Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Universitat de Barcelona
Introducció

Introducció

Especialització dins de Màster Oficial en Gastronomia Sostenible
Propera convocatòria: Octubre 2021
 

Amb l’Especialitat d’Innovació en Cuina Responsable del Màster Oficial en Gastronomia Sostenible del CETT-UB, adquiriràs els coneixements i experiències clau per crear una oferta gastronòmica sostenible i gestionar tots els processos de producció d’un negoci o projecte gastronòmic.

Al CETT-UB sabem que la Gastronomia té un paper essencial en la meta per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. El sector gastronòmic pot contribuir a la millora de l’entorn i el benestar de les persones, amb actuacions socialment sostenibles i la creació d’una oferta gastronòmica Zero-wasted i inclusiva. “El futur serà sostenible o no serà” també concerneix el món de la Gastronomia.

Per tant, el sector de la Gastronomia necessita nous professionals amb coneixements específics per dirigir els negocis de restauració vers la innovació. És el moment de canvi tant per a la creació de nous models de negoci com per a aquells negocis que sàpiguen adaptar-se al nou entorn i apliquin noves tecnologies disruptives.

Si vols ser un d’aquests nous especialistes, l’Especialitat d’Innovació en Cuina Responsable t’ajudarà a donar resposta a les necessitats i els objectius de desenvolupament sostenible en el sector de la Gastronomia.

Gràcies al nostre Màster en Gastronomia Sostenible podràs:

  • Crear una oferta gastronòmica d’acord amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i controlar tots els processos que s’hi impliquen.
  • Adaptar els negocis gastronòmics als paràmetres del desenvolupament sostenible, per aprofitar al màxim els aliments i evitar el malbaratament.
  • Crear models de negoci d’acord amb una economia circular, accessible i amb responsabilitat social que posin en valor els recursos naturals.
  • Incorporar estratègies de la cuina de substitució i evitar el malbaratament d’aliments i focalitzar l’oferta gastronòmica en les necessitats i interessos dels consumidors.
  • Descobreix més raons per cursar aquesta especialitat.

Per acabar, es tracta d’una formació universitària oficial que et prepararà de manera pràctica per poder donar resposta a les demandes de conversió cap a la sostenibilitat del sector gastronòmic. Durant el Màster podràs accedir a la borsa d’ofertes de pràctiques en empresa o fer un projecte d’investigació culinària, amb l’afegitó que a més podràs accedir a un doctorat.

Metodologogia i Avaluació

El Màster i el CETT-UB té un sistema d'aprenentatge propi en el qual tu seràs el centre del procés d'aprenentatge. Aprendràs gràcies a la teva participació activa a l'aula a través del learning by doing i la interacció entre alumnes, o metodologias pròpies com el ABR i el ABP.

PER QUÈ ESTUDIAR L'ESPECIALITAT D'INNOVACIÓ EN CUINA RESPONSABLE?

Aquesta especialitat d’Innovació en Cuina Responsable et formarà en les estratègies específiques de la direcció d’empreses gastronòmiques. Gràcies a la suma dels seus coneixements pràctics i teòrics, et donarà les eines adequades per introduir la sostenibilitat en un entorn d’innovació de l’oferta gastronòmica:

INNOVACIÓ I CUINA SOSTENIBLE

  • Coneixeràs com organitzar una empresa eco-friendly, garantint l’ús responsable dels aliments.
  • Donaràs resposta a les noves demandes dels comensals.
  • Crearàs ofertes gastronòmiques personalitzades, substituint els ingredients no desitjats, o realitzant la cuina de substitució.
  • Aprendràs tots els secrets de la cuina circular. Podràs dissenyar i cuinar menús amb Zero-waste, maximitzant l’aprofitament dels ingredients i minimitzant el malbaratament alimentari.
  • Controlaràs la viabilitat de l’oferta en l’àmbit empresarial a través de l’estudi de casos reals.
  • Adquiriràs les eines per poder crear el teu negoci com a emprenedor i destacar entre la competència.

DEMANDA REAL DEL SECTOR

  • Molts models de negoci necessiten ser reorientats segons els nous models de cuina sostenible i fins ara no hi havia perfils professionals formats específicament per a això.
  • Seràs un dels primers a posicionar-te al mercat laboral: la sostenibilitat és tendència, però no serà una moda passatgera. Ha vingut per quedar-se. Aprofita-ho i aconsegueix un avantatge competitiu.
  • Els professionals de la Gastronomia Sostenible són referents: des d’organismes internacionals com l’OMS o la FAO o sectorials com Chefs Manifesto, passant per noms del sector gastronòmic tan importants com els germans Roca o José Andrés.
  • Formaràs part del viratge cap a la sostenibilitat de la societat amb el sector gastronòmic com a motor de canvi.

