Fotografia de: Introducció | Gestió Turística del Patrimoni Culinari i Gastronòmic

Universitat de Barcelona
Oferta acadèmica
Introducció

Introducció

Especialització dins de Màster Oficial d'Innovació en la Gestió Turística
Propera convocatòria: Octubre 2021
 

Amb l’Especialitat de Gestió Turística del Patrimoni Culinari i Gastronòmic del Màster Oficial d’Innovació en la Gestió Turística descobriràs com posar en valor els recursos gastronòmics d’un territori per crear i promocionar destinacions i projectes turístics.

Al CETT-UB volem donar resposta a les dificultats del sector turístic fruit de l’augment de la competència, la digitalització de l’economia, i les facilitats dels usuaris per viatjar. Aquestes tendències fan que els consumidors tinguin més experiència i siguin més exigents.

A més, el 2015, 150 països van aprovar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que defineixen l’Agenda 2030. Des de llavors, la sostenibilitat és un element indiscutible en el desenvolupament del turisme.

Per això, organismes públics i empreses del sector turístic necessiten perfils innovadors i creatius capaços d’aprofitar el patrimoni gastronòmic i culinari, per innovar i donar resposta a aquestes noves tendències.

Vols aprendre a fer servir el turisme i el patrimoni gastronòmic per desenvolupar destinacions i serveis innovadors?

Gràcies al nostre màster en turisme gastronòmic:

  • Aprendràs a maximitzar els vincles entre gastronomia i turisme.
  • Transmetràs la cultura gastronòmica d’un territori en els mercats objectius, creant productes i destinacions turístiques singulars per diferenciar-se respecte de la competència.
  • Donaràs resposta al creixent interès social pel consum ètic i sostenible, els nous tipus d’aliments, la producció de proximitat o la cuina d’avantguarda.
  • Optimitzaràs la gestió de les destinacions turístiques en les seves diferents manifestacions: Turisme gastronòmic, enoturisme, oleoturisme i holeriturisme.
  • Coneixeràs les últimes tendències en gastronomia com l’slow food o les experiències terroir.
  • Satisfaràs els nous perfils de visitant gastronòmic amb el disseny de rutes gastronòmiques, tastos i activitats.
  • Vetllaràs per l’equilibri entre l’activitat turística, el seu entorn i el compliment de la normativa mediambiental.

Amb el nostre màster combinaràs la teva passió per la gastronomia amb la teva capacitat creativa i dissenyaràs experiències gastronòmiques memorables per convertir qualsevol territori en un viatge gastronòmic imprescindible!

Vols aprendre a les nostres instal·lacions, però no pots assistir a totes les classes? Pregunta al nostre equip d’orientació per la nostra modalitat semipresencial o blended. Podràs cursar un 70 % del programa online i l’altre 30 %, presencialment al nostre centre de Barcelona, i gaudiràs d’una estada acadèmica excepcional. Informa-te’n sense compromís!

Metodologogia i Avaluació

El Màster i el CETT-UB té una sistema d'aprenentatge propi en el qual tu seràs el centre del procés d'aprenentatge. Aprendràs gràcies a la teva participació activa a l'aula a través del learning by doing i la interacció entre alumnes, o metodologias pròpies com el ABR i el ABP.

PER QUÈ ESTUDIAR L'ESPECIALITAT EN GESTIÓ TURÍSTICA DEL PATRIMONI CULINARI I GASTRONÒMIC?

Gràcies al nostre màster en turisme gastronòmic, aprendràs les sinergies entre el patrimoni gastronòmic i el turisme. Seràs capaç d’aprofitar-les per dissenyar productes i experiències que destaquin per davant d’altres territoris.

També coneixeràs els instruments de planificació turística necessaris per a la gestió estratègica dels recursos del patrimoni gastronòmic. El conjunt d’assignatures et permetrà comprendre, entre d’altres:

  • La sostenibilitat com a valor diferencial.
  • La valorització dels recursos gastronòmics.
  • La innovació en els models de gestió turística.

L’especialitat es focalitza en els aspectes més rellevants de la innovació aplicada a la gestió turística dels recursos culinaris i gastronòmics, cosa que proporciona una formació científica, tecnològica i de gestió sòlida que parteix del concepte de patrimoni culinari i gastronòmic.

