Fotografia de: Estudiar Gastronomia Sostenible Barcelona | CETT
Universitat de Barcelona

“Em faltava coneixement en sostenibilitat, un tema crucial per gestionar adequadament la gastronomia”

19.07.2023
 
“Em faltava coneixement en sostenibilitat, un tema crucial per gestionar adequadament la gastronomia”

Laura Ovalle té 25 anys i és de la República Dominicana. Es va graduar en Administració Hotelera amb especialització en Aliments i Begudes. Ha treballat en hotels i restaurants, a més de tenir la seva pròpia empresa de càtering. Va decidir estudiar el màster en Gastronomia Sostenible del CETT-UB per complementar els seus coneixements i seguir la seva passió per la gastronomia de manera sostenible.


Formar-se en gastronomia sostenible

Què t'ha portat a interessar-te per la gastronomia sostenible i per què has decidit fer aquest màster?

La gastronomia sempre ha estat la meva passió, però sentia que em faltava coneixement en sostenibilitat, un tema crucial per gestionar adequadament la gastronomia a llarg termini. Vaig decidir fer aquest màster per adquirir els coneixements necessaris i abordar els reptes de la sostenibilitat en el camp gastronòmic.

Quin impacte creus que té la gastronomia en el medi ambient i com creus que la gastronomia sostenible pot contribuir a mitigar aquest impacte?

La gastronomia té un impacte significatiu en el medi ambient, encara que sovint és desconegut. La gastronomia sostenible implica pràctiques com reduir el malbaratament alimentari, disminuir les emissions de CO2, aprofitar els aliments i respectar les temporades. Aquestes pràctiques contribueixen a mitigar l'impacte ambiental de la gastronomia.

Quines habilitats o coneixements has adquirit durant el màster que consideres més rellevants per abordar els reptes de la gastronomia sostenible?

Durant el màster, he adquirit coneixements sobre com aprofitar els productes de manera enginyosa i donar-los un nou ús en lloc de malbaratar-los. A més, he desenvolupat habilitats de gestió i la capacitat de crear mesures de sostenibilitat per a llars i empreses. Aquestes són algunes de les habilitats i coneixements que he adquirit durant el màster.

Podries compartir un exemple concret de com has aplicat els principis de la gastronomia sostenible en algun dels teus projectes o pràctiques durant el màster?

Recentment, he començat les meves pràctiques en un càtering on col·laboro en la implementació d'accions sostenibles i la creació d'un pla de sostenibilitat.

Reptes de la gastronomia

Quines són les principals barreres o desafiaments que veus en la implementació de pràctiques de gastronomia sostenible en la indústria de l'alimentació?

La principal barrera és enfrontar-se a pràctiques no sostenibles que s'han normalitzat durant anys. Implementar pràctiques sostenibles implica canviar les formes en què es fa tot, la qual cosa requereix temps, esforç i voluntat de canvi.

Quina és la teva visió de futur per a la gastronomia sostenible i com creus que pots contribuir com a professional en el camp?

Crec que la gastronomia sostenible canviarà i progressarà amb el temps. La societat estarà cada vegada més familiaritzada amb les pràctiques de sostenibilitat. Com a professional en aquest camp, puc contribuir normalitzant les noves pràctiques sostenibles i treballant per garantir la seguretat alimentària per a tothom, col·laborant amb organitzacions i fundacions que treballen en aquest sentit.

Quins consells donaries als estudiants que estiguin considerant estudiar el màster de Gastronomia Sostenible del CETT-UB?

Recomanaria arribar amb la ment oberta i disposats a aprendre, ja que el màster és interessant i innovador. A més, és important estar al dia amb la informació i les notícies relacionades amb el camp, tant a nivell nacional com internacional.