Fotografia de: David Ciurana, guanyador del premi Lladonosa de Cuina | CETT
Universitat de Barcelona

“Estudiar Ciències Culinàries i Gastronòmiques és una bona oportunitat per aprendre tot el relacionat amb la cuina”

12.05.2023
 
“Estudiar Ciències Culinàries i Gastronòmiques és una bona oportunitat per aprendre tot el relacionat amb la cuina”

David Ciurana té 23 anys i és de Torreforta (Tarragona). En acabar el Batxillerat va decidir cursar el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. Actualment, treballa al restaurant Deliranto, de Pep Moreno, a Salou. La setmana passada, va guanyar el Premi Lladonosa en categoria de Cuina.


Què suposa per a tu haver guanyat aquest premi?

És un repte superat. Durant la carrera no vaig tenir gaires oportunitats de presentar-me a concursos. Mai m’ha agradat la pressió que suposen, però els meus companys de feina em van animar a participar-hi. He aprofitat l’ocasió per superar aquests nervis i demostrar tot l’après durant la carrera i la meva trajectòria personal a Deliranto, durant l’estada de pràctiques i com a treballador.

Segons les bases, el repte gastronòmic implicava fer uns aperitius i un plat d'elaboració gastronòmica amb Oli Verge Extra de les Borges Blanques. Com te’n vas sortir?

L’aperitiu, on l’element protagonista havia de ser l’oli de les Borges, va ser el plat més difícil, ja que havia d'aconseguir extreure el potencial de l’oli sense eclipsar el seu sabor amb altres elements que podien prendre aquest protagonisme a l’oli. Al final em vaig decantar per diverses tècniques que potenciessin les característiques principals de l’Oli de les Borges i afegir productes que encaixessin amb les propietats organolèptiques d'aquest. El “food pairing” va ser un dels recursos que vaig utilitzar perquè el plat quedés rodó.

Estudiar cuina i gastronomia

D’on va sorgir la teva dedicació per la cuina i la gastronomia?

No sabria dir ben bé on va sorgir la meva dedicació a la cuina, però si he de destacar algun moment és veure mon pare cada dia cuinant a casa i provant coses diferents. Ell és qui em va ensenyar la importància de la cuina tradicional. Per la seva banda, la meva tieta és amb qui vaig aprendre el que és la restauració i amb qui he après sabors i tècniques diferents.

Grau universitari sobre cuina i gastronomia

Què li diries a una persona que vulgui estudiar aquest grau?

És una bona oportunitat per poder aprendre tots els temes relacionats amb la cuina, ja vulguis dedicar-te a restauració tradicional o a col·lectivitats. A més et donen l’oportunitat de fer pràctiques en el lloc que més t’agradi, que és una forma de complementar les pràctiques de la mateixa universitat. Si t’interessa la cuina, però vols saber tot el procediment que l’envolta, ja sigui científic, econòmic, cultural, etc., és una bona inversió de futur.

Qui és el teu referent en el món gastronòmic?

Actualment, no tinc cap referent que segueixi. Encara estic buscant quina és la meva cuina i hi ha molts cuiners que m’agrada com ho fan, però no al nivell de referent.

Com et veus d’aquí a cinc anys professionalment?

D’aquí a cinc anys és molt aviat, però de cara al futur m’agradaria poder tenir mínim un local on pugui fer la meva cuina a l’abast de tothom. M’agradaria poder viure del que faig i viure tranquil, que la gent valori la meva cuina i continuar creant plats dels quals estar orgullós.

David Ciurana
Animo a la gent a començar un grau que engloba tot el que et pot interessar d’aquest món i extreure el màxim de suc a les pràctiques dels restaurants que estan a l’abast del CETT

David Ciurana

Alumni CETT-UB