LA INNOVACIÓ COMENÇA A LES AULES

  • Aprendràs les claus dels processos d’innovació aplicades al sector turístic gastronòmic i culinari per crear productes i desenvolupar destinacions de valor diferencial.
  • Una formació transversal: adquiriràs una formació científica, tecnològica i de gestió que abasta des del concepte de patrimoni culinari i gastronòmic, la creació d’un relat o storytelling impactant, fins a la creació d’experiències memorables combinant tradició i avantguarda culinàries.
  • Crearàs experiències innovadores vinculades al patrimoni culinari i gastronòmic, basades en les noves tendències originades, en molts casos, per la innovació culinària i els canvis en els hàbits de consum.
  • Coneixeràs de primera mà la cuina d’avantguarda, la digitalització en els productes turístics gastronòmics, el màrqueting gastronòmic o la cuina sostenible.
  • Aprendràs les claus de l’èxit de l’organització d’un esdeveniment gastronòmic i els elements més rellevants per al desenvolupament del turisme gastronòmic en una destinació.
  • Estimularàs les teves competències creatives i de treball en equip a través del design thinking o el customer journey, al mateix temps que aplicaràs els coneixements adquirits.
  • Aprendràs a utilitzar de manera sostenible els recursos patrimonials culinaris i gastronòmics d’un territori.
  • Crearàs productes que generin relacions d’èxit i duradores entre el turisme i el patrimoni culinari i gastronòmic.
  • Comunicaràs experiències memorables: gràcies a les diferents eines específiques del màrqueting gastronòmic, l’storytelling i l’storydoing.

EL SECTOR, VIST DES DE DINS

  • Tindràs un viatge experiencial holístic, gràcies a les visites, les masterclass, learning by doing, que et permetran millorar el teu perfil professional amb l’adquisició de les competències que necessites.
  • Podràs participar activament en esdeveniments transversals com el CETT Smart Tourism Congress Barcelona, l’Observatori de Turisme del CETT-UB, el seminari “Contemporary Issues in Tourism”, el CETT Talent o la Trobada Gastronòmica.
  • Visitaràs les principals destinacions enoturístiques d’Espanya, aprofundiràs en els recursos gastronòmics i les seves característiques organolèptiques, així com en la seva vinculació amb la cultura.
  • Algunes de les empreses que col·laboren amb el Màster són la Fundació Alícia, líder a escala mundial en la transformació nutricional i gastronòmica; l’Observatori de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (ODELA); la Fundació Dieta Mediterrània; Slow Food; Naturalwalks, empresa que assessora un dels millors restaurants del món, El Celler de Can Roca, o PRODECA, empresa que pertany al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
  • Casos reals per aplicar els teus coneixements: podràs posar en pràctica els teus coneixements a través de la teva participació en projectes amb institucions partners del CETT-UB com l’Organització Mundial de Turisme, l’Ajuntament de Barcelona o la Diputació de Barcelona.
  • Algunes de les empreses on els nostres estudiants han fet pràctiques són: la Direcció General de Turisme de Catalunya, World Food Travel Association, Bullipèdia, Agència Catalana del Patrimoni Cultural i PRODECA.

UN PROGRAMA ÚNIC

  • Un professorat de gran experiència: la direcció i la coordinació acadèmica del Màster compten amb una àmplia trajectòria professional i acadèmica en el sector, cosa que els permet acompanyar-te i orientar-te de manera personalitzada en el teu viatge cap a la teva transformació personal i professional.
  • La majoria dels nostres alumnes troben feina o ascendeixen després d’estudiar el Màster.
  • Networking de veritat: coneixeràs professionals del sector gastronòmic, culinari i turístic, a més dels teus companys de classe. Amb tot això, podràs crear una xarxa pròpia a escala nacional i internacional, que t’ajudarà en la teva carrera.
  • Una titulació oficial única: és l’únic Màster Oficial d’Innovació de la Gestió Turística atorgat per la Universitat de Barcelona i el CETT, reconegut acadèmicament dins i fora d’Espanya
  • Assignatures d’investigació: el màster t’ofereix l’oportunitat de cursar, de forma optativa, assignatures en què aprendràs metodologies i eines d’investigació, sobretot dirigides a aquelles persones que en un futur vulguin cursar un doctorat o dedicar-se a la investigació.
  • Estudis de doctorat: com que és un màster oficial, et garanteix el reconeixement acadèmic dins i fora d’Espanya i et donarà els crèdits necessaris per optar al doctorat.
  • Podràs fer una triple especialització combinant les tres especialitats del Màster: Gestió Turística del Patrimoni Cultural i Natural, Gestió Turística del Patrimoni Culinari i Gastronòmic i Gestió Turística de les Destinacions Urbanes. Informa-te’n sense compromís!
  • Escull entre la modalitat de classe presencial i semipresencial (blended). Amb la modalitat blended, cursaràs el programa online i el combinaràs amb una part presencial al final del curs.

