Fotografia de: Els nous Premis Alimara. Turisme 360 guardonen 12 campanyes de promoció turística nacional i internacional | CETT
Universitat de Barcelona

Els nous Premis Alimara. Turisme 360 guardonen 12 campanyes de promoció turística nacional i internacional

13.04.2017
 
Els nous Premis Alimara. Turisme 360 guardonen 12 campanyes de promoció turística nacional i internacional
  • Es reconeixen campanyes de Nova York, Sant Sebastià, Benidorm, l’Empordà, el Priorat, o Barcelona, entre d’altres.
  • El Premi Alimara CAT, entregat conjuntament amb la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, guardona la campanya Club Enoturista “Priorat Terroir”.
  • Fora de concurs, els Alimara també distingeixen la revista Descobrir Catalunya i l’organització internacional World Tourism Organization.

La Nit dels Alimara, celebrada en el Campus internacional de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB, ha acollit el lliurament dels Premis Alimara a la promoció turística nacional i internacional, els quals enguany s’han renovat coincidint amb la seva 33 edició. Impulsats pel Grup CETT, conjuntament amb B>Travel, el Saló Internacional de Turisme de Catalunya, els guardons han adoptat un nou nom, Premis Alimara. Turisme 360, per adoptar una visió transversal del sector. Els premis han renovat les categories i han introduït nous criteris d’avaluació per reforçar, així, la seva representativitat com a fotografia panoràmica del sector, amb una visió de 360º.

Durant la Nit dels Alimara, que ha aplegat al voltant de 550 persones de l’Administració, el món empresarial i el món acadèmic, vinculades al turisme, l’hoteleria i la gastronomia, també alumnat del Campus CETT-UB, s’han lliurat 14 premis Alimara que han recaigut en 12 campanyes de promoció turística i 2 empreses o entitats que, fora de concurs, han estat distingides amb el Premi Alimara Mass Media i el Premi Alimara Especial del CETT. Tots els guardonats han estat premiats per haver sobresortit, durant el 2016 i principis del 2017, per la qualitat del material generat en la promoció turística nacional i internacional. L’acte de lliurament dels premis, que ha estat presidit per Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, també ha inclòs 3 mencions especials.

Premi a la Innovació en el Producte o Experiència

Els guardons han reconegut amb un Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència tres campanyes de promoció turística.

Una de les guardonades ha estat Llegim a La Llémena: descobrim el Bosc de Llibres, de l’Ajuntament de Sant Martí de Llémena, per ser una iniciativa fresca i original que uneix el turisme i la cultura i que permet donar a conèixer un petit municipi diferenciant-lo de la resta. Ha entregat el guardó Xavier Gibert, secretari general d'Empresa i COneixement de la Generalitat de Catalunya.

Una altra de les campanyes premiades en aquesta categoria ha estat Benvinguts a Pagès de l’Agència Catalana de Turisme, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Alícia. Ha estat reconeguda per posar en valor la identitat del territori a través dels productors locals i permetre que els visitants puguin experimentar el dia a dia d’un productor i conèixer la seva tasca, el producte de proximitat, la gastronomia i el territori.

La tercera campanya guanyadora en aquesta categoria ha estat #MesQueUnaRosa –Sant Jordi a la Casa Batlló de la Casa Batlló. La iniciativa, que va tematitzar per un dia un edifici patrimonial que ha esdevingut una icona turística com és la Casa Batlló de Barcelona, ha estat premiada per incloure propostes molt atractives i visuals que van arribar tant al turista com al resident.

Premi a la Innovació en l’Estratègia per a la Promoció

La Nit dels Alimara ha reconegut amb un Premi Alimara a la Innovació en l’Estratègia per a la Promoció, tres campanyes de promoció turística i ha inclòs, en aquesta categoria, dues mencions especials.

Una de les campanyes premiades ha estat Escapada al més autèntic Empordà, impulsada conjuntament per 5 municipis de l’Alt Empordà (La Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret) per oferir al visitant una visió global del territori. El jurat ha valorat el consens que ha suposat materialitzar una promoció turística conjunta de 5 municipis amb el 62% de les empreses del territori en el marc d’una iniciativa d’èxit que han consumit 1.500 persones. Ha entregat el premi Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona (UB).

L’altra campanya reconeguda ha estat Donostia San Sebastián Escapadas 2016, impulsada per Donostia San Sebastián Turismo. En aquest cas, l’objectiu de la campanya era el branding de la ciutat de Sant Sebastià a través d’una estratègia de promoció molt treballada i suggeridora que inclou la creació de productes específics com una visita a la sidreria de la ciutat o esdeveniments vinculats a tradicions basques com la tamborrada.

La darrera campanya premiada per la innovació en l’estratègia de la promoció ha estat Nomadizers, more than travellers, ideada per un grup d’emprenedors catalans com una plataforma web que posa en contacte persones de tot el món interessades en viatjar. Ha estat reconeguda per ser una proposta innovadora que connecta persones amb interessos similars i un exemple d’economia col·laborativa que respon als nous hàbits de consum.

