Fotografia de: Les Viles del Llibre: revitalitzant municipis rurals a través del turisme literari | CETT
Universitat de Barcelona

Les Viles del Llibre: revitalitzant municipis rurals a través del turisme literari

22.04.2024
 
Les Viles del Llibre: revitalitzant municipis rurals a través del turisme literari

Cada 23 d’abril la literatura esdevé la protagonista indiscutible dels carrers i places de totes les ciutats i pobles de Catalunya. La lectura ens haurà acompanyat més o menys durant l’any, però, així i tot, ens apropem a tocar i fullejar les novetats editorials com feres assedegades de cultura. El repte està, però, en passar del costum a l’hàbit; en evitar que els llibres siguin protagonistes per un dia, però, tot seguit, ocupin un lloc d’honor a la tauleta de nit, on resten abandonats fins que, un dia, plens de culpabilitat, decidim abandonar-los i amagar-los.

Amb la intenció que la literatura sigui protagonista durant tot l’any, en aquest article repassarem com s’estructura a Catalunya una de les iniciatives de turisme literari de més recorregut: les viles del llibre.

Ens en parla el director de Recerca del CETT-UB, el Dr. Jordi Arcos Pumarola.


Viles del llibre arreu d'Europa

El concepte de vila del llibre, o book town, el concep l’investigador Seaton a partir del cas de l’estudi del municipi gal·lès de Hay on Wye (Regne Unit), considerat el pioner de les viles del llibre, a partir de la iniciativa que va tenir el llibreter Richard Booth.

Així, un book town és un municipi rural, normalment en declivi poblacional i econòmic, que aconsegueix generar i atraure comerços i oferir serveis relacionats amb la literatura. Això genera la singularització del territori i la seva promoció com a destinació de turisme literari, en paral·lel a la dinamització econòmica del municipi. Ens trobem, doncs, davant d’un model de turisme cultural sostenible que pretén desenvolupar dinàmiques de revitalització econòmica i cultural en territoris que puguin beneficiar-se’n.

Aquest model s'ha estès arreu d'Europa. Cada vila del llibre adapta i ofereix una sèrie d’experiències i esdeveniments diversos i adaptats a la seva realitat. Així, mentre que Hay on Wye és conegut per les seves llibreries de segona mà i el seu festival anual; Montolieu, a França, ens permet conèixer la feina artesanal que està relacionada amb la publicació i manufactura de llibres.

Viles del llibre a Catalunya

En el cas de Catalunya, la red de Viles del Llibre, aposta per involucrar diverses poblacions en aquest moviment i que cada municipi de la xarxa pugui adaptar-se a l’hora de fer de la literatura un valor afegit per a l’atracció de visitants delerosos d’un oci diferent, cultural i que involucri a la comunitat; tot això a través de festivals que se celebren en diferents caps de setmana de l’any.

Aquest darrer març, per exemple, l’Escala, membre de la xarxa, va celebrar un festival que portava per títol “Grècia-Empúries: un pont de mar blava” i que al voltant del vincle de la cultura catalana amb la grega, proposava una gran varietat d’activitats com ara rutes literàries i visites guiades, concerts, taules rodones, recitals, projeccions, tallers... a més de convertir la platja de les Barques en un espai per a llibreries i editorials.

Durant aquest 2024, la xarxa de viles del llibre ens convida a altres festivals que se celebraran al llarg de l’any. Per exemple, al setembre a Arenys de Mar, a l’octubre a Mollet del Vallès, el novembre a Sitges, o al desembre, a la Rambla, a Barcelona. També, a finals d’agost, la xarxa ens convida més enllà de Catalunya a Pontedeume, a Galicia; població pionera a introduir aquest moviment a Galicia. Sens dubte, Sant Jordi és el gran dia per a la literatura, però la xarxa de Viles del Llibre ens convida que el 23 d’abril no sigui l’únic dia que sortim al carrer a viure la literatura.

Des del CETT, també encoratgem a què la lectura i la compra de llibres no sigui cosa d’un dia, sinó un hàbit que ens acompanyi al llarg de l’any a través del turisme literari.