DUES VIES PER AL TEU DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL

  • Un màster orientat a la investigació: és l’únic Màster que ofereix una sòlida base d’investigació, que es fonamenta en l’àmplia trajectòria dels Grups de Recerca del CETT i en la seva producció científica. Hauràs de cursar dues assignatures orientades a la metodologia d’investigació.

  • Un màster orientat a la pràctica professional: el Màster et permet fer pràctiques curriculars i extracurriculars. El CETT-UB compta amb més de 900 convenis de col·laboració per al desenvolupament d’aquestes pràctiques.

Què en pensen els nostres estudiants de màster del CETT?

Ilaria Coribello
Vaig triar aquest màster pel seu enfocament pràctic
Ilaria Coribello
Máster Oficial de Innovación de la Gestión Turística
David Goshn
Em vaig decantar per aquest Màster perquè és un Màster oficial adscrit a la Universitat de Barcelona
David Goshn
Master Oficial de Innovación de la Gestión Turística

QUINS OBJECTIUS ACONSEGUIRÀS AMB L'ESPECIALITAT EN GESTIÓ TURÍSTICA DEL PATRIMONI CULINARI I GASTRONÒMIC?

L’objectiu general de l’Especialitat de Gestió Turística del Patrimoni Culinari i Gastronòmic és dotar-te de les bases suficients perquè comprenguis tots els processos que formen part de l’R+D+I en turisme.

Facilitar-te els coneixements perquè puguis comprendre els fenòmens relacionats amb la gastronomia des de la perspectiva geogràfica, històrica, antropològica, sociològica i econòmica, i interpretar-los en la seva dimensió més global.

Els objectius específics de l’especialitat són:

  • Posar en valor els recursos gastronòmics perquè puguis crear i desenvolupar destins i projectes de promoció i gestió turística.
  • Formar-te perquè puguis desenvolupar projectes d’anàlisi i investigació en l’àmbit del patrimoni gastronòmic, per generar coneixement especialitzat i transferir-lo a la societat.
  • Apropar-te els coneixements propis de la metodologia científica.
  • Desenvolupar les teves competències personals i interpersonals necessàries perquè exerceixis el lideratge de projectes innovadors i transformis el sector turístic gastronòmic i culinari.
  • Aportar els instruments i les tècniques per a l’anàlisi i el diagnòstic dels reptes estratègics actuals i futurs del sector turístic.
  • Formular les estratègies necessàries per garantir la seva competitivitat i sostenibilitat, prenent com a base processos innovadors i creatius.

QUINES COMPETÈNCIES ACONSEGUIRÀS AMB L'ESPECIALITAT EN GESTIÓ TURÍSTICA DEL PATRIMONI CULINARI I GASTRONÒMIC?

Les competències que desenvoluparàs en aquesta especialitat estan relacionades amb la millora de les capacitats de gestió aplicades en el desenvolupament i la valorització del patrimoni culinari i gastronòmic. Així, són les següents:

  • Analitzar i avaluar el potencial turístic dels recursos culinaris i gastronòmics i del territori, per al disseny de productes, serveis i projectes innovadors.
  • Planificar i desenvolupar estratègies i accions de comercialització i comunicació de projectes vinculats amb el patrimoni culinari i gastronòmic.
  • Transformar idees i coneixements en valor per al client, per generar resultats sostenibles per a la societat i les organitzacions turístiques.
  • Aprendre les eines més innovadores del màrqueting gastronòmic.
  • Identificar, plantejar o solucionar problemes específics de manera rellevant i creativa, interpretant i avaluant amb esperit crític els resultats obtinguts.
  • Desenvolupar la capacitat de resiliència i adaptació al canvi.
  • Dominar les tècniques de la comunicació oral i escrita per a la transmissió d’informació, idees i opinions.
  • Treballar en equip i en ambients multiculturals.
  • Desenvolupar la capacitat d’adaptació al canvi.
  • Tenir un compromís ètic.

