Fotografia de: Nil Obiols, estudiant del Doble Grau de Turisme a Michigan  | CETT
Universitat de Barcelona

"Les empreses tenen en compte la formació cursada en un altre país"

10.03.2023
 
"Les empreses tenen en compte la formació cursada en un altre país"

Nil Obiols és un dels estudiants del Grau de Turisme del CETT que ha triat l'opció del Doble Grau Internacional. Després de cursar els dos primers anys al Campus CETT de Barcelona, ha completat la seva formació en turisme a la Michigan State University. Aquesta opció del Doble Grau Internacional permet a l'alumnat que ha triat l'especialització de Direcció Hotelera cursar una part dels estudis als Estats Units. En poc més de quatre anys s'obtenen dos títols oficials fet que millora el perfil professional en l'àmbit de la direcció d’empreses del sector turístic en general com els pilars de la gestió dels negocis hotelers internacionals. A més, un cop acabats els estudis, existeix l'opció de poder romandre un any més al país per dur a terme pràctiques professionals o treballar en el sector turístic i hoteler amb una extensió del visat.


Doble Grau de Turisme a la Michigan State University

Quin valor té per a un estudiant la mobilitat a un altre país?

El principal valor que t'ofereix una experiència internacional és el fet d'afegir una part més pràctica a tot l'aprenentatge teòric. Estudiar a l'estranger reforça totes aquelles “soft skills” que són necessàries per poder enfrontar-se al món laboral, però que de vegades no assolim si no sortim de la zona de confort. Aptituds relacionades amb la comunicació, resolució de problemes i treball en equip són les principals habilitats que poses en pràctica. Especialment en aquest sector, i a causa de la globalització, cada vegada és més necessari adquirir competències interculturals. En aquest sentit, dins dels d'avantatges d'estudiar en un altre país, també trobem el desenvolupament de l'estudiant i el foment del pragmatisme i la capacitat de resoldre problemes.

Per què vas triar els Estats Units?

Sempre havia volgut estudiar a l'estranger i els Estats Units em va semblar el millor destí per viure l'experiència universitària d'una manera totalment diferent. La percepció i la cultura del “college” als Estats Units és un punt i a part a la vida de molts estudiants. Entre les universitats disponibles, vaig triar la Michigan State University perquè oferien un molt bon programa d'Hospitality Business i és una de les universitats més prestigioses que oferia més oportunitats dins del síl·labus. També tenen un sentiment de comunitat que destacava a tots els comentaris tant d’estudiants nadius com d’internacionals.

Entrant ja en matèria dels teus estudis, quins creus que són els aspectes que més aplicaràs en un futur?

En relació amb els estudis, no canvia tant el què és el contingut, però si destacaria el mètode d’ensenyament. Tenen un sistema educatiu diferent que es basa en una avaluació més constant sense necessitat de proves finals que només pressionen a l’estudiant i no engloben tot l’aprenentatge. En el meu cas, vaig tenir la sort de poder assistir a conferències com la SHFM, que em van donar l’oportunitat de contactar amb professionals de la indústria. També van organitzar diverses taules rodones o “focus groups” amb General Managers de conegudes cadenes hoteleres per tal que poguéssim donar-nos a conèixer en un grup reduït i poder estendre la nostra xarxa de contactes. Aquests esdeveniments ens van donar eines i facilitats per futures oportunitats.

L´experiència internacional: un factor diferencial a nivell laboral

De cara a trobar futures feines, penses que aquests intercanvis internacionals et col·loquen en una posició d'avantatge?

Formar part d’un intercanvi acadèmic a l’estranger suposa un repte, però també és una aventura. Els estudiants que realitzen una estada a un altre país col·leccionen instants, aprenen nous idiomes, coneixen noves cultures i marxen de casa per formar una nova llar. Les empreses tenen en compte aquestes experiències perquè aquells que ho han fet, acostumen a ser persones amb una mentalitat més oberta, gent amb iniciativa, que prenen riscos per tal d'enriquir-se com a individus i volen ampliar els seus horitzons en l'àmbit personal i professional. El fet d’estudiar fora del teu país d’origen augmenta les teves perspectives, millora la confiança en un mateix i reforça la capacitat de resoldre problemes i d’acceptar responsabilitats.

En l'àmbit personal com t'ha canviat l'experiència de viatjar tan lluny de casa per a formar-te?

Era un somni que tenia des de ben petit, sempre he estat una persona moguda i curiosa i em va semblar que era el moment de fer un pas endavant i sortir de la zona de confort. Estudiar, en el meu cas, als Estats Units m’ha permès viatjar per diferents Estats com Colorado, Nova York, Michigan, Puerto Rico, Illinois o Florida i ha estat una experiència inoblidable. He pogut conèixer noves formes de viure, he pogut establir relacions amb persones d’arreu del món, he reforçat l’idioma i m’ha permès viure de manera independent en una nova societat i cultura. Durant aquesta experiència madures, et coneixes més a tu mateix i poses sobre la taula parts de tu que no coneixes dins de la teva zona de confort.

Recomanaries fer estades internacionals a altres companys o futurs estudiants?

Ha estat l'experiència que més m'ha aportat i m'ha fet créixer tant personalment com professional. M’ha donat la possibilitat d’abraçar una nova cultura i de poder desenvolupar-me en un espai internacional. He estès i reforçat la meva xarxa de contactes tant amb professors/professionals del sector com amb amistats. Estudiar a l'estranger et facilita el guany de perspectives, l’ampliació de contactes i la possibilitat de viatjar. Recomanaria, sense cap dubte, aquesta experiència per tots aquells que tinguin l'oportunitat de viure-la. Tant sigui Erasmus, com per motius laborals o fins i tot de pràctiques, i sense importar el destí, és una experiència que et marca i t’ajuda a definir-te.

Nil Obiols
Nil Obiols