Fotografia de: Bones pràctiques turisme LGTB | CETT
Universitat de Barcelona

10 d'agost - Dia Mundial del Turisme LGTBQ+

10.08.2022
 
10 d'agost - Dia Mundial del Turisme LGTBQ+

Avui, 10 d'agost, celebrem el Dia Mundial del Turisme LGBTQ+. Aquesta celebració és una iniciativa que compleix tres anys, i que es pot seguir a través dels seus canals oficials a Instagram (@lgbtqtourismday) i a Facebook.


La importància d'aquesta jornada rau en el fet que s'entrellacen dos aspectes diferents i extremadament interessants. D'una banda, trobem la comunitat LGBTIQ, que és extremadament diversa i, per tant, aporta noves perspectives sobre la importància de la inclusió. D'altra banda, hi ha el sector turístic, que és un dels principals actors de l'economia global i també és un lloc important per facilitar la interacció social. En aquest sentit, les sinergies generades entre el turisme i el col·lectiu LGBTIQ permeten la celebració d'una ocasió especial, com és el Dia Mundial del Turisme LGBTQ+.

No obstant això, hem de tenir en compte que aquesta celebració forma part d'una llarga lluita pels drets LGBTIQ a tot el món per reivindicar que tothom viatgi lliurement. En aquest cas concret, la comunitat LGBTIQ no sempre és benvinguda, còmoda o segura durant el viatge. La principal solució per canviar aquesta situació és conscienciar el sector turístic i formar professionals sobre com adaptar el sector per acollir i abraçar plenament la comunitat LGBTIQ. Amb aquesta finalitat, els estudiants del Màster en Turisme LGBT del CETT-Universitat de Barcelona han escrit 10 bones pràctiques per als professionals del turisme per garantir la inclusió LGBTIQ en el sector turístic.


10 bones pràctiques per garantir la inclusió LGBTIQ en el sector turístic

  1. Formar professionals del turisme en diversitat, equitat i inclusió des de la perspectiva de gènere.
  2. Sensibilitzar i educar el sector turístic per a una millor acollida de la comunitat LGBTIQ.
  3. Crear campanyes de comunicació turística per visibilitzar la interseccionalitat dins la comunitat LGBTIQ.
  4. Identificar les necessitats úniques dels diferents col·lectius de la comunitat LGBTIQ per garantir que tothom sigui acceptat dins del sector turístic.
  5. Proporcionar experiències interactives als turistes amb la comunitat local, especialment per a la comunitat LGBTIQ.
  6. Garantir la inclusió del col·lectiu LGBTIQ a la plantilla turística, especialment aquells col·lectius que solen estar més marginats, com la comunitat trans.
  7. Comprometre's públicament amb la destinació o l'empresa a demostrar la responsabilitat davant la comunitat LGBTIQ.
  8. Col·laborar amb entitats LGBTIQ locals per garantir que tant els turistes com els locals se sentin representats.
  9. Garantir que els proveïdors i proveïdors estiguin compromesos amb la diversitat, l'equitat i la inclusió.
  10. Implementar estratègies alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Turisme LGTB