Fotografia de: Pla d'estudis | Diploma de Sumiller CETT-UB

Universitat de Barcelona
Pla d'estudis

Pla d'estudis

Propera convocatòria: Setembre 2022
 

COM ÉS LA METODOLOGIA D'AQUEST DIPLOMA SUPERIOR DE SOMMELIER DEL CETT-UB?

El Diploma Superior de Sommelier del CETT-UB s’imparteix presencialment a les instal·lacions del CETT-UB, amb una metodologia teoricopràctica.

Aquest sistema et permetrà tant dominar en profunditat la tècnica del tast com adquirir un coneixement real dels vins, begudes i altres productes, i es desenvolupa a través de:

Aplicació teoricopràctica, que combina els continguts teòrics i la seva aplicació mitjançant tastos organolèptics d’una gran varietat de productes, tant d’àmbit nacional com internacional.

Aules especialitzades de sommelier per a un aprenentatge de manera immersiva, cosa que t’introduirà a un nou món d’experiències gustatives i sensorials.

Grups reduïts i de perfils diferents, cosa que enriquirà la teva formació.

Masterclass. Sessions magistrals extraordinàries, no obligatòries, a càrrec d’experts del sector i del teixit empresarial vinícola.

Visites professionals, sessions i tastos dirigits per reconeguts experts del sector que complementen les explicacions de l’aula.

Pràctiques en empreses del sector. Aquest diploma d’extensió universitària de la Universitat de Barcelona et permetrà fer pràctiques en qualsevol de les més de 900 empreses amb les quals el CETT té conveni. Posa’t en contacte amb el departament de Career Services i t’ajudaran en tot el procés!

AVALUACIÓ

L’avaluació del curs es fa de forma presencial i contínua. Durant el curs es fan controls de coneixement teòric i pràctic per avaluar l’adquisició de les competències i les habilitats necessàries d’un sommelier professional.

En finalitzar els dos anys, hauràs de superar un examen final, que engloba tots els coneixements, tant conceptuals com pràctics.

PROVA FINAL DEL DIPLOMA

La prova final consisteix en una prova pràctica en la qual hauràs de demostrar els coneixements conceptuals i pràctics adquirits al llarg del primer i del segon curs.

S’avalua la decantació i la defensa d’una carta gastronòmica i d’una carta de vins i begudes que hauràs d’elaborar. A més, hauràs de portar a terme un servei de begudes davant d’un jurat format per experts.

Aquest curs de sommelier s’estructura en dos cursos acadèmics, cadascun de 27 ECTS. En total, 54 crèdits del sistema europeu d’acumulació i transferència de crèdits (ECTS) que cal fer en dos anys.

Durant aquest període, el procés d’aprenentatge del diploma ha estat dissenyat amb una metodologia que combina l’aprenentatge teòric i el pràctic.

Aquest itinerari formatiu està compost per un conjunt d’assignatures amb les seves respectives classes pràctiques i una prova pràctica de final de diploma.

ASSIGNATURES PRIMER CURS:

VITICULTURA (6 ECTS)

 • Estudiarem els elements constitutius del raïm, el sòl vitícola, el clima i tots els factors que determinen la producció i la qualitat final del raïm.
 • Coneixeràs les diferències entre les diferents varietats de raïm, la morfologia del cep, així com els factors que determinen la qualitat d'una vinya, des del terra fins al clima. Conèixer el cicle anual de la producció del raïm.
 • Reconeixerem les malalties de la vinya i els seus possibles tractaments preventius i correctius.

ENOLOGIA (6 ECTS)

 • Estudiarem l'elaboració dels vins, la seva composició i les característiques que condicionen la qualitat dels vins.
 • Identificaràs els components i substàncies del vi des del punt de vista del viticultor.
 • Coneixerem les transformacions que es produeixen en els diferents tipus de vinificació. Entendràs la relació directa que hi ha entre l'elaboració d'un vi i la qualitat del producte final.

