Fotografia de: Què hem après amb la pandèmia? | CETT
Universitat de Barcelona

Què hem après amb la pandèmia?

01.02.2021
 
Què hem après amb la pandèmia?

El turisme és un dels sectors que s’ha vist més afectat per la paràlisi provocada per l’emergència sanitària de la COVID-19. De fet, segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), caldran entre 2 i 4 anys per recuperar les xifres del 2019. A aquesta realitat hi fa referència la Dra. Maria Abellanet, CEO del CETT, a Línia Sant Andreu, que apunta que “aquesta no és una bona notícia ni pel sector ni per l’economia global, però cal insistir a dir que aquest no és un problema estructural ni una crisi específica de la ciutat de Barcelona”.

Abellanet fa referència a les veus contràries al turisme que han sorgit en els darrers anys, que han assenyalat el sector com un seriós perjudici per a la ciutat comtal i per a moltes altres ciutats i destinacions turístiques. “Crec que enfront d’aquesta absència turística sobrevinguda ja no hi pot haver discussió; el vertader perjudici és no tenir turisme”, afirma.

Davant la situació excepcional que vivim, apunta que  “hem de ser capaços de continuar treballant per una recuperació i consolidació construïdes sobre la sostenibilitat i l’ètica del turisme. Però tinguem-ho ben present: aconseguir un turisme responsable i sostenible només serà possible si totes les empreses i professionals que en formen part ressorgeixen”.

“El futur del turisme passa, en aquest moment, per la supervivència de les empreses”, indica Abellanet, que afegeix que “El futur del sector també exigeix impulsar la innovació i la digitalització, per fer recerca aplicada i per apostar per la formació i la preparació no només dels professionals que s’incorporaran al sector en un futur, sinó també dels que ja en formen part. Aquest moment és, també, una oportunitat per formar-se i estar preparats per reconduir els reptes que vinguin”.

Els aprenentatges que hem d’extreure de període de pandèmia que travessem són diversos. En aquest sentit, la CEO del CETT assenyala que “la situació de la Covid-19 ens deixa un missatge molt clar: només podrem construir el futur del turisme si deixem de banda diferències i desacords i treballem conjuntament. La col·laboració de tots els agents del sector és imprescindible, però les administracions públiques tenen a les seves mans donar ajudes al sector, implementar mesures i ser, també, flexibles davant els canvis que s’hauran de dur a terme”.

Llegeix l’article complet aquí.

Categories
Maria Abellanet COVID-19 recuperació turisme hoteleria gastronomia