XIX Trobada Gastronòmica | Equilibri, proximitat i consciència, les claus per una cuina catalana saludable

06.05.25
Imatge
La sala y el escenario llenos durante la jornada.

La XIX Trobada Gastronòmica del CETT-UB ha explorat la relació entre cuina catalana i salut en una jornada amb professionals del món de la gastronomia, la nutrició i la salut. 

XIX Trobada Gastronòmica: Cuina Catalana i Salut

La XIX Trobada Gastronòmica: Cuina Catalana i Salut, organitzada pel CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, amb la col·laboració de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, ha analitzat com la cuina catalana pot donar resposta a les actuals tendències i necessitats de forma saludable i sostenible sense perdre de vista l’enfocament gastronòmic. 

En el marc de “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia”, la cita —celebrada el 28 d’abril i conduïda per la periodista gastronòmica Carme Gasull— ha reflexionat sobre l’impacte dels ritmes de vida en l’alimentació i ha explorat formes de repensar la cuina catalana.  

Identitat, evolució, sostenibilitat i salut

La gastronomia està directament vinculada a la identitat, la sostenibilitat i la salut. Com afirma Carles Gaig, padrí de l’esdeveniment: “la cuina catalana és d’una riquesa brutal i les noves generacions han d’agafar-la i traslladar-la a una modernitat amb respecte i innovació.” 

Per aconseguir-ho, la xef Carme Ruscalleda, ha posat en relleu la importància de fer els plats “sexys”: “el primer que actua davant d’un plat és la mirada. El missatge visual i olfactiu fa salut. És important fer-ho bonic alhora que nutritiu i saludable”. A més, insisteix en la necessitat de fer-ho a totes les cuines, passant per la de casa, a la de restaurants, supermercats i càterings de tota mena

Per la seva banda, la nutricionista Natalia Toro, del Campus d’Alimentació Torribera (UB), assenyala que les influències d’altres cuines ens estan allunyant dels beneficis de la cuina mediterrània: “ens estem distanciant del sabor de sempre i utilitzem potenciadors de sabors no saludables amb químics i additius” i recorda que la nostra cuina té productes amb potencial de fer aquesta tasca i equilibrar nutritivament els plats.  

La sostenibilitat és també imprescindible en una dieta equilibrada i es pot potenciar des de diverses àrees. Durant la jornada s’ha ressaltat la importància de l’etiquetatge, especialment en un moment en què predominen expressions com “healthy”, i la rellevància dels productes de qualitat i proximitat. Carlota i Clara Puigvert,  xefs del Restaurant Les Cols han compartit el cas d’èxit del seu hort, que permet un circuit circular km0. 

Imatge
Carles Gaig sobre el escenario durante el encuentro.

La dieta més enllà del valor nutricional

No obstant això, s’ha d’anar més enllà del component nutricional. La cuina té un component social i cultural que no es pot obviar, així com un impacte directe en el benestar i la salut emocional. En paraules de la Dra. Helena Martín, directora del Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia del CETT-UB, “estudiem l’experiència gastronòmica perquè menjar bé no és només menjar equilibrat, és poder connectar”. 

Les dietes són un repte perquè cada persona té unes necessitats diferents, en termes de salut i per eleccions personals. En aquest sentit, però, cal destacar el paper socioeconòmic d’una dieta equilibrada, tal com apunta el Dr. Dídac Mauricio, cap del Grup d’Investigació en Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l’Institut de Recerca de Sant Pau: “menjar bé té un preu elevat i, en conseqüència, els estrats socials més desfavorits són els que pitjor s’alimenten”. 

Sinergies professionals, el camí a seguir

El personal investigador de l’acadèmia i el dels centres de salut col·laboren estretament per trobar tant aliments com tècniques culinàries per treure dels productes l’impacte desitjat. Les sinergies entre professionals de la cuina des de diferents disciplines són clau per donar solucions al problema de salut pública actual

Així, la XIX Trobada Gastronòmica ha potenciat aquestes unions amb una taula rodona amb professionals del món de la salut com la Dra. Teresa Garriga Baraut, referent CCEE Unitat d’Al·lergologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Dra. Raquel Nogués, nutricionista del Centre Mèdic Teknon, i el Dr. Dídac Mauricio

La XIX Trobada Gastronòmica ha recordat que la cuina catalana és saludable en si mateixa i que les claus d’una bona dieta passen per l’equilibri, el producte de proximitat i la consciència en l’alimentació durant tots els seus processos.  

Categories
Cuina i Gastronomia
Investigació