Fotografia de: Com escollir què estudiar després de l'escola | CETT
Universitat de Barcelona

Com escollir què estudiar? T'ajudem a prendre la decisió

17.01.2022
 

Estàs fent 4t d'ESO o Batxillerat i toca pensar quin cicle o grau estudiar quan acabis l’escola. "I què estudiaràs?". Segur que aquesta pregunta és recurrent entre la teva família, professorat i amistats. Li dones voltes, comences a considerar les opcions i et planteges el gran dubte: com trio què vull estudiar?


Graus i cicles per a la Generació Z

Vivim en un món que canvia ràpidament, i has de prendre una decisió molt important en un context que planteja moltes incerteses:

 • El sistema educatiu és complex. Tens més de 500 graus universitaris per triar a Catalunya, i centenars de cursos de formació professional. A més, els centres de formació tenen característiques molt diferents i no saps quins ofereixen formació reglada i quins no.
 • La pandèmia ha impactat molt en les maneres d’aprendre. Les escoles, centres de formació i universitats ens hi hem adaptat, i els alumnes també. Tot i això, encara queda molt camí per recórrer entre tots.
 • El món laboral ha evolucionat molt ràpid: s’implementen noves formes de treballar (per projectes, per exemple); nous sectors prenen força (tecnologia i digitalització, oci i turisme, salut, medi ambient, entre d’altres) i ens estem acostumant a teletreballar.
 • Les empreses ja estan demanant habilitats diferents als seus treballadors: pensament analític i crític, creativitat, lideratge, intel·ligència emocional o flexibilitat són algunes de les més demandades. Si vols ser un bon professional, necessitaràs formació que posi l’accent en aquestes competències.

A més, pertanys a la Generació Z perquè has nascut a partir de 1997 i tens unes característiques diferents a les generacions anteriors. La teva és la primera generació de nadius digitals, ets molt autocrític i et preocupen els problemes que afecten globalment el món, i vols poder tenir impacte amb la teva feina. A més, ets impacient i autodidacta. Et sona? Necessites una formació que t’entengui i s’adapti a tu.

Consells escollir estudis

Les sessions informatives ajuden en la tria dels estudis

Consells per decidir què estudiar

Davant d’aquesta situació, què pots fer perquè prendre aquesta decisió tan important sigui més fàcil? Volem guiar-te en aquest procés. Per això, et donem tres consells per resoldre aquesta gran pregunta:

 1. Tria primer què vols ser, i després tria quin camí esculls per arribar-hi. És important que et projectis en el futur i t’imaginis a tu mateix fent allò que t’agrada i t’omple. Després, tria quins estudis s’ajusten a aquesta idea i finalment, decideix on vols estudiar.
 2. Abans, els estudiants triaven els estudis fonamentalment per tradició familiar i per la fortalesa i seguretat d’alguns sectors. Tu pots triar en funció de les teves habilitats i les teves preferències. Tens capacitat per fer una autoavaluació per detectar què és allò que t'apassiona i et mou, què saps fer millor i què t’agrada més. Aprofita-ho.
 3. Tens accés a molta informació sobre formació: per Internet, a les xarxes socials, per WhatsApp, per telèfon, o presencialment. Aprèn a utilitzar-la: fes llistes, entra a les webs, segueix els perfils de xarxes socials, mira els vídeos de testimonials. I descarta allò que no encaixa amb tu.

Sessions informatives i entrevistes individualitzades

I, sobretot, has de saber que no estàs sol en aquest procés. Assistir a les sessions informatives que t’ofereixen els centres de formació és una de les eines més útils i que més t’ajudaran en el procés de tria d’estudis.

Des del CETT volem ajudar-te. Si t’apassiona la gastronomia, veus el teu futur en el món del turisme o creus que la hoteleria encaixa amb tu, vine a les nostres sessions informatives presencials.

Durant la sessió, t’oferirem informació per ajudar-te a prendre la gran decisió:

 • Coneixeràs el CETT i els programes de graus i cicles que t’oferim.
 • Descobriràs l’experiència d’antics alumnes i els podràs fer totes les preguntes que vulguis.
 • Sabràs on i quan tindràs la oportunitat de realitzar pràctiques nacionals i internacionals.
 • T’explicarem en què podràs treballar quan et graduïs.
 • Podràs contactar amb professors i coordinadors dels cicles i els graus per resoldre tots els teus dubtes.

T’oferim un ventall de dates possibles, perquè puguis triar la que millor encaixa amb el teu calendari. Inscriu-t'hi en aquest formulari.

També pots venir a fer una entrevista individualitzada amb el nostre equip d’orientació.