Fotografia de: Presentació de dades del turisme rural a Catalunya 2022 | CETT
Universitat de Barcelona

La despesa del turista rural a Catalunya supera els 80 euros per persona i dia

07.02.2023
 
La despesa del turista rural a Catalunya supera els 80 euros per persona i dia

El turisme rural a Catalunya guanya nous adeptes, es practica amb més freqüència i veu incrementada la despesa mitjana dels viatgers. Aquests són les principals titulars de la presentació de les dades de Catalunya de l’Observatori de Turisme Rural (OTR) 2022 que ha tingut lloc aquest dimarts 7 de febrer a les instal·lacions del CETT amb presència de diversos actors del sector. L’OTR és el projecte de recerca sobre turisme rural més gran d’Espanya liderat pel CETT-UB, EscapadaRural i Netquest.


Turisme rural, un sector en creixement constant

El Dr. Enric López C. del CETT ha destacat que l’informe és un extens document amb més de 154.000 respostes i molta informació que, per sobre de tot, pretén ser útil al sector. “Les dades mostren que la penetració del turisme rural està en una perspectiva de creixement constant. Concretament, el darrer any ha augmentat un 3% els viatgers a destinacions rurals”. També ha afegit que “sens dubte, poder generar i transferir al sector del turisme rural, aquest tipus d’informació, a més de complir l’objectiu fundacional del projecte, ha d’ajudar a que la presa de decisions dels actors pugui arribar a ser més acurada”.

Per la seva banda, Alejandra Torrent, responsable de relacions institucionals d’EscapadaRural, ha subratllat que Catalunya escala posicions en popularitat dins el mercat espanyol i que 8 de cada 10 catalans tenen la intenció de practicar turisme rural durant aquest 2023. “La intenció és realitzar dues o més escapades durant l’any i la tendència és desestacionalitzar-les”.

Algunes de les dades més significatives que ha recollit l’OTR són:

 • Ha incrementat notablement la xifra d’escapades rurals realitzades anualment pels catalans.
 • El volum de heavy users catalans, els que fan 3 o més escapades a l’any, ha estat del 51% (un 13% més que el 2021).
 • Els catalans inverteixen una mitjana de 81 euros al dia dedicats sobretot a allotjament i a despesa en la destinació.
 • El 2022 els viatgers estaven disposats a pagar una mitjana de 29 euros per persona i nit en allotjament i una mitjana de 52 euros per persona i dia en la destinació visitada.
 • La despesa va destinada principalment a restauració (53%), però també a la compra de productes locals (28%) i a activitats d’oci (19%).
 • Tenint en compte que el 51% dels viatgers rurals va fer escapades de dues nits, una família de quatre membres pot arribar a realitzar una inversió en la destinació d’uns 700 euros en una sortida de cap de setmana.
 • El 54% de propietaris d’allotjaments rurals a Catalunya afirma que el 2022 ha tingut més turistes internacionals que l’any anterior, principalment francesos.

Perspectives i tendències per al turisme rural a Catalunya el 2023

La intenció de pràctica de turisme rural es manté de cara al 2023 i el 82% de les persones que van fer turisme rural el 2022 afirma voler repetir durant aquest any. Pel que fa a les destinacions, Catalunya és la cinquena comunitat autònoma que més viatgers rurals volen visitar aquest 2023 i, dins del territori, Girona és la demarcació que genera més interès (61%), seguida de Lleida (41%), Barcelona (31%) i Tarragona (29%). Altres tendències que poden créixer de cara al 2023 són el retorn del turista internacional i la desestacionalització de les escapades rurals.

El turista rural que vol visitar Catalunya el 2023 procedeix majoritàriament de la mateixa Catalunya (58%), però també de la Comunitat Valenciana (12%) i de Madrid (11%). Per altra banda, el gran gruix prefereix escapar-se amb la família (62%), ja sigui la família més pròxima (38%) o la família ampliada (24%). El segon grup són les parelles (46%).

Els aspectes més valorats per escollir Catalunya com a destinació són:

 • Poder desconnectar (28%),
 • L'abundància d’activitats d’oci a l’aire lliure i en contacte amb la natura (21%)
 • El fet que hi hagi poca gent a la destinació (12%).
 • Poder visitar un entorn cultural (11%)
 • Que sigui una destinació amb riquesa gastronòmica (6%).

En aquesta 8a edició l’OTR ha analitzat les respostes de 12.882 viatgers rurals i més de 2.500 propietaris d'allotjaments rurals.