Les dues mencions especials d’aquesta categoria han estat per la campanya #EuroFoodTrip United Foodies to Taste the World del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que promociona la Costa Brava i la ciutat italiana Emilia Romagna com a dues destinacions enoturístiques; i per la campanya #VINSEUMsub25 del VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, per incentivar la cultura del vi entre els joves.

Premi Alimara a l’Ús de les TIC en la Promoció

El Premi Alimara a l’Ús de les TIC en la Promoció ha estat per la campanya Benidorm incorpora la tecnología beacons de la Fundación Turismo de Benidorm. La tecnologia beacons, que ha suposat per Benidorm ser una ciutat pionera a l’Estat en l’ús d’aquest sistema, està vinculada al concepte d’Smart City i permet oferir informació personalitzada al visitant, a través del seu telèfon mòbil, sobre l’oferta de la ciutat a partir de les preferències de l’usuari. Ha entregat el premi Miquel Forns, alcalde de Sitges i diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona.

Aquesta categoria ha inclòs una menció especial per l’entitat turística de Croàcia Istria Tourist Board per la qualitat i ben estructurada aplicació mòbil IstraGourmet Guide – Gourmet&Wine Lovers, la qual inclou mapes i nivells de cerca diferenciada.

Premi Alimara a la Campanya de Fidelització

L’accent internacional s’ha explicitat en el Premi Alimara a la Campanya de Fidelització, un dels quals ha estat per la campanya Knowing your guests allows you to exceed expectations de l’hotel Roger Smith Hotel de Nova York. Aquesta iniciativa busca conèixer les preferències dels hostes de l’hotel i personalitzar els serveis que ofereix. Ha entregat el premi Agustí Colom, regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona.

Un segon Premi Alimara a la Campanya de Fidelització ha estat pel web de viatges www.acavetravellers.com de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges especialitzades (ACAVe) per la qualitat i seguretat de la informació que conté.

Premi Alimara a la Promoció d’un Turisme Sostenible

El Premi Alimara a la Promoció d’un Turisme Sostenible, ha estat per la campanya Una ruta en cinc etapes pel Pirineu insòlit. Senderisme responsable i sostenible organitzat pels amfitrions locals de l’Associació Marques de Pastor. El jurat dels premis ha guardonat la iniciativa per ser un producte turístic guiat per gent del territori que combina valors ambientals, com el senderisme o el descobriment de la natura amb la recuperació i la descoberta cultural. Ha entregat el premi Octavi Bono, director general de turisme de la Generalitat de Catalunya.

El Premi Alimara CAT

El Premi Alimara CAT, que s’entrega conjuntament amb la Direcció General de Política Lingüística i Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, ha recaigut en la campanya Club Enoturista “Priorat Terroir” de l’Associació Priorat Enoturisme. El jurat ha valorat la bona qualitat lingüística dels textos escrits de la campanya,la varietat de formats de presentació de la informació, i en destaca la comunicació clara i trilingüe de tota la campanya en tres idiomes, català, castellà i anglès.

Aquest premi s’ha obert, a partir d’aquesta edició, a les candidatures de qualsevol territori i no només a les de fora de Catalunya com fins ara, posant el focus en la comunicació clara expressada en català valorant la correcció del llenguatge i el bon ús que se’n faci.

Els estudiants del CETT també premien

El Premi Alimara Estudiants del CETT, escollit pels mateixos estudiants del centre, ha estat per la campanya Cycling Friendly Hotels by SERHS de SERHS Tourism & Hotels. Es tracta d’un guardó al producte turístic, a l’experiència de fer cicloturisme amb totes les facilitats i comoditats de qualsevol altra tipologia de turisme.

Alimara Mass Media i Alimara Especial del CETT

El Premi Alimara Mass Media del CETT i el Premi Alimara Especial del CETT, ambdós proposats directament pel jurat, han recaigut en la revista Descobrir Catalunya i en l’organització internacional World Tourism Organization (UNWTO), respectivament.

La revista del grup Sàpiens Publicacions ha estat premiada per ser la revista líder en l’àmbit de la geografia i els viatges a Catalunya i una de les principals publicacions de divulgació en llengua catalana que presenta reportatges extensos i molt propers. Enguany celebra el seu 20è aniversari.Des del març del 1997 ha recorregut tota la trama geogràfica nacional catalana a través d'una mirada nova i actual centrant-se en els valors culturals (paisatgístics, arquitectònics, festius, gastronòmics, etc.) que la caracteritzen.

La UNWTO ha estat reconeguda per fomentar un turisme responsable i sostenible, global, en la seva tasca d’ajuda als països en vies de desenvolupament. Una de les accions de la World Tourism Organization ha estat la d’instaurar l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament 2017 amb l’objectiu de vetllar perquè el turisme sigui un instrument de coneixement intercultural a nivell mundial. Ha recollit el premi Cordula Wohlmuther, directora del departament de relacions institucionals i mobilització de recursos de la UNWTOi encarregada de l’organització de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament 2017.

Podeu veure tots els detalls de La Nit dels Alimara aquí.

Categories
Premis Alimara Alimara turisme CETT CETT-UB B-Travel gastronomia hoteleria turisme 360