Fotografia de: Projecte Youth4EmblematicMountains (Y4EMM) | CETT
Universitat de Barcelona

Youth4EmblematicMountains, un projecte internacional que promou el patrimoni natural i cultural del Berguedà

16.03.2022
 

El projecte Youth4EmblematicMountains (Y4EMM), que promou Erasmus+ als entorns del Berguedà, Canigó, Gran Sasso i Olympus, inicia la tercera i última fase, que finalitzarà el setembre de 2022, amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni cultural i mediambiental del territori. La iniciativa crearà maletes pedagògiques per a cadascuna de les muntanyes que hi participen, entre elles el Pedraforca. Alhora, el projecte vol promoure les oportunitats laborals relacionades amb les muntanyes emblemàtiques entre els joves i ajudar-los a convertir-se en motor de canvi per un futur més sostenible.


Protecció del patrimoni natural i cultural

En les dues primeres fases, experts del CETT-UB, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Canigo Grand Site, Il Bosso Formazione, Pieriki-Anaptixiaki i Eurêka 21, han analitzat les eines pedagògiques existents a nivell europeu que promouen la protecció del patrimoni natural i cultural. A més, el CETT-UB ha implementat la formació online Train the trainers, adreçada a professorat de primària i secundària.

En concret, hi han participat 51 docents, dels quals 13 pertanyen a centres educatius del Berguedà. La formació els ha facilitat una guia pedagògica i altres recursos educatius. També han pogut assistir a tres seminaris d'intercanvis d'experiències amb altres experts internacionals que els van permetre conèixer estratègies educatives diverses.

Segons els participants, la formació ha permès la col·laboració entre el professorat a àmbit europeu i la descoberta de noves metodologies. A més, els ha permès conèixer projectes diversos que s'estan portant a terme i que poden servir d'inspiració per dissenyar materials educatius adaptats als seus territoris.

Maletes pedagògiques per promoure el valor de l’entorn entre l’alumnat

En la tercera fase, que ara s’inicia, el professorat treballarà en la creació de maletes pedagògiques sobre el patrimoni natural i cultural al voltant de les muntanyes del seu territori amb la finalitat de promoure entre l’alumnat el valor de l’entorn més proper. Aquesta etapa serà coliderada per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i Pieriki-Anaptixiaki, que dinamitzaran grups de treball creats per a aquest objectiu.

El projecte Youth4EmblematicMountains (Y4EMM) es desenvolupa al voltant de quatre muntanyes emblemàtiques d’àmbit europeu, situades a Espanya, França, Itàlia i Grècia. Es tracta d’una iniciativa que parteix del projecte EMbleMatiC, en el qual el CETT va participar com a soci acadèmic i que, durant tres anys, es va centrar en dissenyar i implementar una nova oferta turística basada en els recursos territorials i humans de les nou muntanyes que van ser part del projecte, una d’elles el Pedraforca.

Trobada online Youth4EmblematicMountains

Project meeting Youth4EmblematicMountains