METODOLOGIA ACTIVA I INNOVADORA

  • Et formaràs seguint la metodologia learning by doing perquè apliquis els teus coneixements en casos reals, en projectes amb empreses o reptes de l’equip docent.
  • Aprendràs mentre elabores un projecte, utilitzant eines d’innovació en un model de negoci, sempre focalitzat en la Gastronomia Sostenible.
  • Descobriràs la teva part més creativa gràcies a l’ús d’eines d’Open Innovation, com Design Thinking o tècniques Human-centered, que et permetran ampliar les teves habilitats en organització de projectes, amb una visió de treball col·laboratiu i gestió d’equips.
  • Podràs fer pràctiques en el sector per consolidar els coneixements adquirits durant la formació.
  • T’especialitzaràs en investigació, amb l’assignatura d’investigació gastronòmica, i desenvoluparàs el teu projecte a les instal·lacions del CETT, si ho prefereixes com a alternativa a les teves pràctiques.

ESTUDIAR EN UN CENTRE DE REFERÈNCIA

  • El CETT compta amb una experiència de 50 anys en formació i més de 25 específicament en Gastronomia a tots els nivells.
  • Tindràs al teu abast un centre amb 3.600 m2 d’instal·lacions dedicades a la formació, amb espais especialitzats i adaptats a la formació pràctica en els àmbits de la Gastronomia: espais de cuina i pastisseria habilitats amb maquinària capdavantera, amb un laboratori gastronòmic i aules d’anàlisi sensorial.
  • Crearàs la teva pròpia xarxa professional amb experts del sector de la Sostenibilitat i la Innovació culinària, amb la xarxa única de CETT Alumni, que et permetrà connectar amb més de 19.000 professionals del sector per millorar la teva carrera professional nacionalment i internacional.
  • Tindràs un acompanyament i seguiment personalitzats des de la direcció i la coordinació acadèmica del Màster en el teu viatge cap a la transformació personal i professional.
  • És l’únic Màster Oficial de Gastronomia Sostenible atorgat per la Universitat de Barcelona i el CETT-UB amb l’especialitat d’Innovació en Cuina Responsable.
  • Possibilitat de fer el doctorat.

Què opinen els estudiants de màster del CETT?

Jennifer Diaz
Estudiar en el CETT m'ha permès trobar un treball en el qual puc aplicar tots els coneixements adquirits en el màster
Jennifer Diaz
Màster Oficial de Direcció d'Empreses Turístiques
Leila Sabtec
Vaig tenir l'oportunitat d'aprendre moltíssim dels meus companys de classe
Leila Sabtec
Màster Oficial d'Innovació en la Gestió Turística

QUINS OBJECTIUS ACONSEGUIRÀS AMB L'ESPECIALITAT D'INNOVACIÓ EN CUINA RESPONSABLE??

L’objectiu general de l’especialitat d’Innovació en Cuina Responsable és capacitar-te per a la creació i transformació d’ofertes gastronòmiques que responguin als 3 eixos de circularitat (accessibilitat, inclusivitat i responsabilitat), incloent-hi estratègies per al planeta, les persones i les empreses.

Els objectius específics de l’especialitat són:

  • Formar professionals capaços de donar resposta als reptes que genera l’aplicació de la circularitat, l’accessibilitat i la responsabilitat social en la gastronomia.
  • Crear productes i serveis sostenibles per atraure les noves generacions de consumidors, conscienciats amb la sostenibilitat i el canvi climàtic, que busquen comprar en empreses amb professionals que comparteixin els mateixos valors.
  • Desenvolupar productes gastronòmics personalitzats, que s’adaptin a les necessitats fisiològiques a partir de cuines substitutives o ètiques.
  • Capacitar per adaptar els processos i productes gastronòmics a una visió sostenible tenint en compte totes les seves dimensions (ambiental, econòmica, social i cultural).
  • Formar en eines d’innovació i conèixer les tecnologies disruptives que garanteixin la competitivitat del producte en un entorn sostenible.

QUINES COMPETÈNCIES ACONSEGUIRÀS AMB L'ESPECIALITAT D'INNOVACIÓ EN CUINA SOSTENIBLE??

Les competències que desenvoluparàs són:

  • Dissenyar i implementar estratègies sostenibles que donin resposta a les noves tendències, necessitats i oportunitats de negoci emergents en l’àmbit de la Gastronomia Sostenible.
  • Optimitzar la gestió dels recursos economicofinancers a les organitzacions del sector gastronòmic amb una visió de circularitat, accessibilitat i responsabilitat social.
  • Planificar, coordinar i controlar els processos organitzatius i de servei en totes les àrees de gestió de les empreses gastronòmiques.
  • Identificar i implementar les tecnologies sostenibles adequades segons les necessitats de les organitzacions i empreses gastronòmiques.
  • Dissenyar i desenvolupar productes i models de negoci gastronòmics que suposin una novetat i que generin un impacte positiu en la cadena de valor circular i accessible.
  • Utilitzar els ingredients, processos i tècniques d’avantguarda en cuina per a la producció, elaboració, transformació i conservació dels aliments de l’oferta gastronòmica sostenible.
  • Dominar els fonaments i aplicar les metodologies científiques en la investigació en la Gastronomia Sostenible.

