Fotografia de: La sostenibilitat, el futur de la gastronomia | CETT
Universitat de Barcelona

La sostenibilitat, el futur de la gastronomia

04.06.2021
 
La sostenibilitat, el futur de la gastronomia

Des d’un temps ençà, la sostenibilitat és un dels reptes globals més importants que tenim al davant com a societat. Ja no es tracta només de ser responsables amb el medi ambient, sinó que és un compromís que va molt més enllà. Així ho demostren els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que abasten tots els àmbits: salut, educació, turisme i, també, la gastronomia. Així ho indica la Dra. Maria Abellanet i Meya, CEO del CETT, en un article d’opinió a Línia al voltant de la gastronomia sostenible. “La gastronomia té l’oportunitat de convertir-se en una palanca d’impuls cap a la sostenibilitat, aprofitant la seva visibilitat com a sector clau al nostre país, des del vessant econòmic, social i ambiental”, destaca Abellanet. Així, afegeix que “una gastronomia sostenible només serà possible si els projectes culinaris i gastronòmics funcionen sense malbaratar els recursos naturals, tenint continuïtat en el futur sense perjudicar el medi ambient o la salut i considerant els orígens dels productes, la seva distribució i com arriben als clients. És un canvi necessari que no pot esperar més”.

A l’article, la CEO del CETT menciona la XV Trobada Gastronòmica que va celebrar el CETT i en la qual professionals del sector com Fina Puigdevall, del Restaurant Les Cols, van coincidir que el futur de la gastronomia passa per la sostenibilitat. En aquest sentit, Abellanet fa referència al fet que, enguany, Barcelona és la sigui la Capital Mundial de la Gastronomia Sostenible i la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, i apunta que “és una oportunitat que el sector no pot desaprofitar per assumir un compromís ferm i fomentar-lo arreu”.

Abellanet assenyala que, en aquest escenari, “establir i mantenir un creixement sostenible i complir amb els ODS ens exigeix impulsar canvis en l’estructura dels negocis, en la manera de generar-los, de transmetre’ls i de presentar-los als clients. Per això, la transformació del sector gastronòmic cap a la sostenibilitat només serà possible si integra noves generacions de professionals formats amb les habilitats i els coneixements necessaris”. Així, el CETT ha creat el Màster Oficial en Gastronomia Sostenible, que brindarà tots els coneixements clau perquè els professionals del present i del futur siguin capaços, no només de ser part del canvi cap a la sostenibilitat, sinó de liderar-lo.

“A casa nostra, la gastronomia té la gran sort de comptar amb molts i bons referents, que ja han demostrat que el plaer gastronòmic pot -i ha de ser- sostenible. Que no és un objectiu pel dia de demà. Que ha de ser una realitat de present. I que només depèn de la nostra voluntat”, conclou la CEO del CETT.