Other_

El Màster consta d’un primer bloc d’assignatures comunes a les tres especialitats, fet que permet establir les bases del concepte d’innovació aplicat al sector turístic. En un segon bloc cursaràs les assignatures pròpies de l’especialització.

itinerario del master con sus especialidades

L’Especialitat de Gestió Turística del Patrimoni Culinari i Gastronòmic se centra en el desenvolupament, a través de la innovació, de les relacions entre patrimoni gastronòmic i turisme per crear experiències gastronòmiques creatives.

Gràcies a assignatures com Aliments i Territori: Turisme Gastronòmic coneixeràs les sinergies entre la cultura gastronòmica, el turisme i el seu entorn. Així mateix, amb assignatures com Coneixement i Transformació del Producte Gastronòmic, coneixeràs les principals característiques dels recursos gastronòmics i la seva vinculació amb el territori. A més, també coneixeràs els fonaments de la cuina tradicional d’avantguarda i la cuina sostenible.

DURADA

El pla d’estudis del Màster Oficial d’Innovació de la Gestió Turística en qualsevol de les seves especialitats té una durada d’un curs acadèmic equivalent a un any.

A QUI ES DIRIGEIX AQUESTA ESPECIALITAT?

Aquesta especialitat en turisme gastronòmic i culinari es dirigeix a aquelles persones interessades a orientar el seu desenvolupament professional cap al desenvolupament de destinacions i la creació de productes i serveis associats al turisme a través dels recursos culinaris i gastronòmics.

Persones capacitades per donar resposta als nous camins i canvis que estan succeint en el món de l’alimentació i les formes de consum, i especialment en les activitats d’oci i de turisme associades.

El programa del màster s’enfoca a quatre tipus de perfils:

  • Tècnics i professionals que exerceixin càrrecs de gestió

Professionals del sector, tant públic com privat, que necessiten actualitzar els seus coneixements i competències professionals, i conèixer les últimes tendències i eines que afecten l’àmbit de la seva especialització professional.

  • Empresaris i propietaris de negocis turístics

Empresaris i propietaris que volen conèixer més profundament les estratègies, les tècniques i els instruments per a la gestió turística, aplicant la cultura de la innovació.

  • Emprenedors

Persones interessades a desenvolupar projectes empresarials en aquest sector, coneixent abans les claus de l’èxit i els seus riscos, i aprofundint en els diferents àmbits de la innovació en la gestió turística.

  • Titulats universitaris

Persones amb titulació universitària que volen enfocar la seva carrera professional i ampliar els seus contactes professionals en el sector turístic.

Masters 2020

En acabar els estudis podràs treballar en els següents àmbits relacionats amb el sector turístic:

  • Empreses turístiques especialitzades en temes gastronòmics com agències de viatges receptives i emissores, empreses d’activitats, productors gastronòmics amb serveis turístics o organitzadors d’esdeveniments.
  • Organismes turístics com oficines de turisme, patronats, ajuntaments, consells comarcals i diputacions.
  • Espais gastronòmics i culinaris d’ús turístic, com els centres d’interpretació del producte gastronòmic o museus.
  • Associacions gastronòmiques.
  • Centres d’investigació especialitzats en turisme gastronòmic.
  • Consultories turístiques.
quins son els àmbits laborals del máster de restauració i hoteleria

SORTIDES PROFESSIONALS

Les principals sortides professionals dels nostres estudiants d’aquest Màster són:

  • Creador i gestor de productes, esdeveniments i serveis turístics.
  • Docent i investigador especialitzat en els aspectes culturals, històrics i socials.
  • Promotor expert en el patrimoni alimentari i gastronòmic del territori.
  • Gestor d’empreses turístiques vinculades a la gastronomia.
  • Consultor, assessor i formador.
  • Professional del màrqueting gastronòmic.

Els nostres Alumni opinen

Isabel Baez
Isabel Baez
SEA Manager Central Europe at AccorHotels (Paris)
Jordi Noguera
Jordi Noguera
Executive Chef & Co-owner, Foc Restaurant (Singapore)
Natalia Mateu
Natalia Mateu
Project Management Office, The Sydney Opera House (Sydney)