Other_

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Fòrum Gatronòmic

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Centre de recursos

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Recepció

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Aules 

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Aules

ITINERARI GENERAL

Durant la primera part del Màster aprendràs bases teòriques i pràctiques de la sostenibilitat, processos i gestió en el sector gastronòmic i recursos tecnològics i d’innovació aplicables a la Gastronomia sostenible, que s’estructuraran en les assignatures comunes. Durant la segona part de l’itinerari aprofundiràs en les matèries i coneixements de la teva especialitat.

Aquesta especialitat et formarà en tècniques i ingredients que et permetin substituir components de les receptes que siguin perjudicials per a alguns comensals. Una vegada assimilades, aprendràs a integrar aquestes estratègies a la creació d’ofertes gastronòmiques en negocis amb valor, en un entorn sostenible, amb una base d’estratègies de transformació digital i coneixement dels recursos que l’entorn empresarial té per a l’emprenedoria. Amb la cuina circular, aprendràs a dissenyar i cuinar menús amb Zero-waste, maximitzant l’aprofitament dels ingredients i minimitzant el malbaratament alimentari. Aprendràs amb metodologies actives, que desenvoluparan la teva capacitat creativa i donaran resposta als reptes que l’entorn professional et plantejarà.

itinerario del master con sus especialidades

Tot el teu aprenentatge culminarà en el Treball Final de Màster, que et permetrà consolidar tots els coneixements adquirits i t’aproparà al teu nou entorn professional. I si vols fer una immersió encara més propera pots accedir a fer pràctiques en el sector, durant el teu Màster o al final.

DURADA

El pla d’estudis del Màster en qualsevol de les seves especialitats té una durada d’un curs acadèmic equivalent a un any.

El Màster Universitari en Gastronomia Sostenible es dirigeix a aquells professionals, consultors, xefs, gestors o emprenedors que vulguin crear un negoci gastronòmic basat en els principis de la sostenibilitat, així com a estudiants acabats de llicenciar que vulguin especialitzar-se i millorar la seva ocupabilitat.

El programa de Màster s’enfoca en 5 perfils:

  • Professionals del sector Gastronòmic

Empresaris, propietaris, xefs, pastissers, assessors i consultors gastronòmics, tècnics d’R+D de la indústria gastronòmica que desitgin transformar els processos gastronòmics i els models de negoci en clau sostenible.

  • Directius i professionals que exerceixin càrrecs de gestió

Professionals en la direcció d’empreses que vulguin entendre les implicacions d’un canvi cap a la sostenibilitat i conèixer estratègies i eines per a una transició d’èxit.

  • Directius i professionals que exerceixin càrrecs operatius en empreses gastronòmiques

Professionals que vulguin entendre les implicacions, en processos, servei i desenvolupament, d’una oferta gastronòmica adaptada als àmbits de la sostenibilitat i conèixer les estratègies i eines per a una transició d’èxit.

  • Emprenedors

Persones amb iniciativa que pretenen aprofitar les oportunitats derivades de l’aplicació dels ODS, l’economia circular i la gestió responsable i sostenible dels recursos naturals en la Gastronomia.

  • Titulats universitaris

Persones amb titulació universitària relacionada amb la Gastronomia i la Gestió recent, interessades a adquirir experiència i la capacitat de dissenyar i gestionar projectes gastronòmics sostenibles i innovadors.

Masters 2020

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Jardí

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Aules 

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Aules 

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Aules

Fotografia de: Màster en Cuina Sostenible | CETT-UB | Màster Oficial

Passadís 

Aquesta especialitat d’Innovació en Cuina Responsable et formarà per optar a diferents sortides laborals, com ara:

  • Director en gestió de projectes de Gastronomia Sostenible.
  • Tècnic d’R+D+I en adaptació circular i accessible de processos culinaris.
  • Investigador en aplicació de sostenibilitat en l’entorn gastronòmic.
  • Gestor especialitzat en transformació circular i accessible de processos en negocis gastronòmics.
  • Dissenyador de serveis gastronòmics sostenibles, amb responsabilitat social.
  • Consultor o Formador en Gastronomia Sostenible.
  • Emprenedor en Gastronomia Sostenible.
  • Intraemprenedor en Gastronomia Sostenible.
  • Professional autònom en sectors relacionats amb la innovació en Gastronomia Sostenible.
quins son els àmbits laborals del máster de restauració i hoteleria

Els nostres Alumni opinen

Isabel Baez
Isabel Baez
SEA Manager Central Europe at AccorHotels (Paris)
Jordi Noguera
Jordi Noguera
Executive Chef & Co-owner, Foc Restaurant (Singapore)
Natalia Mateu
Natalia Mateu
Project Management Office, The Sydney Opera House (Sydney)