Fotografia de: El turisme rural tanca el 2023 amb tots els indicadors a l'alça: més viatgers, més escapades i més despesa al destí. | CETT
Universitat de Barcelona

El turisme rural tanca el 2023 amb tots els indicadors a l'alça: més viatgers, més escapades i més despesa al destí.

01.02.2024
 

Et presentem les dades de l'Observatori de Turisme Rural, el projecte de recerca de turisme rural més gran d'Espanya, impulsat per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest. Aquest projecte aborda dues àrees de recerca: la demanda del viatger rural i l'oferta, a nivell estatal, d'allotjaments rurals, i s'ha presentat a FITURNext.

1

El turisme rural ha viscut el seu any de consolidació al 2023, assolint una penetració del 45%, la qual cosa representa un creixement de 2,5 punts respecte a l'any anterior, segons les dades de l'Observatori de Turisme Rural. Aquest és el projecte de recerca de turisme rural més gran d'Espanya, liderat per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, i Netquest, i ha estat presentat en el marc de FITURNext.


El 45% dels espanyols majors de 18 anys han fet turisme rural al 2023, 2,5 punts més que l'any anterior.

A més, el turisme rural s'ha practicat amb major freqüència, augmentant del 54% al 59% el nombre de viatgers que han fet 3 o més escapades rurals al 2023.

També ha crescut un 3,7% la despesa en turisme rural, situant-se en 84 euros per persona i dia.


Una radiografia positiva de la qual Olivia Fontela, directora de màrqueting d'EscapadaRural, destaca: "Hem tancat el 2023 amb excel·lents dades per al turisme rural, fins i tot superant les dades pre-covid, la qual cosa ens indica que el sector es troba en un moment de consolidació i maduresa". L'experta, alhora, preveu que l'interès pel turisme rural segueixi augmentant: "Per al 2024 tenim perspectives que continuï creixent, però d'una manera més sostinguda".

A més, la despesa en turisme rural s'ha situat en 84€ per persona i dia, un 3,7% més que el 2022. D'aquests, 30 euros són la despesa mitjana en allotjament per persona i nit i els restants 54 euros són la despesa mitjana per persona i dia en destinació. Aquesta inversió va destinada principalment a restaurants (56%), però també a la compra de productes locals (28%) i a activitats d'oci (15%).

Sense cap dubte, i en paraules del Dr. Enric López C, codirector de l'Observatori del Turisme Rural, professor i investigador del CETT-UB, "el nostre projecte de recerca aporta aquest tipus de dades úniques i de gran valor -com la de la despesa en turisme rural- que posa a l'abast de tots els actors del sector per ajudar-los en la presa de decisions en màrqueting, disseny d'experiències, etc.".


El 92% dels viatgers rurals preveu repetir l'experiència aquest any i, en la gran majoria dels casos, la intenció és realitzar un mínim de 2 escapades rurals a l'any.

També ha crescut un 3,7% la despesa en turisme rural, situant-se en 84 euros per persona i dia.


6 tendències en turisme rural

1. Complement vacacional

Durant la pandèmia de la COVID-19, el turisme rural era pràcticament l'única opció possible per viatjar, la qual cosa va fer que moltes persones optessin per aquest tipus de vacances, algunes repetint i altres començant. Un cop recuperada l'absoluta normalitat, veiem que aquestes persones han incorporat les escapades de turisme rural al seu calendari d'activitats i sortides com a complement ideal a altres tipus de vacances.

És a dir, no hi ha una dicotomia entre triar el turisme rural i el d'un altre tipus, com poden ser els viatges a l'estranger i els destinacions de sol i platja, sinó que actualment ambdues modalitats es combinen, essent les escapades de turisme rural l'opció preferida per a caps de setmana i ponts amb una durada de 2,8 nits.

Concretament, el 49% dels viatgers afirmen que dues nits d'estada han estat la durada més habitual de les escapades realitzades al 2023. Aquest percentatge arriba al 80% si sumem els que pernocten normalment una o tres nits.

2. Perspectives de creixement per al 2024

Les perspectives en el sector del turisme rural per al 2024 són positives, i el 92% dels viatgers afirmen tenir previst fer una escapada rural al llarg de l'any. D'aquests, el 60% manifesta tenir previst realitzar dues o tres escapades rurals fins a desembre de 2024, mentre que el 32% es decanten per fer més de tres.

La xifra de predisposició a repetir ha crescut 10 punts respecte als qui van fer aquesta mateixa afirmació per al 2023.

3. Motivació pel descobriment

Les principals motivacions per practicar turisme rural han canviat i, si abans la motivació era fer turisme rural per gaudir d'entorns aïllats buscant tranquil·litat, actualment es declara, en primer lloc (37%), l'interès per conèixer pobles i tradicions.

El segon motiu més mencionat és que el turisme rural serveix com a vàlvula d'escapament del dia a dia (14%); mentre que el tercer motiu que més anima a practicar turisme rural és que es tracta d'un tipus de viatge que es pot realitzar molt sovint i durant tot l'any (12%).

En aquest sentit, Olivia Fontela, directora de màrqueting de EscapadaRural, explica que "les escapades rurals són senzilles d'organitzar i podem triar destinacions a prop del nostre domicili habitual, la qual cosa facilita molt que es puguin fer sovint, a diferència d'altres tipus de viatge que requereixen llargs desplaçaments i, en conseqüència, més dies, més pressupost i més temps de preparació".

