Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

G
Modalitat: Presencial
Durada: 4 cursos (240 ECTS)
Idiomes: Castellà, Català

Campus Interuniversitari

Campus CETT-UB 

És l’espai universitari internacional de formació, recerca i transferència de coneixement en hoteleria, turisme i gastronomia, únic i adscrit a la Universitat de Barcelona, que disposa del centre de formació universitària, l’EUHT CETT-UB (l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB). Amb una trajectòria de prop de 45 anys, el Grup CETT és un referent internacional d’excel·lència acadèmica i de serveis, compromès amb el desenvolupament responsable del sector i la societat, l’aportació de formació, recerca, innovació i coneixement expert, i l’aposta pel creixement personal i professional de tothom qui en forma part.

Disposa d’un model formatiu propi, pioner i referent en l’aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), i ofereix tots els diferents nivells de formació –formació professional, universitària de grau i postgrau, contínua per a professionals en actiu i a mida de les empreses–, mitjançant un model formatiu propi que té com a base l’aprenentatge i l’experiència real que proporcionen les Empreses d’Aplicació ubicades al Campus CETT-UB –Hotel Alimara (**** estrelles); Àgora BCN, Residència Universitària Internacional; CETT Consultors; Viatges Century, i **BAS (Barcelona Academic Services)–, així com les aules de tecnologia aplicada –Aula Cuina, Aula Cuina de Demostració, Aula Tecno-Culinària, Aula Taller de Cuina, Aula de Preelaboracions, quatre aules Sommeliers, Aula Restaurant, Taller de Restauració, Espai de Creativitat i Innovació, Espai dels Sentits i la Unitat UB-Bullipèdia.CETT.

El Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB també disposa d’altres instal·lacions i serveis per garantir la millor activitat acadèmica: té 28 aules teòriques totalment equipades, onze aules d’aplicació, tres aules d’informàtica, un centre de recursos amb suports multimèdia i una biblioteca especialitzada en turisme, hoteleria i gastronomia, l’espai multimèdia, deu sales de tutoria, un amfiteatre amb capacitat per a 520 persones, bar-cafeteria, restaurant, un hotel amb 156 habitacions i catorze salons amb capacitat màxima per a 600 persones, i una residència universitària amb 220 habitacions per a estudiants i el professorat.

Pel que fa al nou grau, aquest s’integra plenament en l’itinerari acadèmic de formació integral en gastronomia que ofereix l’EUHT CETT-UB.

Per a més informació: www.cett.cat

Campus Torreribera 

Campus de l'Alimentació de Torribera

El Campus de l’Alimentació de Torribera és un dels sis campus de la UB. Ubicat al recinte de Torribera (Diputació de Barcelona), de 34 hectàrees i que limita amb el Parc Natural de la Serralada de Marina, a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, és un entorn universitari de 12.000 m2 dedicats a la docència en ciències relacionades amb l’alimentació, amb ensenyaments de graus i màsters, la dimensió de recerca coordinada per l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA) de la UB, i amb activitats de transferència i difusió al sector productiu i a la societat. Les titulacions impartides al Campus de l’Alimentació estan adscrites a la Facultat de Farmàcia, a través de la secretaria ubicada a l’Edifici Docent i d’Atenció a l’Estudiant (Verdaguer).

El Campus té un edifici de 3.600 m2 dedicat íntegrament a laboratoris docents moderns i d’alt nivell tecnològic destinats als ensenyaments relacionats amb l’alimentació i la nutrició (sector de la salut), la tecnologia dels aliments (sector de la indústria alimentària) i les ciències culinàries i gastronòmiques (sector de la restauració).

El Campus de l’Alimentació de Torribera disposa de tots els serveis universitaris per acompanyar l’activitat acadèmica dels estudiants: una biblioteca especialitzada en alimentació (CRAI) amb espais d’autoaprenentatge, tres sales informàtiques, la sala auditori Les Voltes per a 200 persones, restaurant, botiga, serveis esportius (piscina d’estiu, pistes de tennis, futbol sala, bàsquet, pàdel), dotze aules i seminaris, quinze laboratoris especialitzats (cuina, química d’aliments, anàlisi d’aliments, instrumentació fisicoquímica, microbiologia i parasitologia, tecnologia d’aliments, anàlisi sensorial, biologia, nutrició i dietètica, laboratori computacional, estudis culinaris), i 1.500 m2 d’hivernacles i horts de pràctiques. A més, al Campus s’ubica la seu acadèmica central de la Unitat UB-Bullipèdia.

