Grau en Disseny per als Sistemes Alimentaris | CETT i Elisava formem professionals amb una visió global i sostenible del food design

Parlem amb Vinyet Capdet, coordinadora del nou grau entre el CETT i Elisava, i Mariana Eidler, cap d’estudis, sobre la formació, el perfil d’estudiant i les possibles sortides professionals.
El Grau en Disseny per als Sistemes Alimentaris, impartit entre el CETT i Elisava, forma dissenyadors i dissenyadores amb un perfil transdisciplinari a la intersecció entre el disseny i l’alimentació. Així, prepara professionals amb capacitat d’actuar amb pensament crític des del food design i la sostenibilitat, del sector primari fins al producte o servei final.
El grau, pioner a Espanya, és l’únic que proporciona competències creatives, sistèmiques i tècniques a través del disseny en els sistemes alimentaris, ideant serveis, productes i experiències. D’aquesta manera, respon a la necessitat de la indústria alimentària de disposar de perfils professionals que integrin coneixements propis del disseny, la gastronomia, l’alimentació i la sostenibilitat.
Algunes de les seves primeres activitats inclouen col·laboracions, taules rodones, challenges i workshops. Parlem amb Vinyet Capdet, coordinadora del Grau i directora del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques CETT-UB, i Mariana Eidler, cap d’estudis, per conèixer la formació en detall.

- Per què el CETT i Elisava aposten per un Grau en Disseny per als Sistemes Alimentaris?
Mariana Eidler: En l’àmbit del disseny hi ha especial interès per l’alimentació i actualment ens trobem davant d’una necessitat social. Moltes de les malalties lleus es podrien evitar amb una bona alimentació i, per tant, les polítiques aposten per modificar els sistemes alimentaris en pro d’una alimentació bella i sana, organolèpticament potent. La resposta només es pot donar des del disseny amb coneixement de ciències culinàries i la unió d’Elisava i el CETT és indispensable per formar professionals amb aquesta capacitat.
Vinyet Capdet: El food design suposa una nova oportunitat per liderar l’avantguarda cap a pràctiques alimentàries respectuoses amb el planeta, i la suma entre CETT i Elisava, dos centres especialitzats respectivament en disseny i gastronomia, és una col·laboració estratègica que dona un perfil professional de sortida potent i emergent.
- Quin valor afegit aporta aquesta formació al sector i què la diferencia d’altres en la matèria?
VC: El grau prepara l’alumnat en fonaments tant de disseny com d’alimentació en l’àmbit del disseny amb una mirada transversal i transdisciplinària. Amb aquesta visió sistèmica, permet comprendre la interconnexió entre els diferents elements, facilitant una presa de decisions més estratègica i eficient i integrant els diferents aspectes per oferir solucions globals i adaptades.
A més, és l’única formació a Espanya de food design en modalitat de grau. Existeixen especialitzacions, però cap formació que prepari l’alumnat de forma integral durant quatre anys. De fet, és l’únic al món en què col·laborem dues universitats unint els dos camps de coneixement.
ME: Aporta un valor de doble grau. Per un cantó l’alumnat pot aplicar la creativitat als seus projectes i, sobretot, innovació per buscar solucions concretes a problemes reals dels sistemes alimentaris. El 80% dels productes que surten al mercat són retirats en el primer mes de vida generant una gran despesa en el sector alimentari. Per tant, hi ha molt marge de millora. En aquest sentit, l’alumnat podrà entendre com dissenyar millor els productes estudiant els potencials usuaris i els fluxos de consum.
- Quines competències específiques aporta als professionals?
L’alumnat sortirà al món laboral preparat per aportar solucions en les diferents etapes dels sistemes alimentaris, ideant serveis, productes i experiències. El seu perfil professional combinarà la creativitat, la tecnologia i la sostenibilitat, aplicant els processos de disseny a la producció, processament, distribució, consum i gestió de residus alimentaris.
A més, partint de la sostenibilitat i l’agroecologia, podrà detectar situacions de caràcter social i ètic per desenvolupar projectes aplicats al sistema alimentari i interpretar la relació entre disseny, tecnologia i alimentació. Tot això amb una perspectiva de futur que es relaciona estretament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el full de ruta de la Unió Europea.
- Com incorpora la innovació i la sostenibilitat al llarg del programa i el pla d’estudis?
Des del principi fins a la fi, ambdues coses són imprescindibles. La sostenibilitat s’aborda de manera transversal en el programa i és present des de la seva conceptualització, tan aplicada al disseny en l’àmbit culinari com a la gestió dels sistemes alimentaris. De la mateixa manera, entenem la innovació com allò que es crea amb un valor sistèmic, com més extensible sigui més innovació n’hi ha.
La formació posa el focus en pràctiques alimentàries respectuoses amb el planeta, des del moment de la ideació d’un producte fins a la seva distribució final. Per tant, ensenya a integrar la sostenibilitat als processos de disseny. El pla d’estudis l’aplica a totes les assignatures, i en algunes específiques relatives a l’economia circular, el malbaratament alimentari i el consum conscient i responsable. En definitiva, l’alumnat no només aprèn a dissenyar, sinó a considerar l’impacte ambiental i social dels productes i la seva producció.
- Com és el perfil estudiantil ideal per aquest Grau?
VC: Han de ser persones interessades en el disseny i l’alimentació, especialment en el disseny alimentari. A escala personal, han de tenir certes inquietuds socials i ambientals que les impulsin a voler fer canvis positius, i per això, és fonamental tenir una mentalitat creativa i una sensibilitat cap al producte, el benestar, la salut i els desafiaments socials i ètics.
ME: Una persona que entengui que el menjar surt de la natura, però també està dissenyat. Interessada en la manera en què mengem des d’una perspectiva holística, que li agradi molt la cuina i vulgui aplicar aquests coneixements a l’indústria des de la perspectiva del disseny. L’accés al grau pot ser des de diverses disciplines i fins i tot com a forma de reciclar-se per especialitzar-se.
- Quines oportunitats i sortides laborals pot esperar l’alumnat?
Les principals sortides professionals passen per la indústria alimentària, sobretot en equips de màrqueting i I+D. Disseny d’experiències gastronòmiques i embalatge alimentari, desenvolupament de nous productes alimentaris i funcions relatives a la innovació alimentària, tant en laboratoris o empreses del sector com en projectes relacionats amb l’enfocament social.
- Quin és el major repte actual dels sistemes alimentaris i com aquesta formació prepara l’alumnat per fer-hi front?
El major repte actual dels sistemes alimentaris és que s’han de redissenyar. És un sistema anacrònic i deteriora la nostra salut. Cal fer-los més sostenibles, de proximitat, resilients i saludables davant el creixement poblacional, el canvi climàtic i el malbaratament d’aliments. En aquest sentit, el grau forma professionals amb una visió global i sostenible per fer-hi front amb coneixement, competències creatives i tècniques.
L’Estat Espanyol acaba de fer l’Estratègia Nacional d’Alimentació, en la qual hem col·laborat. Les polítiques comencen a veure l’alimentació com un tema a tractar i per a fer-ho calen especialistes en food design.
Si t’interessa crear un futur més just i respectuós a través de l’alimentació, aquest grau és per a tu!