Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració

Imatge
Cett

El GRATiR és el Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.

Les activitats de recerca d'aquest grup se centren a donar resposta als reptes que han d'afrontar les empreses vinculades a dues dels pilars del turisme com són la indústria de l'allotjament turístic i la indústria de la restauració

Línies de recerca

  • Estratègia, Rendiment i Productivitat en Allotjaments Turístics i Restauració

    Les empreses del sector de l'allotjament turístic i de la restauració afronten un període de profundes transformacions, on l'optimització dels recursos i l'aprofitament de les noves tecnologies esdevenen requisits imprescindibles per mantenir-se competitives. Davant d'un mercat en constant evolució, en què cal gestionar un volum creixent de dades i qüestionar els models tradicionals, resulta necessari replantejar els enfocaments habituals i desenvolupar estratègies més flexibles i adaptables. 

    En aquest context, aquesta línia de recerca té com a objectiu generar coneixement acadèmic d'avantguarda centrat en les estratègies de preus, l'avaluació del rendiment operatiu i la millora de l'experiència del client. Aquest enfocament pretén no només optimitzar els processos interns de les empreses del sector, sinó també impulsar una presa de decisions basada en l'anàlisi rigorosa de dades, afavorint així una evolució contínua i sostenible del sector. 

    Paraules clau: hotels, apartaments turístics, càmpings, turisme rural, restaurants, preus, ingressos, ocupació, satisfacció, valoracions en línia, economia del comportament, màrqueting, intel·ligència artificial, recursos humans, evolució de la indústria. 

  • Sostenibilitat en Allotjament i Restauració Turística

    La sostenibilitat en el sector de l'allotjament turístic i de la restauració s'ha convertit en un pilar fonamental per assolir l'excel·lència empresarial en un món en constant evolució. El compliment dels principis ètics i sostenibles, que integren les dimensions social, econòmica i ambiental, és clau per impulsar un creixement responsable i una competitivitat que perduri en el temps.  

    Aquesta línia de recerca té com a objectiu detectar i analitzar els beneficis derivats de l'adopció d'aquestes pràctiques, tant per a les empreses del sector com per a la societat en general. Es posa especial atenció en aquelles pràctiques que contribueixen a construir un futur més equilibrat i just. Amb un enfocament modern i atrevit, la recerca en aquest àmbit impulsa la transformació cap a models de negoci més responsables, integrant els desafiaments actuals i les noves perspectives de sostenibilitat. 

    Paraules clau: sostenibilitat, medi ambient, societat, economia, ètica, responsabilitat social corporativa, persones.

GRATiR està integrat en el Grup de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia (TURHOGA), reconegut com a Grup de Recerca Emergent per l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb número d'expedient 2021-SGR-00939.

Memòries

El Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració ofereix una visualització de les principals línies de treball del grup, així com material relacionat amb els estudis i projectes formatius. Aquestes actuacions es troben recollides en les següents memòries dels últims cursos:


 

Equip

Oriol Anguera-Torrell

Oriol Anguera-Torrell

Director del GRATiR

Professor titular al CETT-UB. Les seves principals àrees de recerca actuals són l’economia del turisme, l’economia de l’hoteleria i la gestió d’ingressos en hoteleria. Va obtenir el seu doctorat en Economia a la Universitat Pompeu Fabra l’any 2016.

Polo Figini - Associate Professor, Department of Economics, University of Bologna

Figini

Professor associat de Política Econòmica al Departament d'Economia

Professor Associat de Política Econòmica al Departament d’Economia de la Universitat de Bolonya i, des de setembre de 2024, professor al CETT, la Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy. Té un doctorat en Economia pel Trinity College de Dublín (Irlanda) i treballa principalment en economia del turisme, col·laborant en diversos projectes de recerca al CAST – Centre for Advanced Studies in Tourism, al Campus de Rímini de la Universitat de Bolonya, i en el GRATIR, el grup de recerca del CETT. En el seu temps lliure li encanta fer senderisme.

Nuria Louzano - Professor & Researcher, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy CETT-UB

Núria Louzao Belmonte

Coordinadora del Màster en Direcció Hotelera i Restauració

Doctora en Administració d'Empreses per la Business School de la Universitat de Barcelona. Professora del Grau en Turisme i Hospitality Management, Coordinadora del Màster en Direcció Hotelera del CETT-UB. Investigadora i membre del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració (GRATIR), amb una línia de recerca centrada en la Sostenibilitat en Allotjaments Turístics. Amb un ferm compromís amb l'educació i la recerca, combina els seus coneixements acadèmics amb una àmplia experiència en el sector hoteler de luxe. Les seves àrees d'especialització inclouen la Gestió de l'Experiència en Hospitality i la Sostenibilitat Social. El seu treball com a investigadora se centra a explorar noves tendències i bones pràctiques en aquestes àrees, avaluant el seu impacte en la indústria hotelera i de serveis.

anais_cavallin_gratir

Anaïs Cavallín

Directora del Grau de Direcció Hotelera Internacional

Màster en Direcció d'Empreses Turístiques del CETT-UB i doctora en Turisme per la Universitat Oberta de Catalunya.


Directora i professora del Grau en Direcció Hotelera Internacional.
Professora del Grau en Turisme i del Màster en Direcció Hotelera del CETT-UB.
Investigadora i membre del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració (GRATIR), amb una línia de recerca centrada en la sostenibilitat en allotjaments turístics. Les seves àrees d'especialització inclouen les vendes i el màrqueting en hotels. El seu treball com a investigadora se centra a explorar noves oportunitats de sostenibilitat per als hotels, així com en estratègies de promoció i vendes.

Enric Lopez C.

Enric López C.

Recaudació de fons, emprenedoria i premis. CETT Fundació. Professor i investigador. CETT UB

Des de la CETT Fundació, és responsable de projectes tant motivadors i gratificants com els Premis a l’ Excel·lència Acadèmica dels estudiants de batxillerat, i graus, màsters i cicles formatius del CETT. Sens dubte, un entorn ideal per a identificar projectes d’emprenedors i emprenedores de gran potencial futur. Des de fa més de 10 anys, també és responsable dels Premis CETT Fundació Projectes emprenedors en el sector turístic, hoteler i gastronòmic, a través dels quals potenciem la seva acceleració i acompanyem amb els nostre equip de mentors i mentores que ha creat i gestiona.

Docent expert en màrqueting digital, innovació, emprenedoria i altres àmbits de coneixement relacionats, ha ajudat a formar i potenciar més de 2.500 professionals dels nostre sector. I com a investigador, ha participat en projectes de recerca vinculades a organitzacions com a Vodafone, Observatorio del Turismo Rural, entre d’altres. És també mentor de diversos programes d’acceleració del sector.

Finalment, és també l’organitzador i “curator” de diversos esdeveniments relacionat amb l’emprenedoria, la innovació i la digitalització, a més de formar part de nombrosos Comitès Científics de Congressos acadèmics nacionals i internacionals, així com d’altres de tipus professional.