Fotografia de: La revolució de les dades i la IA, al centre de la XVIII Trobada Gastronòmica | CETT
Universitat de Barcelona

La revolució de les dades i la IA, al centre de la XVIII Trobada Gastronòmica

26.04.2024
 
La revolució de les dades i la IA, al centre de la XVIII Trobada Gastronòmica

Amb la intenció d'analitzar en profunditat la realitat, la XVIII Trobada Gastronòmica d'aquest any s'ha centrat en l'aplicació de la intel·ligència artificial al món de la gastronomia. Aquesta divuitena edició ha reunit l’alumnat de les diverses formacions vinculades a la gastronomia del CETT. L’Hotel Alimara ha acollit la jornada inaugural que ha comptat amb ponències del xef Oriol Castro (Restaurant Disfrutar) i Lluc Guarro (digital business and innovation director de Roca & Salvatella). La periodista gastronòmica Carme Gasull ha estat la conductora de l'esdeveniment.

La Trobada Gastronòmica està organitzada pel CETT amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT; una iniciativa del CETT-UB, l'Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la CETT Fundació.


Explorant les tendències i desafiaments en turisme i innovació

"La Trobada Gastronòmica és un espai de divulgació de coneixement, de reflexió, debat, impuls i reconeixement de la cuina i gastronomia catalanes, així com dels seus principals representants" amb aquestes paraules, la Dra. Maria Abellanet i Meya ha inaugurat a la jornada. La presidenta del CETT també ha destacat que "davant el previsible impacte de la IA en la forma en la qual es prenen les decisions dins les empreses, és més important que mai enfortir el pensament crític."

Soledad Bravo, gerenta de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, ha recordat en la seva intervenció que el turisme ha de ser accessible i que cal treballar per innovar i millorar els models de gestió i d'oferta.També per les persones que formen part d'aquest sector. Un any més, la Trobada Gastronòmica ha comptat amb Carles Gaig, propietari i cap de cuina de l'establiment familiar de Can Gaig, com a padrí "Feu servir tota mena de coccions, però no oblideu mai aquest fil conductor què és la cuina tradicional catalana".

XVIII Trobada Gastronòmica CETT UB IA i Gastronomia

Intel·ligència artificial: La revolució de les dades

La ponència inaugural ha estat a càrrec del xef Oriol Castro, acompanyat per la Laura Roig, així com del Lluc Guarro. El xef Oriol Castro, per la seva part, ha explicat com el restaurant s'ha introduït en el món de la IA: "El que vam entendre és que la IA és una nova manera d'aconseguir nous coneixements i ens ajuda a crear informació i imatges noves i complementàries". "En la creativitat, la part humana és molt important, no hi ha una rivalitat amb la IA, hi ha una complementació" va explicar el xef.

Lluc Guarro ha donat suport a aquest punt de vista ja que "la IA no substituirà a les persones innovadores, però les persones innovadores que utilitzen la IA, sí". El digital business & innovation director de Roca & Salvatella es va encarregar d'exposar el passat i present de la IA. "La revolució no va de IA, va de dades".

Com crear un restaurant amb IA

La segona ponència de la Trobada Gastronòmica ha estat a càrrec d'Adrian Beloki, director d’estratègia de continguts de Peldaño Media Group. A aquesta, analitzava a través de diverses preguntes a eines d'IA si és possible crear un restaurant des de zero amb l'ajuda de la IA.

Posant com a exemple el campió d’escacs Kaspàrov, qui, després de perdre una partida contra una IA, va desaparèixer un any del món mediàtic per tornar amb un projecte on adaptava aquesta, Beloki va animar als i les assistents a aprendre d’aquest: “Aprenem a utilitzar-la, a integrar-la.”

La seva conclusió: "ara la IA no pot desenvolupar negocis complets, només executar algunes tasques associades a aquests".

Exemples pràctics i innovadors

La segona part de la jornada s'ha centrat a mostrar exemples de creativitat en les diverses utilitzacions d'intel·ligència artificial. Yolanda Fernández de l'Hospital Germans Trias i Pujol i Marta López, product manager de Proppos, han explicat com des de l'Hospital Germans Trias i Pujol fan control de les pèrdues alimentàries a les col·lectivitats a través de la IA: "identifiquem els productes mitjançant una imatge feta a temps real, així sabem quin percentatge és sobrant i podem ajustar les quantitats a cada persona".

Josep Batet de Bodegues Torres, ha explicat que el seu l'objectiu és reduir el 60% la petjada ecològica per ampolla el 2030 a través de projectes de circularitat, arquitectura sostenible, vehicles elèctrics, estalvi d'aigua, etc. "La tecnologia és essencial en aquest procés". Amaya Prat, responsable de I+D+i a Ametller Origen ha presentat com incideix la IA a l'empresa. "Al llarg de tota la cadena tenim mecanismes que ens ajuden a monitoritzar i utilitzar les dades per prevenir i minimitzar el malbaratament alimentari".


Turisme gastronòmic i intel·ligència artificial: repte de present i futur

Aquesta trobada, analitzem el "turisme gastronòmic i la intel·ligència artificial: repte de present i futur" amb la Dra. Emma Pla, directora del Màster de Innovació de la Gestió Turística al CETT-UB i Silvia Trillo, fundadora de La Magnética. La taula rodona ha estat moderada per la Dra. Ainhoa Carballido, investigadora i professora en tecnologia aplicada al turisme CETT-UB. La Dra. Ainhoa Carballido ha posat context sobre les diferents funcions de la IA: "Hem de diferenciar les que ens ajuden a donar solucions al client o les que ens ajuden a millorar els processos més interns o de treball". Per la seva part, la Dra. Emma Pla ha insistit en la IA com a facilitador: "de manera ràpida ens pot ajudar a saber què busca o què necessita la persona, el comensal o turista i oferir-li un servei o producte adaptat"Sílvia Trillo, de La Magnética, se centra de nou en la importància de les dades per alimentar la IA i fer-la aprendre: "les dades són les que ens ajudaran a millorar els processos".

Tallers gastonòmics

Durant el segon dia de la trobada l’alumnat ha dut a terme quatre tallers temàtics per tractar algunes de les tendències més destacades.

  • Repte Culinari: Qui guanya? La IA o les persones? Amb Felipe Celis, docent i membre del grup de recerca en Cuina i Gastronomia del CETT-UB i Albert Cardona, docent del CETT-UB
  • Robòtica a la restauració: Com s'incorporen i funcionen els robots col·laboratius a un negoci. Amb la participació de Tarongeta. La tecnología más humana.
  • El producte: sector primari el coneixement del productor i el coneixement de la IA. Amb: 
    • PASTES SANMARTÍ - Vallés Orienta
    • CAN MARPONS - Maresme
    • TUGAS - Baix Llobregat
    • SOLER DE N'HUG - Lluçanés
    • AGRÍCOLA BACH - Moianès
    • LA BESÀVIA- Penedès
  • La Ciència i la IA, taller experimental de formatges vegans. Amb:
    • Dra. Helena Martín, docent i directora del grup de recerca en Cuina i Gastronomia, CETT-UB.
    • Juan Tolosana, docent i investigador del grup de recerca en Cuina i Gastronomia, CETT-UB.
    • Sr. Maxime Boniface, CTO i co-fundador de Väcka
Tallers