Fotografia de: Presentació | GRCiG
Universitat de Barcelona

Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

El Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy estudia la gastronomia des del nostre dia a dia fins a l’alta gastronomia. Entén per gastronomia la ciència que estudia l’art de preparar un bon menjar, des de la matèria prima, la comprensió de que està passant durant la cocció, fins al disseny de la preparació final.

Les activitats se centren en l’estudi de les ciències culinàries i gastronòmiques des de tres grans blocs com són la sostenibilitat, la innovació i la gastrosalut. La visió holística de la gastronomia pot compartir les tres línies de recerca següents de manera transversal:

El GRCiG està integrat al Grup de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia (TURHOGA), reconegut com a Grup de Recerca Emergent per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya amb número d’expedient 2021-SGR-00939.

Més informació


Línies de Recerca

Gastronomia Sostenible

Un de cada tres quilos dels aliments que es produeixen es perden o es desaprofiten, la qual cosa no només implica un problema d'eficiència econòmica, sinó que també genera un impacte mediambiental i social.

En aquesta línia de recerca es desenvolupen tècniques i processos culinaris per revalorar els productes derivats del desaprofitament alimentari i de parts no comestibles per transformar-los en nous productes i ingredients. A la mateixa vegada, s’afavoreix una economia circular i sostenible, donem valor afegit a aquests productes.

Paraules clau: desaprofitament alimentari, economia circular, recursos naturals, sinèrgies.

Innovació i Creativitat en Gastronomia

Fl sector de la gastronomia està canviant, i evoluciona cap a un àmbit on la tecnologia es fusiona amb la tradició mitjançant la creativitat i innovació.

La innovació i creativitat permeten transformar idees en nous productes, processos o serveis a través de l’ús de noves tècniques i ingredients.

Paraules clau: alta restauració, experiències,productes vegans, revolució gastronòmica, textures.

Gastrosalut

Gastrosalut neix de la fusió de dues grans disciplines: gastronomia i salut. La importància d'aquest binomi rau en que la gastronomia, tant des del punt de vista sensorial com nutricional, juga un paper destacat en la qualitat de vida de les persones.

Així doncs, l'objectiu d'aquesta línia de recerca és generar coneixement al voltant de la relació gastronomia i salut per tal de posar en valor el rol de la gastronomia en la millora de les nostres condicions de vida.

Paraules clau: alteracions sensorials, intolerències, percepcions visuals, requeriments nutricionals

Actualitat

Memòries

El Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia ofereix una visualització de les principals línies de treball del grup, així com material relacionat amb els estudis i projectes formatius. Dites actuacions es troben recullides en les següents memòries dels darrers cursos

Memòria d'activitats