4. Confort amb extres

La veritat és que quan anem de turisme rural no volem renunciar a les comoditats del nostre dia a dia, però també busquem aquelles instal·lacions de les quals no solim gaudir a la nostra vivenda habitual i que solen ser l'atractiu dels allotjaments.

A la tardor i a l'hivern, que la casa rural disposi de calefacció és el més valorat pel 21% dels viatgers; no obstant això, que hi hagi xemeneia és l'extra indispensable per a un 15%. D'altra banda, a la primavera i a l'estiu els gustos canvien: que la casa rural tingui piscina (19%) o bé que tingui jardí (17%), són els extres més esmentats com a indispensables.

Cabe destacar que el fet que la casa rural admeti mascotes és alguna cosa que un 10% dels viatgers rurals tenen en compte com a motiu principal per triar el seu allotjament.

5. Refugi climàtic

Les persones que practiquen turisme rural provenen, principalment, de grans ciutats i el que busquen a l'estiu -ja sigui per passar les vacances o per fer teletreball- és una destinació que els permeti escapar de la calor i trobar temperatures més fresques. Per aquest motiu, veiem que les destinacions més desitjades per anar de turisme rural al 2024 tenen en comú que, en els mesos més calorosos de l'any, solen comptar amb temperatures més baixes.

Les destinacions més esmentades pels viatgers per visitar en les seves escapades rurals d'aquest any són: Astúries (37%), Cantàbria (28%), Osca (18%), Navarra (15%) i A Corunya (12%).

Oportunitats per al sector del turisme rural

L'anàlisi de les anteriors tendències extretes, gràcies als datos de l'Observatori de Turisme Rural elaborat conjuntament per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest, ens porta a detectar dues oportunitats que són clau per al continu creixement del sector del turisme rural.

1. L'oferta turística com a palanca per impulsar la desestacionalització

Encara que sabem que el viatger centra les seves escapades en caps de setmana, ponts i moments de temporada alta com Setmana Santa o estiu, el turisme rural es pot practicar en qualsevol moment de l'any i també en qualsevol moment de la setmana.

Els mateixos propietaris reconeixen la necessitat d'impulsar aquest factor desestacionalitzador del sector, i el 59% afirma que per a ells aconseguir-ho seria omplir tots els caps de setmana de l'any i no només els de temporada alta, mentre que per a un altre 31% seria tenir un mínim de reserves entre setmana que els permetés obrir.

Davant aquesta situació, oferir i donar a conèixer una experiència turística - tant per part dels destinacions com dels propietaris - adaptada a les diferents èpoques de l'any, moments de la setmana i públics és una oportunitat clau per atreure viatgers rurals i augmentar l'ocupació.

El Dr. Enric López C., codirector de l'OTR i professor i investigador del CETT-UB, destaca que "la diversitat d'experiències en el turisme rural és crucial per desestacionalitzar aquest sector. Oferir opcions que abastin des d'activitats agrícoles fins a experiències culturals, enogastronòmiques, esportives, etc. contribueix, sens dubte, a atreure visitants en diferents èpoques de l'any, generant un flux turístic més constant i sostenible per a les comunitats locals".

2. Creixement econòmic per al destí

Promoure un destí turístic rural és una oportunitat per al desenvolupament econòmic, la fixació de la població i el manteniment o obertura de nous negocis en el municipi i voltants.

Concretament, un de cada dos propietaris d'allotjaments rurals afirma que l'afluència de viatgers rurals ha ajudat a que certs establiments del destí on estan situats -majoritàriament municipis de menys de 5.000 habitants- hagin pogut seguir oberts.

A més, un 31% indica que aquesta afluència ha impulsat que fins i tot s'hagin creat nous negocis en el lloc on es troba l'allotjament rural en els últims dos anys, principalment altres allotjaments rurals (75%), però també bars i restaurants (39%), empreses d'activitats (30%) i comerços (25%).

Nota Metodològica de l'Observatori de Turisme Rural

Dades de penetració del turisme rural a Espanya: Mostra de 1.000 entrevistes a individus de 18 anys o més, d'àmbit nacional. Per a un nivell de confiança del 95,5 % i en les condicions habituals de mostreig p=q=50%. La marge d'error és de ± 3,14%.

Les dades dels viatgers de l'Observatori del Turisme Rural s'han extret mitjançant la realització d'una enquesta en línia administrada per Netquest, col·laborador de l'Observatori del Turisme Rural, a una base de dades nacional de viatgers d'EscapadaRural. L'enquesta ha estat contestada per 10.778 persones, i el camp ha estat realitzat entre el 3 i el 31 d'octubre de 2023. Donat un univers de 15,6 milions i el nombre de respostes, el nivell de confiança és del 95%, i l'error mostrejar és del 0,94%.

Les dades dels propietaris de l'Observatori del Turisme Rural s'han extret mitjançant la realització d'una enquesta en línia administrada per Netquest, col·laborador de l'Observatori del Turisme Rural, a una base de dades nacional de propietaris d'allotjaments rurals publicats a EscapadaRural. L'enquesta ha estat contestada per 1.236 propietaris, i el camp ha estat realitzat entre el 4 i el 30 d'octubre de 2023. Donat un univers de 18.000 i nombre de respostes, el nivell de confiança és del 95%, i l'error mostrejar és del 2,7%.