Per a més informació: www.ub.edu/campusalimentacio/ca

Campus ESAB 

Campus del Baix Llobregat (CBL-UPC). Escola Superior d'Agricultura de Barcelona

Aquest Campus territorial és un dels vuit de què disposa la Universitat Politècnica de Catalunya i que acullen les seves 28 escoles i facultats. Ubicat a Castelldefels i integrat en el denominat Parc Mediterrani de la Tecnologia, el Campus del Baix Llobregat aposta activament per la innovació i l’excel·lència en la docència, la investigació i la transferència de tecnologia, en els àmbits de les Enginyeries Agroalimentària, de Biotecnologia, Telecomunicació i Aeronàutica.

L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) s’hi ubica des de l’any 2005 i disposa d’instal·lacions i tecnologies d’última generació per a l’estudi i la investigació de l’àmbit de l’Enginyeria de Biosistemes. Amb la finalitat de millorar l’oferta docent del nou grau, posa a disposició dels estudiants les seves infraestructures docents i científiques, que inclouen setze aules, tres aules informàtiques i trenta laboratoris especialitzats (biotecnologia, microbiologia, biologia, física, producció animal, producció vegetal, química i edafologia, tecnologia d’aliments, planta pilot, planta transformadora d’aliments, sala de tasts...). L’ESAB disposa també d’hivernacles i un espai d’horts a disposició de l’alumnat. A poca distància, a Viladecans, l’ESAB disposa de les instal•lacions d’Agròpolis, la unitat de recerca en Enginyeria de Sistemes Biològics, que inclou 10 hectàrees de superfície, amb hivernacles de vidre i plàstic dotats dels controls més avançats, així com un edifici de serveis amb una sala polivalent.

Els estudiants també disposen dels serveis d’atenció i suport situats a l’edifici Campus, que inclou sales informàtiques, la biblioteca especialitzada, espais per al treball individual i en grup, l’hemeroteca, el laboratori d’idiomes i el laboratori de recursos docents (la Factoria), a més del restaurant i espais d’ús lliure per a l’alumnat. Tot el Campus està dotat de xarxa Wi-Fi de lliure accés per als estudiants.

El fet que l’ESAB estigui ubicada en un campus com el del Baix Llobregat, proper als espais naturals del delta del Llobregat i de la platja, situa l’escola en un entorn privilegiat amb una creixent i progressiva dinamització de la vida universitària. L’estudiant pot gaudir, al Campus, de les activitats que ofereixen diverses associacions culturals i lúdiques.

Per a més informació: www.esab.upc.edu

Fundació Alícia 

Fundació Alícia, Complex Món Sant Benet

La Fundació Alícia s’ubica dins del complex Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), un conjunt cultural, turístic i de lleure de gran singularitat localitzat en un entorn natural incomparable.

Alícia és un centre de recerca aplicada a la gastronomia que s’estructura en tres àmbits funcionals: la recerca i la innovació tecnològica en cuina (estudi i desenvolupament de productes i processos); la salut i els hàbits alimentaris (promoció de bons hàbits, desenvolupament de respostes culinàries per a problemàtiques concretes, millora de l’alimentació col·lectiva), i el patrimoni alimentari i la sostenibilitat (gestió i estudi dels horts de Sant Benet, valorització de productes i territori, patrimoni històric, proximitat, sostenibilitat i prevenció del malbaratament alimentari), amb la col·laboració d’un equip multidisciplinari format pels millors experts i les empreses i les entitats del sector.

L’edifici principal de la Fundació, de 2.000 m2, acull una cuina central, l’espai de treball científic amb els millors aparells de coccions especials i mesuraments, càmeres de refrigeració, congelació i ultracongelació, la sala de temperatura i humitat controlada, la cuina-auditori de demostració, la cuina-taller pràctic per a grups, l’espai teòric, la biblioteca pràctica... A més, disposa dels horts de Sant Benet, de recuperació i valoració de varietats hortofructícoles tradicionals per a la seva experimentació culinària: l’hort gastronòmic (la parcel·la, de més de 8.200 m2, es divideix en dues terrasses, destinades als arbres fruiters i a les hortalisses), l’hort didàctic (de més de 3.800 m2) i el Pomàrium (una parcel·la de més de 5.600 m2, destinada en bona part a la plantació de pomeres i de pereres).

La Fundació Alícia és, per tant, un espai per crear consciència social sobre la importància de la gastronomia i l’alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu; un lloc on es generen idees sobre l’alimentació i la cuina, i una experiència sensorial i estimulant que combina tradició i innovació.

Al nou grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, hi aporta una experiència de deu anys en conceptes d’innovació culinària, de transferència de coneixement sectorial i de col·laboració entre els sectors públic i privat, i entre la restauració i el sector de la indústria alimentària i gastronòmica.

Per a més informació: www.alicia.cat