Fotografia de: Com és la dona propietària d'allotjaments rurals a Espanya? | CETT
Universitat de Barcelona

Com és la dona propietària d'allotjaments rurals a Espanya?

05.10.2015
 
Com és la dona propietària d'allotjaments rurals a Espanya?

El passat 21 i 22 de setembre, Enric López, professor i investigador del Grup de Recerca en Hoteleria de l'EUHT CETT-UB, va participar en el Congrés Internacional Científic-Professional sobre Bretxa Salarial i Soci-Professional de Gènere en el Turisme Rural desenvolupat en la Universitat de Còrdova presentant el projecte de l'Observatori del Turisme Rural a Espanya: la "foto" del sector a través de la dona propietària d'allotjaments rurals, aportant una visió molt clara sobre aquest objecte d'estudi que ajudi a l'elaboració de polítiques d'equitat en aquest sector.

Partint de la informació d'aquesta edició 2015 de l'Observatori i per ajustar el focus de l'estudi a l'objectiu del Congrés, s'han treballat les dades obtingudes en funció de la variable sexe femení de la propietara de l'allotjament rural per així arribar a definir una "fotografia" de l'oferta existent a Espanya i obtenir unes dades úniques fins ara en relació a aquest objecte d'estudi, partint d'una mostra de gairebé 1.600 respostes de propietàries d'allotjaments rurals a Espanya.

De tota la informació analitzada destaquem els següents àmbits:

1. Canals de Reserves de l'Allotjament Rural, on observem com cada vegada el canal en línia va guanyant més importància, ja sigui partint del correu electrònic com de la web pròpia i d'intermediaris especialitzats.

2. Antelació de la reserva, on comprovem com més d'un 60% dels viatgers rurals reserven amb una antelació superior als 15 dies, donant lloc a opcions de generar "engagement" amb aquest turista rural abans que vingui a gaudir d'aquesta experiència, ja sigui a través d'informar de les activitats del territori o d'oferir ofertes conjuntes amb cellers de la zona, restauració, etc.

3. Principals problemes del turisme rural, identificant en major importància aspectes vinculats directament a la pròpia estructura de l'oferta del sector, destacant la il·legalitat dels allotjaments i l'excés d'oferta, així com factors relacionats amb la pròpia característica de l'estacionalitat del sector turístic i amb les poques accions de suport de les administracions públiques en relació a la promoció exterior.

4. Associacionisme, sent simptomàtic comprovar com més de la meitat de les dones propietàries del turisme rural no estan associades, demostrant la poca penetració i importància d'aquest tipus d'organitzacions en el sector i, especialment, en les propietàries.

Fotografia de: Com és la dona propietària d'allotjaments rurals a Espanya? | CETT

Font: Observatorio de Turismo Rural 2015

L'Acte Inaugural d'aquest Congrés Internacional va ser realitzat per les següents autoritats, demostrat la importància d'aquest tema en l'actualitat.

  • Consejera de Cultura de la Junta de Andalucía, Sra. Rosa Aguilar Rivero.
  • Secretario General de Universidades, Sr. Manuel Torralbo Rodríguez.
  • Subdirector General de Programas del Instituto de la Mujer, Sr. Ángel Díaz Gutiérrez.
  • Vicerectora de Vida Universitaria y Responsabilidad Social, Sra. Rosario Mérida Serrano.
  • Alcaldesa de Córdoba, Sra. Isabel Ambrosio Palos.
  • Directora de la Cátedra Intercultural, Sra. Mercedes Osuna Rodríguez.
Categories
Observatorio Turismo Rural Córdova dades Enric López presentació