vins. També com a responsable d’enoturisme, comunicació o comercial d’un celler, en una distribuïdora i també com assessor d’empreses de restauració. Un sommelier també pot participar en activitats lúdiques i en mitjans de comunicació.

Estudiar sommelieria a Barcelona

Quins són els factors diferencials de l’ensenyament del CETT en sommelieria?

Com a centre pioner en cultura culinària i gastronomia, el CETT té els coneixements i la vinculació constant amb el sector, fet que implica una evolució en la nostra formació en sintonia amb les noves tendències i necessitats del mercat, totalment actualitzada. La combinació de les sessions teòriques i pràctiques permeten a l’alumne en tot moment experimentar la teoria explicada a classe i poder-la aplicar al seu lloc de feina. Tenim un ritme de tast que fa que al CETT es tastin mig miler de referències diferents entre begudes i productes durant els dos anys de formació. La gestió dels vins és molt important tant sigui al restaurant com a botiga i, precisament, al Diploma Superior de Sommelier del CETT donem les eines per ser competencials en aquesta àrea de coneixement. A més, els millors experts del sector ens avalen donant formació al Diploma Superior de Sommelier, cadascun d’ells en la seva especialitat. La formació en grups reduïts i de perfils diferents permet una tutorització, acompanyament i enriquiment professional. Els alumnes poden fer pràctiques a les millors empreses del sector, restaurants, botigues, distribuïdores, revistes de vins, etc. i tot això sota el paraigua de la Universitat de Barcelona.

Quin professorat imparteix els cursos?

Són tots professionals vinculats al món del vi en diversos llocs com cellers, restaurants, distribuïdores, revistes, etc. Són coneixedors de primera mà de les zones vitivinícoles que expliquen, i estan en contacte directe i al dia del que passa actualment en el sector.

Per exemple?

Agustí Torelló, Juan Muñoz, Enric Soler, Salvi Moliner, Xavier Pacheco, Audrey Doré, César Cànovas, Ferran Centelles, Eva Vila, Sandra Lozano, Marc Guallar, Xavier Pacheco, Marta Casas, Bernat Vilarubla, Franck Massard, Hector Angulo, Ambrós Genís, Agustí Romero, Albert Tintó, Gregori Luengo, Manel Batet, Agustí Torelló Roca, Albert Roca, Blanca Ozcariz, Lluís Tolosa, entre d’altres, són part dels professionals que imparteixen classes al Diploma Superior de Sommelier. També tenim moltes visites fora de les hores lectives de referents del sector que amb les seves sessions magistrals complementen la formació.

Com són les instal·lacions del CETT?

Les instal·lacions del CETT són modernes, actualitzades i de primer nivell. Estan equipades amb tot aquell utillatge necessari per fer les sessions. Tastem sempre amb copes Riedel. Tenim una aula sensorial dissenyada segons les directrius de l'OIV, on es mantenen les condicions idònies per al tast sensorial.

Per què és important que la gent que es vulgui dedicar a la sommelieria es formi?

La cultura i el paisatge del vi formen part de la nostra història. La vinya i els ceps són el paisatge que veiem en moltes zones del nostre país. Són patrimoni, són tradició. El vi està present en moltes celebracions, per no dir en quasi totes, i és un producte gastronòmic rellevant en el nostre dia a dia. Cal poder acostar tota aquesta cultura i aquest món tan apassionant al consumidor d’una manera propera, entenedora i explicant el relat i la feina que hi ha darrere d’una ampolla de vi. I això sense coneixement no és possible. En un restaurant, cal conèixer les regles del maridatge per donar resposta a les inquietuds i expectatives dels nostres clients. Però també el sommelier ha de saber de gestió, ha de poder fer una bona carta de vins que faci guanyar diners al restaurador i que alhora sigui engrescadora pels clients. Per això també és imprescindible la formació.

Els estudis de sommelieria del CETT serveixen també per a professionals que es vulguin reciclar?

I tant! Hi ha molts professionals que saben molt de vi perquè l’han viscut i l’han treballat, però els falta endreçar tot el que ja han après. Els estudis de sommelieria els ajuden a posar en calaixets tota la informació. El maridatge de l’experiència amb la base teòrica és un abans i un després en la seva vida professional i la seva relació amb el vi.

Què li diries a algú que es vol formar en sommelieria, però que encara no ha fet el pas?

Que ho facin sense por i endavant. És un món ple de persones que estimen la seva feina, i que estimen el vi, la cultura, la tradició, la gastronomia, perquè fan que un àpat es converteixi en una experiència de felicitat. Ser sommelier és més que saber de vins: és una professió que et permet viure des del vessant líquid la gastronomia i la cultura. És una professió de servei, un vincle entre la terra i el consumidor final. Els sommeliers, com diu un dels referents del nostre ofici com Josep Roca, som venedors de felicitat. Hi ha alguna cosa millor que fer feliços als altres?

Natàlia Roig
El professorat del CETT són professionals vinculats al món del vi

Natàlia Roig

Coordinadora dels Diplomes d’Extensió Universitària de restauració del CETT