GEOGRAFIA VINÍCOLA NACIONAL (6 ECTS)

 • Espanya és un país que pot presumir d'una producció de vins àmplia, diversa i amb multitud de denominacions d'origen. Aquesta riquesa ve donada peLS diferents sòls, climes, varietats de raïm i pràctiques vitivinícoles.
 • En aquesta assignatura coneixerem la normativa legislativa en l'àmbit de l'elaboració i comercialització de vins espanyols. Localitzarem i caracteritzarem el clima i el tipus de sòl de les zones vinícoles de la geografia espanyola.
 • Identificaràs les varietats autòctones i foranes de raïm més utilitzades en l'elaboració de vins espanyols i els tipus de vi elaborats en cada denominació d'origen. Aprendràs a reconèixer i determinar les característiques organolèptiques dels vins més rellevants de l'àmbit nacional classificats per zones de producció.
 • Coneixeràs les zones de producció, característiques, legislació i tipicitat de vins nacionals. Denominacions d'origen, denominacions d'origen de qualitat, vins de la terra i vins de finca.

PRODUCTES I VINS ESPECIALS I (3 ECTS)

 • Un professional de la sommelieria no només ha de conèixer el món dels vins sinó tots aquells productes i begudes que es poden servir en un dinar.
 • Coneixeràs en profunditat les característiques i varietats de diferents tipus de begudes i de productes per a determinar, si és el cas, el maridatge amb la beguda més adequada, vinculats amb la gastronomia com: cafès, infusions, cerveses, olis, vinagres i vermuts; Vins especials: escumosos, dolços, rancis, botritizados i generosos d'àmbit nacional.

TECNOLOGIA DE SERVEI I (3 ECTS)

 • Coneixerem el perfil professional d'un sommelier. Coneixeràs totes les funcions relacionades amb les tasques que es realitzen a la sala, així com aquelles vinculades a la gestió dels recursos. S'estudiaran també les publicacions, guies i sommeliers d'àmbit internacional de més rellevància.
 • Aprendràs a determinar els principis bàsics de l'servei del vi, es posa en pràctica la decantació, es defineixen les pautes per a la creació d'una carta de vins, s'estableixen les bases dels maridatges i s'estudia la gestió d'un celler.

EL TAST I (3 ECTS)

 • Adquiriràs els coneixements i vocabulari necessaris per a poder descriure les característiques organolèptiques d'un vi, així com identificar les seves virtuts i els seus defectes.
 • Podràs fer una anàlisi visual, olfactiu i gustatiu de vins nacionals. Identificaràs els diferents tipus de tast i les seves característiques.
 • Entendràs la metodologia del tast en cadascuna de les seves fases i descriure qualsevol tipus de vi. Adquirir el vocabulari específic de tast. Identificar les virtuts i defectes dels vins
 • Introduirem els conceptes bàsics per establir maridatges.

ASSIGNATURES SEGON CURS:

GEOGRAFIA VINÍCOLA INTERNACIONAL I TAST II (9 ECTS)

 • Aquesta assignatura t'introduirà a la complexa realitat de la viticultura internacional. Un cop entès el marc general, estudiaràs en profunditat les zones de producció més significatives de cada un dels països amb producció vitivinícola rellevant i se citen països i zones on s'elabora vi, encara que no tinguin excessiva representació en el mercat nacional.
 • Al mateix temps realitzaràs tasts de vins característics de cadascuna de les zones pel que fa a estils i varietats vinícoles utilitzades. Perfeccionarem la tècnica de tast diferenciant tres tipologies: tast oral descriptiu, tast escrita descriptiva i tast comercial davant del client en funció de les seves necessitats.

LICORS I DESTIL·LATS (6 ECTS)

 • Amb aquesta assignatura coneixeràs els principis bàsics de la destil·lació, així com els principals tipus de destil·lats que es consumeixen, detallant aspectes com ara el seu origen, elaboració, varietats, regions elaboradores i productors més importants.
 • A cada sessió s'inclou també la pràctica del tast i degustació de les begudes motiu d'estudi per tal de dotar-te dels coneixements necessaris per identificar cada beguda i fer-ne anàlisi qualitativa.

