Bryan Quintero, guanyador del Concurs d’Escoles de Cuina de Bacallà d’Islàndia: “El més bonic de la cuina és que mai deixes d’aprendre”

Bryan Quintero, alumne del Tècnic Superior en Direcció de Cuina, comparteix la seva experiència com a guanyador del Concurs d'Escoles de Cuina de Bacallà d'Islàndia i subcampió dels Premis Josep Lladonosa.
Amb només 20 anys, Bryan Quintero, ja ha aconseguit destacar en dues de les competicions gastronòmiques més exigents del panorama actual. Ha estat guanyador del IV Concurs d’Escoles de Cuina de Bacallà d’Islàndia, un certamen que ret homenatge a la tradició del bacallà i premia amb un viatge a Islàndia, i subcampió dels prestigiosos Premis Josep Lladonosa, que premien el millor talent emergent de la cuina catalana.
Amb una proposta que fusiona tècnica, creativitat i respecte pel producte, Bryan ha sabut fer-se un lloc en els pòdiums. En aquesta entrevista, ens parla del seu procés de preparació, del suport rebut per part del professorat del CETT, del seu estil culinari i dels somnis que l’impulsen a seguir creixent.
- Enhorabona pels teus triomfs, Bryan! Què han suposat per a tu aquests reconeixements?
Participar en aquest tipus de competicions és una experiència molt enriquidora que suposa un gran aprenentatge. Preparar un concurs no és gens fàcil. Hi ha molta feina al darrere, moltes idees, moltes proves per intentar plasmar el millor concepte.
Tant a escala personal com professional estic molt orgullós d’haver arribat tan lluny en aquests dos concursos. Ha estat molt gratificant representar el CETT i portar el seu nom al més alt.
- Com ha estat el procés de preparació per als concursos?
El paper del CETT en aquests processos és molt important. El professorat ens guia en la preparació del concurs i ens ajuda a crear o matisar la recepta. Per tant, el seu rol és fonamental, perquè amb el seu acompanyament i coneixements culinaris ens aporten aquella experiència que encara no tenim.
- En què creus que destaca la teva cuina per haver arribat tan lluny en dos certàmens de renom? Quin diries que és el secret del teu èxit?
La meva cuina es caracteritza per respectar sempre el producte, fer servir ingredients de temporada i fusionar tècniques d’avantguarda amb la tradició. Busco donar un significat al plat per transmetre al comensal una història i endinsar-lo en l’aventura que vull compartir. Diria que aquesta és la clau del meu èxit: despertar noves emocions i experiències, respectant el producte i aportant-li un significat.
- Recomanaries a l’alumnat participar en aquestes competicions?
I tant que sí. A qualsevol persona que tingui la inquietud de competir, de superar-se, de saber quin és el seu límit i com es pot desenvolupar en aquest tipus de situacions. A tothom a qui li agradi cuinar i senti passió per embarcar-se en aquest tipus de reptes.
- Per què vas escollir estudiar el Tècnic Superior en Direcció de Cuina?
Com a cuiner, sempre he somiat a tenir el meu propi restaurant. Em vaig apuntar al TSDC perquè, a més de perfeccionar-me com a cuiner, volia aprendre a gestionar i dirigir un negoci. Avui en dia, els números són gairebé tan importants com saber cuinar per poder prendre decisions, tenir èxit i construir una trajectòria.
- Com bé has dit la cuina és molt més que cuinar... Quines habilitats consideres necessàries per ser un bon cuiner i com les has pogut potenciar durant la teva formació al CETT?
Crec que, per ser un bon cuiner, cal tenir passió per la gastronomia i l’ofici, compromís, disciplina, humilitat, personalitat, companyonia i capacitat per gestionar situacions adverses. Al CETT he pogut potenciar cadascuna d’aquestes qualitats gràcies a tots els grans professionals que té el centre.
- Quines són les teves metes en el món de la cuina?
Continuaré cuinant i absorbint el màxim de coneixement possible. El més bonic de la cuina és que mai deixes d’aprendre, ja que és un camp infinit de conceptes.
El meu objectiu és arribar a l’elit de l’Alta Cuina, treballant als millors restaurants, i en un futur m’agradaria obrir el meu propi restaurant per transmetre i compartir el meu estil culinari. També m’agradaria ser professor de cuina i poder ajudar aquells joves que vulguin aprendre i evolucionar com a cuiners, tal com ha fet el gran professorat que he tingut durant la meva etapa formativa al CETT.