Fotografia de: "És important que l'alumnat tingui uns estudis i experiència per després poder-ho reflectir a la cuina en el dia a dia" | CETT
Universitat de Barcelona

"És important que l'alumnat tingui uns estudis i experiència per després poder-ho reflectir a la cuina en el dia a dia"

08.05.2024
 
"És important que l'alumnat tingui uns estudis i experiència per després poder-ho reflectir a la cuina en el dia a dia"

Entrevistem a Oriol Castro, qui juntament amb Eduard Xatruch i Mateu Casañas, és xef i propietari del restaurant Disfrutar, situat a Barcelona i amb tres estrelles Michelin

El xef de Disfrutar va ser un dels ponents principals de la XVIII Trobada Gastronòmcia del CETT, on va conversar amb Lluc Guarro, director de Negoci Digital i Innovació a Roca Salvatella, consultoria especialitzada en la transformació digital dels negocis, sobre com l'arribada de la IA ha impactat en la nostra capacitat creativa. Què suposa la IA: una amenaça o una oportunitat? On posem els límits? Parlem de còpies? On queda l'autoria i l'originalitat? Vam aprofitar també per preguntar-li quin paper té la formació dins de tot això.


Creus que la intel·ligència artificial podria transformar la gastronomia? 

Sí, i tant. En alguns aspectes, com per exemple la part creativa, el mètode creatiu. És una eina brutal. A Disfrutar no l'estem aplicant, ara per ara, però sí que l'hem testejat i veiem que té un gran camí creativament. On, per exemple,  pots demanar informació d'imatges i transformar-les. La IA pot ser un motor creatiu perquè tu generis més coneixement. És un complement.

Quins avantatges veus en l'ús de la IA en la cuina?

Ens pot ajudar a generar contingut visual de moltes idees noves, i a vegades coses que no ens podem arribar a imaginar, ens les pot generar, en els diversos formats que presenta la IA i aplicacions. Les imatges que rebem a través de la IA les podem valorar com a éssers humans i, veient la viabilitat de la imatge, podem transformar/adaptar aquestes imatges en idees noves i diferents.

Com influencia la teva formació i experiència en la cuina en el dia a dia a Disfrutar?

Sens dubte algun la meva experiència, bagatge, coneixements i estudis influencien molt. És important que l'alumnat tingui uns estudis i experiència per després poder-ho reflectir a la cuina en el dia a dia. Perquè com més coneixement tens acumulat, millor el resultat.

Quins consells donaries a l'alumnat del CETT que busca fer carrera en el món de la gastronomia per destacar i créixer professionalment?

Primer de tot els diria que estudiïn, molt. Que aprofiten el temps a l'escola, ja que és vital. Les escoles donen un gran coneixement de tots els àmbits, no sols en la cuina, sinó en allò que la rodeja: en administració, gestió, idiomes, etc. Tot això és important i aquests coneixements s'han d'aprofitar molt bé.Després quan vagin al món laboral no tindran tant de temps per estudiar i l'ensenyament és vital.I després també els diria que tinguin una gran passió i constància en el seu dia a dia.

Quins valors o principis consideres essencials en la filosofia culinària de Disfrutar que han contribuït a guanyar tres estrelles Michelin?

Els valors més importants tenim interioritzats a Disfrutar són els de la constància, l'amor a l'ofici, el sacrifici. Tocar de peus a terra i entendre que no en tens ni idea i que cada dia aprens. Això és el més important. La il·lusió de cada dia, i aquestes ganes d'aprendre i ser cada dia una miqueta millor. És una marató, no un esprint. Cal anar dia a dia. Nosaltres aquests principis els intentem implantar en el restaurant d'una forma exemplar. Hem de donar aquest exemple en el dia a dia. I així aquesta "aura" de Disfrutar pot continuar, positiva, amb aquests mateixos objectius.