TECNOLOGIA DE SERVEI II. GESTIÓ DE COMPRAVENDA DE BEGUDES. PRODUCTES I VINS ESPECIALS II (6 ECTS)

Aquesta assignatura et capacitarà a les següents àrees de coneixement:

PRODUCTES I VINS ESPECIALS:

 • Identificarem i caracteritzarem en profunditat productes gastronòmics que fora del grup dels vins, tenen una especial rellevància en el món de la sommelieria. Formatges, pernils, foies, aigües, tòfones, begudes fermentades i vins internacionals de vinificació especial seran el principal motiu d'estudi.
 • Aquest temari és la continuació de l'assignatura del primer curs anomenada "Productes i vins especials I" on s'imparteixen continguts relacionats amb el cafè, les infusions, els olis, les cerveses, els vinagres, els vermuts i els vins nacionals de vinificació especial.

TECNOLOGIA DE SERVEI:

 • Perfeccionarem el servei de vins i dominarem la recomanació d'una beguda en funció del maridatge més adient. Paral·lelament s'amplien les habilitats i destreses necessàries per a dur a terme una decantació de concurs i s'emfatitza en el concepte de venda suggestiva i equitat entre producte-servei-qualitat-preu.

GESTIÓ:

 • Entendrem el funcionament del mercat de la distribució i comercialització del vi al nivell nacional i internacional, i per arribar a gestionar amb eficiència qualsevol celler d'emmagatzematge i de servei independentment de la tipologia de negoci en el qual es treballi (restaurant, bar, hotel, botiga).
 • Sabràs identificar problemes derivats de la gestió en la compra-venda i emmagatzematge de vins i valorar les possibles solucions per posar en pràctica aquelles que es considerin més apropiades. T’introduirem en els principis bàsics de l'enoturisme i el paper que pot exercir la figura del sommelier en aquest àmbit.

PRÀCTICUM (6 ECTS)

Per mitjà d'aquesta matèria interrelacionaràs els coneixements acadèmics amb la realitat, recapacitaràs sobre l'acció professional i adquiriràs habilitats i actituds indispensables per a la teva inserció o creixement laboral.

El pràcticum està plantejat des d'una dimensió professionalitzadora i vol ser un procés de desenvolupament per a l'adquisició de coneixements, capacitats, habilitats i actituds. Els seus principals objectius són:

 • Aplicar els coneixements que s'adquireixen al llarg del curs.
 • Aprendre a reflexionar i actuar des de la mateixa pràctica.
 • Conèixer el context laboral a la sommelieria.
 • Desenvolupar les competències professionals adequades a l'exercici de la professió.

DURADA

El pla d’estudis del Diploma Superior de Sommelier té una durada de dos cursos acadèmics equivalents a dos anys, que es distribueixen de la manera següent:

 • Període lectiu primer any: de finals de setembre de 2021 a finals de juny.
 • Període lectiu segon any: de finals de setembre de 2021 fins a l’inici del juliol.
 • Horari: dilluns, de 10.00 a 13.00 h i de 15.00 a 18.00 h
 • Idioma: castellà

Per passar al segon curs és imprescindible aprovar quatre de les sis assignatures que estructuren el primer curs.

Per a aquells alumnes que, fent el segon curs, tenen assignatures suspeses de primer, es farà una avaluació a mitjan febrer i una reavaluació a l’inici del juliol, coincidint amb el període de reavaluacions de segon curs. Si no se supera aquesta última reavaluació, l’alumne no podrà obtenir el títol d’aquest diploma d’extensió universitària.

Al finalitzar aquest programa, obtindràs la següent titulació*:

Titulació de la Universitat de Barcelona: Diploma d’Extensió Universitària Superior de Sommelier.

Aquest diploma s’imparteix des de l’any 2004 i està reconegut per l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS), la Unió d’Associacions Espanyoles de Sommeliers (UAES) i l’ASI (Associació Internacional de Sommeliers).

(*) Per accedir a aquesta formació, no és necessari que l’estudiant tingui un títol universitari previ. Si us plau, podeu consultar la secció “A qui va dirigit” per obtenir més informació.