Fotografia de: Clúster TIC-Turisme de Catalunya | CETT
Universitat de Barcelona

Neix el Clúster TIC-Turisme de Catalunya, format pel CETT i 23 agents més per millorar la competitivitat del sector

28.03.2022
 
Neix el Clúster TIC-Turisme de Catalunya, format pel CETT i 23 agents més per millorar la competitivitat del sector

El clúster TIC-Turisme s’ha presentat aquest dilluns en un acte celebrat a La Pedrera de Barcelona amb la participació de les 24 empreses i agents del sector que conformen la nova entitat, entre les qual hi ha el CETT. Impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per mitjà d’ACCIÓ, agència per a la competitivitat de l’empresa, i la Direcció General de Turisme, el nou clúster vol millorar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització, la captació de talent i accelerar la incorporació de noves tecnologies, així com convertir Catalunya en un referent en tecnologia turística. En nom del CETT, la seva CEO, la Dra. Maria Abellanet i Meya, i el director de l'Escola Universitària, el Dr. José Antonio Pérez Aranda, han assistit a la presentació.


Turisme, sector clau a Catalunya

En total, les empreses, centres tecnològics i agents que formen part del clúster facturen 253 milions d’euros i ocupen 1.700 treballadors directament vinculats de l’aplicació de les TIC als seus negocis.

El turístic és un sector tractor de l’economia catalana, que abans de la pandèmia representava el 12% del PIB i el 14% de l’ocupació. L’ecosistema turístic l’integren unes 78.000 empreses, que impulsen altres sectors complementaris com el comerç o la restauració, entre molts d’altres.

Un cop constituït el clúster, els propers mesos treballarà en diferents activitats per connectar els associats entre ells amb l’objectiu de generar nous projectes i iniciatives. Una d’aquestes actuacions, per exemple, és la realització d’un pla d’internacionalització del clúster de la mà d’ACCIÓ, pla que inclourà la connexió amb altres clústers o la participació agrupada al World Travel Market de Londres, principal fira del sector turístic a Europa.

Tendències tecnològiques

La creació d’aquest nou clúster s’emmarca en la creixent digitalització del turisme amb la introducció de noves tecnologies com la major personalització i segmentació dels serveis; l’auge del turisme responsable i una major conscienciació dels viatgers cap a la sostenibilitat o el valor creixent del turista com a prescriptor.

Els 24 socis fundadors del nou clúster TIC-Turisme són el CETT, Prestige Software, The Hotels Network, Voxel, Beroni, Amadeus, Vueling, el Gremi d'Hotels de Barcelona, el CoE in Tourism Innovation d’Eurecat, GNA Hotel Solutions, SIRT, l’IQS, Catalonia Hotels, The Net Revenue, Sekuenz, Efimatica, Persapia, James & Rita, Tourknife, Engisoft, Vivential Value, eMascaró, Diskover Catalonia i Viajes para ti.

cluster tic turisme

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presidit la presentació