Fotografia de: Presentació | CETT
Universitat de Barcelona

Presentació

Benvinguts a la web del Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia (GR-CiG)

La raó de ser del GR-CiG (Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia) del CETT-UB és el manteniment, creació i transmissió del coneixement gastronòmic des de la vessant pedagògica, amb la vocació de ser un referent en el món de la formació en gastronomia, tant del coneixement gastronòmic del nostre país, com d'esdevenir punt d'intercanvi d'altres gastronomies.

Actualment, Catalunya és reconeguda a nivell mundial per la seva gastronomia. Però la gastronomia no només és una activitat hedonista, més o menys massiva, també és un motor de manteniment del territori i del patrimoni i, al mateix temps, un dels eixos de creixement de l'economia catalana, tant des del punt de vista del sector primari com del sector serveis.

La cuina és un dels grans atractius. No cal mencionar el gran nombre de prescriptors que aquest país té a nivell gastronòmic. Tots amb personalitat pròpia i defensant la seva pròpia filosofia, tant a la cuina, com en l'elaboració de productes alimentaris. Entre aquests no podem oblidar mencionar el sector vitivinícola.

Però, en l'acte de menjar, no només la cuina satisfà els desitjos del comensal. Tenim reconeguts "mestres d'escena" que controlen com un rellotge suís el moviment a la sala i l'acolliment dels comensals, fent de l'acte de menjar un moment únic que es mantindrà a la memòria gastronòmica dels afortunats comensals.

Però per ser justos, com en totes les cultures gastronòmiques que s'han transmès al llarg del temps, hi ha, també, personatges anònims que han contribuït, des del paper del comensal, al manteniment dels "gustos patrimonials" de la cuina catalana. Just és destacar les opinions dels crítics gastronòmics i dels milers de gastrobloggers de l'actualitat. Així com la feina de recuperació de receptaris i productes gràcies als escriptors gastronòmics, en molts casos amb una alta dosis de pedagogia.

Una cuina, per ser rica, necessita d'una matèria primera extraordinària i aquest és el cas, també, de Catalunya, amb els productes amb segell de qualitat que esquitxen tot el nostre territori i que, en gran part, el modulen i transformen.

Mantenir, transmetre, fer visible i crear expertesa en el món de la cuina i la gastronomia és la finalitat d'aquest grup de recerca, amb l'objectiu de ser un referent pel desenvolupament de coneixement culinari i, al mateix temps, un baluard de la tradició i del lligam amb el territori i el patrimoni gastronòmic.

Per poder donar cabuda a tot aquest ventall de coneixement, el Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia ha centrat els seus esforços a desenvolupar tres línies d'investigació:

Aquests àmbits d'investigació del GR-CiG del CETT pretenen aportar coneixement, tradició i innovació per tal d'ajudar a la gastronomia catalana a donar resposta als nous reptes. Les accions de l'actual GR-CiG (així com les que es van dur a terme durant anys anteriors sota el format d'Àmbit de Coneixement Expert en Cuina i Gastronomia) es troben recollides en les següents memòries dels últims cursos: