Entrevista | De l’afició a la professió… o de la professió a l’excel·lència: forma’t en vins al CETT!

30.06.25
Imatge
Alumna observando el vino servido en una copa

Coneix l’experiència de dues alumnes del Curs d’Iniciació en Sommelieria i l’oferta formativa del CETT en el món del vi.  

Parlem amb dues alumnes del Curs d’Iniciació en Sommelieria, Elisabet Torras, propietària d’un celler, i Eva Gilabert, propietària del restaurant El toc (Empordà), per conèixer la seva experiència:

  • Què us va motivar a estudiar aquest curs? 

Elisabet: Tinc un celler a la zona de Sauternes, a Bordeus, i vinc d’un món completament diferent del vitícola, per tant, necessitava una miqueta de coneixements del tema i bases d'enologia per poder comprendre. 

Eva: Sempre he estat aficionada als vins. Fa un any i mig vaig decidir muntar un negoci, el meu propi restaurant, on soc la responsable de sala i em dedico a assessorar del menjar i els vins. Em vaig decidir a fer aquesta formació perquè volia aprendre més de vins i poder assessorar millor la clientela. 

  • Com ha evolucionat la vostra relació amb el vi i la sommelieria arran d'aquesta formació? 

Eva: Amb un curs tan extens aprens molt temari i entens tot el procés del vi: com es fa des d’origen, com evoluciona amb vinya, què fan els cellers, tota la viticultura... Entens el perquè de cada vi, dels seus aromes, dels sabors i com ha arribat aquest vi a ser el que és. Tot aquest aprenentatge t’ajuda a poder assessorar bé la clientela amb la informació que et traslladen per poder fer una bona recomanació. 

Elisabet: Ha evolucionat molt positivament. Potser, jo venia d'un coneixement, sincerament, molt mediocre, i m'ha permès comprendre tot el sistema de fermentacions i les oportunitats que tinc amb les vinyes que tenim. 

  • Com ha estat la vostra experiència amb el curs? 

Elisabet: La meva experiència ha estat molt positiva, sincerament. Si em permeteu, en parlaré d'ella a altres persones, pels coneixements, la relació propera amb el professorat, els tasts pràctics i el seguiment durant el curs escolar. Al principi dubtava del format semipresencial, però és com si tinguessis un presencial, no hi ha cap problema. 

Eva: El temari està molt ben explicat i el pot entendre tothom, tant qui vingui del món del vi com qui no. Les activitats són molt fluides, en tot moment tens contacte amb el professorat i companys, i les classes presencials també ajuden molt a acabar de resoldre dubtes. A més, tens l'oportunitat de fer tasts en grup, que s'aprèn moltíssim. Destacaria el tracte del professorat, el Xavi Pacheco, la Blanca, la Inma Soler... Estic molt contenta. 

  • Elisabet, què t’ha aportat el curs com a propietària d’un celler? T’ha donat noves eines aplicables al teu negoci? 

M’ha aportat una obertura de ment molt més àmplia. Fins ara només produíem vi de soternes, i el fet de veure que podem fer altres com, per exemple, crémants, ens obre possibilitats de producció i portes comercialment.  

Estem aplicant les eines apreses, no només en el terreny, sinó també comercialment. En el terreny estem modificant, gràcies als coneixements que el CETT m'ha donat, una sèrie de fermentacions i noves tècniques d’aquestes dins del celler per veure quin és el resultat, que segur serà positiu.  
 

  • Eva, com valores la importància del maridatge en l’experiència gastronòmica? El curs t’ha fet repensar la carta?  

Fer un bon maridatge fa que tota l'experiència gastronòmica sigui molt més completa i més satisfactòria. No només és l'assessorament del menjar, sinó també s'ha d'entendre el tipus de vi que s'ha de beure, el més ideal, si més no, per beure amb cada tipus de menjar. A més, et dona l’oportunitat d’assessorar el client en la importància del vi, de la feina que hi ha al darrere, el perquè d'un preu o d'un altre, valorar la feina i donar-li un valor afegit al producte.  

I sí, totalment. M’ha ajudat a l'hora de triar, de comprar i confeccionar la meva pròpia carta de vins. Al principi vaig començar amb una, ara ja m'he animat a editar la segona, que serà totalment diferent de la primera, amb moltes més referències, amb notes de tast, amb coses més curioses perquè la gent pugui triar, que si no hagués fet aquest curs segurament no hauria arribat a descobrir. 

  • Recomanaríeu la formació? A qui creieu que li pot ser útil o transformadora? 

Eva: Recomanaria el curs a tothom que tingui ganes d'aprendre, tant si és a escala personal o professional, que vulguin entendre més de vi, pel seu propi plaer personal, o per muntar un restaurant, o treballar a sala, o en una botiga de venda de vins. Al final tot és coneixement i és igual quina edat tinguis, perquè està adaptat per tothom i només es necessiten moltes ganes d'aprendre i de tastar molts vins. 

Elisabet: Crec que aquest curs podria anar destinat a gent com jo, sense cap mena de coneixement, perquè estableixes les bases del que t'agradaria fer en el món de la viticultura. No és necessari venir d'aquest món, potser per gent aficionada, que vol tenir un mínim de coneixement o que es vol ficar en el món, o fins i tot invertir. 

Una formació per a cada etapa

Amb una àmplia trajectòria en la formació de professionals en turisme, hoteleria i gastronomia, el CETT-UB també s’ha convertit en un referent en l’àmbit del vi i la sommelieria. A través d’un ventall de programes adaptats a diferents nivells i perfils, el centre ofereix una formació completa que combina el rigor acadèmic, l’experiència pràctica i la connexió directa amb el sector. 

Gràcies a un enfocament experiencial i una metodologia activa, l’alumnat viu la formació de forma immersiva: tastant, observant, debatent i compartint. El CETT aposta per formar professionals amb una mirada crítica, sostenible i emocional sobre el món del vi, capaços de comunicar, innovar i crear experiències memorables al voltant d’aquesta cultura. 

Des de la introducció fins a l’especialització, l’oferta formativa en vins del CETT cobreix totes les fases del desenvolupament professional: 

  • Curs d’Iniciació en Sommellieria 
    Adreçat a persones que volen fer un primer pas en el món del vi, aquest curs ofereix una visió global sobre les principals regions vitivinícoles, tècniques de tast i servei, i una introducció al llenguatge del vi. Ideal tant per a aficionats/des com per a professionals que busquen ampliar competències.
  • Diploma Superior Universitari en Sommellieria 
    Una formació universitària pionera a Catalunya dissenyada per capacitar professionals altament qualificats en l’àmbit de la sommelieria. Combina coneixements en viticultura, enologia, servei i gestió, amb pràctiques a cellers i restaurants i un fort enfocament internacional.
  • Màster en Sommelieria  
    Una formació de referència per a professionals que volen liderar projectes en el món del vi amb una visió estratègica i innovadora. El programa combina el coneixement profund de la sommelieria amb competències en màrqueting, comunicació i gestió d’experiències al voltant del vi, tot potenciant la connexió amb cellers, marques i entorns de restauració d’alt nivell. 

Consulta tota la formació en sommelieria del CETT

Categories
Cuina i Gastronomia