Fotografia de: Recerca i innovació | Grau universitari oficial de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Universitat de Barcelona
Recerca i innovació

Recerca i innovació

Propera convocatòria: Setembre 2022
 

Les universitats i els centres que han promogut la incorporació dels estudis culinaris i gastronòmics a la universitat a través del nou grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques desenvolupen amb èxit activitats i projectes de recerca i desenvolupament (R+D+I) en els àmbits generals de l’Agroalimentació, la Indústria Alimentària, el Turisme, l’Hoteleria i la Gastronomia. També impulsen la col·laboració en matèria de recerca amb el sector privat i amb les administracions, i l’establiment d’acords d’investigació conjunta amb altres universitats d’abast internacional.

En el context de Catalunya com a pionera pel que fa a la revolució creativa i la innovació en la Cuina i la Gastronomia, amb una consolidada projecció internacional, aquestes entitats han fet contínues col·laboracions amb els cuiners dels restaurants reconeguts internacionalment que avui concentren bona part de la creació de nou coneixement en l’àmbit culinari.

La recerca referent a la repercussió social de l’alimentació i la Restauració, la cultura de la Cuina i la Gastronomia de les diverses cultures conformen un àmbit transversal que permet relacionar els investigadors de tots els camps.

A més, la UB i la UPC mantenen lligams amb altres universitats, empreses i organismes públics i privats de coneixement i investigació que contribueixen significativament al desenvolupament i la innovació en el sector culinari i gastronòmic. Entre aquests, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; l’IRTA, Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària de la Generalitat, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i la Xarxa Temàtica sobre Innovació, Investigació i Desenvolupament aplicat a la Gastronomia (INDAGA).

La Fundació Alícia

La Fundació Alícia, situada al complex Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), és un centre pioner i referent en els àmbits nacional i internacional de recerca, expert en la gestió quotidiana de l’alimentació, la innovació en la Cuina i la valoració del Patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

Creada l’any 2003, aquesta fundació privada sense ànim de lucre (el seu patronat està format per la Fundació Catalunya - La Pedrera, la Generalitat de Catalunya i persones de reconegut prestigi en àmbits relacionats amb l’alimentació) és un projecte amb vocació social i obert a tothom, que promou la bona alimentació i la creació de coneixement. Per fer-ho, disposa de la complicitat i la col·laboració de científics destacats i dels millors cuiners, tecnòlegs, nutricionistes, pagesos, antropòlegs, historiadors i experts, i treballa en projectes de R+D+I amb hospitals, universitats, centres de recerca, empreses, administracions i productors artesans.

Amb la cuina com a eina i el rigor científic com a mètode, la Fundació Alícia investiga i desenvolupa solucions per a les diferents etapes i situacions de la vida, vinculant els productes i la seva elaboració tecnològica amb la seguretat alimentària, la funcionalitat dietètica i la sostenibilitat ecològica, sense descuidar els aspectes organolèptics, socials, culturals i emocionals de l’acte de menjar.

La BulliPedia i la unitat UB-Bullipèdia

La BulliPedia és un projecte estratègic d’abast internacional, promogut per Ferran Adrià des d’elBulliFoundation. El seu principal objectiu és l’estudi del coneixement culinari existent que, amb una validació acadèmica, pugui ser considerat un material de referència. La BulliPedia aspira, doncs, a ser un fons documental viu i interactiu que reculli i ordeni tota la informació sobre temàtica culinària perquè pugui ser consultada i esdevingui una eina molt útil per al procés creatiu.

Fruit del conveni signat entre la Universitat de Barcelona i Ferran Adrià, i per establir i coordinar les línies de treball a desenvolupar, s’ha creat un instrument acadèmic denominat unitat UB-Bullipèdia, en el qual col·laboren equips d’investigadors i especialistes d’altres universitats i institucions relacionats amb l’alimentació i la tecnologia dels aliments. Aquest equip humà contribuirà a la definició i la validació de l’arxiu creatiu dels productes, iniciat amb una classificació rigorosa i amb base científica dels productes alimentaris perquè puguin ser aplicats pels professionals de la cuina i dels ensenyaments. Aquesta unitat, ubicada al Campus de l’Alimentació de Torribera (Santa Coloma de Gramenet), disposa de la unitat UB-Bullipèdia.CETT, amb autonomia pròpia i situada a la seu del CETT-UB, a fi de desenvolupar projectes específics.