Fotografia de: Pel·lícules i sèries sobre gastronomia | CETT
Universitat de Barcelona

Un viatge gastronòmic a través de les pel·lícules i les sèries

13.02.2023
 

Per Eugeni Osàcar, director de Recerca del CETT-UB

Sèries i pel·lícules sobre gastronomia

Sèries i pel·lícules sobre gastronomia

Cada cop són més les persones de tot el món que escullen el seu lloc de vacances o d’una escapada, després d’haver-lo vist a una pel·lícula o sèrie. Aquesta projecció dels territoris a escala global a través de les imatges de pel·lícules i sèries, és una de les principals aportacions de les produccions audiovisuals cap al turisme. Una activitat, la de viatjar, que realitzen cada any més de mil milions de persones, sent un dels aspectes més valorats en un món global, on el temps lliure i l’oci ocupen un lloc essencial en la vida de les persones.

A més, una tendència en continu creixement és el fet de combinar els viatges amb l'experiència de gaudir de la gastronomia dels llocs visitats. Part tant, els viatges, la gastronomia i el cinema són tres àmbits que tenen més en comú del que podria semblar a primera vista. Tots tres busquen el plaer i el gaudi a través de l’evasió i l’experiència sensorial.


Sèries i pel·lícules per llepar-se els dits

Així doncs, volem proposar-vos un viatge singular a diversos llocs del món, que han estat escenaris de pel·lícules i sèries, i on la gastronomia hi té un paper destacat. Per aquest viatge cultural i culinari s’han seleccionat 4 pel·lícules i 4 sèries estrenades els darrers deu anys (2014-2023), que ens portaran de Barcelona als Estats Units, passant per França, Itàlia, Anglaterra i el Japó.

Foodie Love (2019)
Foodie love

Sèrie romàntica de vuit episodis, dirigida per Isabel Coixet, on el menjar és el fil conductor i nexe entre els dos protagonistes. Dos joves, apassionats per la gastronomia, que els veiem des del moment que es coneixen i com evoluciona la seva relació. Unes trobades que sempre es produeixen a restaurants i altres establiments vinculats com pastisseries, geladeries, cocteleries i cafeteries.

Un tour gastronòmic que ens permet conèixer plats i cuines del Japó, Itàlia o França, però que, sens dubte, té com a principal protagonista Barcelona, on, potser, podríem destacar l’episodi que es desenvolupa al Bar Paradiso, un espai que el 2022 de World’s 50 Best Bars el va considerar la millor cocteleria del món.

The Hundred-Foot Journey (El viaje de diez metros, 2014)
The Hundred-Foot Journey

 Pel·lícula nord-americana que ens explica la història de la família índia Kadam, que deixa el seu país i emigren a França. Al poble de Saint-Antonin-Noble-Val, situat a la regió d’Occitània, obren un restaurant, just davant d’un prestigiós restaurant francès.

Les friccions culturals i gastronòmiques entre Helen Mirren i la família Kadam són el fil conductor d’aquesta pel·lícula romàntica que combina amb encert les relacions personals i la gastronomia. Resulta interessant, a més, l'aproximació a cadascuna de les dues tradicions gastronòmiques, mostrant-nos la gran riquesa culinària d’aquests dos països.

Master of None (2015-2021)
Master of none

Comèdia nord-americana amb pinzellades de sitcom, on el menjar és un element omnipresent. De les tres temporades estrenades, ens centrarem en la segona, amb Itàlia com a principal escenari. En Aziz Ansari interpreta un convincent Dev, aspirant a actor, però que en realitat voldria ser cuiner. Sens dubte, alguns dels moments més divertits de la sèrie tenen lloc mentre els protagonistes es reuneixen al voltant d’una taula per menjar i beure.

Entre els diversos llocs d’Itàlia que apareixen, destaca el meravellós poble de Pienza al Val D’Orcia de la Toscana, on es pot trobar el millor formatge pecorino, tal com també diu en Dev a la ficció. Un altre lloc rellevant és la ciutat de Modena i, en concret, l'Osteria Francescana, considerat el millor restaurant del 2016 per World’s 50 Best Restaurants.

The Trip to Italy (Viaje a Italia, 2014)
Trip to Italy

En aquesta pel·lícula britànica, protagonitzada per Steve Coogan i Rob Brydon, que s’interpreten a ells mateixos, recorren part d’Itàlia descobrint la cuina local i gaudint d’alguns dels millors restaurants i hotels del país, per encàrrec del diari The Observer. Un film divertit i amb diàlegs punyents, que ens mostra un atractiu viatge gastronòmic.

Amb rerefons cultural, ja que segueixen els passos dels poetes romàntics, per regions com el Piemont, la Liguria, la Toscana, la costa Amalfitana, l’illa de Capri la ciutat de Roma.

Boiling Point (Hierve, 2021)
Boiling point

Pel·lícula britànica, intensa amb un vigorós pla seqüència, que ens mostra el caos personal i professional d’un xef en un moment límit. Protagonitzada per Stephen Graham i dirigida per Philip Barantini, el film aconsegueix que ens fiquem a la pell del xef, com si es tractés d’una experiència immersiva.

El pla continu sense talls accentua la tensió i l’activitat frenètica de tot l’equip en una nit a un dels restaurants de moda de Londres. La pel·lícula es va rodar al restaurant Jones & Sons de Londres que, de fet és el nom que té a la ficció. Curiosament, el xef que interpreta en Graham es diu Andy Jones, que és el nom real del xef i propietari del restaurant.

Chef (2014)
Chef

Comèdia nord-americana, dirigida i protagonitzada per Jon Favreau. A la ficció, un xef d’un famós restaurant de Los Ángeles abandona l’establiment per desavinences amb la propietat, i decideix tornar a les seves arrels i recuperar la seva passió per la cuina, la vida i l’amor.

La transformació es concreta en un food truck, on prepararà entrepans cubans, especialment el de carn de porc, que veiem preparar en diverses seqüències.  Aquesta road movie gastronòmica, ens portarà des de Miami a Los Ángeles, passant per New Orleans i Austin. 

The Bear (2022)
The bear

questa sèrie nord-americana de vuit episodis, ens explica la història d’un jove xef que treballa a un dels millors restaurants del món, a Nova York, que decideix tornar a Chicago per portar la botiga d’entrepans de porc i pollastre de la seva família, després de la tràgica mort del seu germà.

La sèrie capta d’una forma intensa i frenètica, però a l’hora divertida, el dia a dia de la cuina d’un restaurant. Per ambientar el fictici The Original Beef of Chicagoland de Chicago, la producció va decidir utilitzar una altra botiga real, anomenada Mr. Beef On Orleans.       

Gourmet Samurai (2017)
Gourmet samurai

Sèrie produïda per Netflix. Basada en el manga Nabushi no Gourmet, de Masayuki Kusumi i Shigeru Tsuchiyama. Tant al manga com la sèrie, el protagonista redescobrirà la passió pel menjar un cop ja jubilat. De fet, la sèrie està plantejada com un viatge nostàlgic de descobriment personal a partir de records i noves experiències al voltant de la gastronomia i els restaurants.

Els dotze episodis són un autèntic tour per la gastronomia japonesa actual. Fins a onze restaurants diferents de Tokio i Chiba (situat a la badia de Tokio) ens presenten plats tan típics com el ramen i sashimi, però també altres menys coneguts el karokke o croqueta japonesa o les broquetes de pollastre yakitori.